Az ősz legnépszerűbb rendezvényei
A hazai fesztiválkínálat rohamosan bővül: évente mintegy 3 ezer körül alakul ezeknek a rendezvényeknek a száma Magyarországon. Kora tavasztól, de főleg a nyári hónapokban minden hétvégére jut valamilyen kulturális vagy gasztronómiai rendezvény, amire akár az ország másik végéről vagy külföldről is ellátogatnak az érdeklődők.Felmérések szerint hazánkban a gasztronómiai vonalon a bor- és sörfesztiválok, a pálinkákra fókuszáló rendezvények, az édességfesztiválok, és a tradicionális magyar ételeket kínáló események (kolbászfesztivál, halfesztivál) a legnépszerűbbek.
A fesztiválok az országba irányuló turizmus 10-12%-át generálják a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, és évente 100 milliárd forint bevételhez juttatják a gazdaságot. Míg nyáron elsősorban a zenei-kulturális fesztiválokon van hangsúly, tavasszal és főleg - elsősorban az időjárás miatt korlátozottabb éjszakai működés miatt - a gasztronómiai rendezvények kerülnek előtérbe.Mivel lehet megfogni a külföldieket?
Bár a magyar gasztronómia egyre elismertebb az európai színtéren, és a legjobb magyar éttermeknek egyre nagyobb nemzetközi rajongótábora van, arra még várni kell, hogy egy, a hazai ételek, italok bemutatását célzó rendezvényt tömegesen látogassanak külföldről.Az itthoni közönség azonban kimondottan nyitott ezekre az eseményekre, a fővárosi rendezvények például óriási belső piaccal rendelkeznek. Egy, a Budai Várban megrendezett borfesztivál pedig kiemelt jelentőségű a budapesti programkínálatban, és sok - külföldi - turista is kedvet kap hozzá.
Évek óta az egyik legfontosabb rendezvény a piacon a Budapest Borfesztivál, amelyet idén 27. alkalommal szerveznek meg szeptember 6-9. között. A helyszín a megújuló Budai Vár, ahol a vendégek a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatják meg.A 4 napos rendezvényre jó idő esetén közel 50 ezren látogatnak el, esős években ez a szám általában kevesebb, de még olyankor is 35 ezer fő keresi fel a fesztivált. A rendezvényen kiállító több mint 150 borászataz ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedi. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül, több mint 20 balatoni borászat részvételével. Az idei "Balaton MOST" program arra próbál rávilágítani, hogy a Balaton nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben rengeteg élményt tud nyújtani.
Szakmai programok és fesztiválhangulat
A Budapesti Borfesztivált nemcsak azoknak ajánlják, akik szeretik bort, a jó zenét és a fesztiválhangulatot, hanem azoknak is, akik szeretnének megismerkedni a szakma rejtelmeivel, otthonosabban mozogni a borok világában. A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta a Boregyetem, mely idén szeptember 3-án, hétfőn lesz a MOM Kulturális Központban. A Borfesztivál "Balaton MOST" programjára építve a Boregyetem is a tó körüli jellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismerteti meg az érdeklődőket. A fesztivál Pár Borpár játékos kóstolóprogramjai keretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak, olyan borpárok segítségével, melyek két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik.A borászati programok mellett természetesen lesz zene: a művészek, előadók négy színpadon szórakoztatják majd a közönséget. Szintén a fesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás és az azt követő népzenei és néptánc gála. Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül: jelen lesz a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food, és a gourmet különlegességek is, nem beszélve a prémium kávéról és a finom édességekről.
(x)