Prémium

Bizalmas levél, véletlenül másnak (x)

Portfolio
A digitalizáció nem csak az informatikai és a multinacionális cégeket érinti, hanem a kis- és középvállalkozások számára is megkerülhetetlen folyamattá vált. A mobillá váló világ viszont a biztonság új aspektusait veti fel - a kkv-knál is.
A mobil- és felhőalapú technológiák terjedése gyökeres változásokat indít el a kis- és középvállalkozásoknál: a digitalizáció ugyanis nem csak az informatikai cégeket és nagyvállalatokat érinti, hanem a korábban analógnak hitt vállalkozásokat és szervezeteket is. Utóbbira jó példa az online jegyértékesítéssel foglalkozó Jegymester Kft. is. A vállalkozás kezdetben egy egyszerű levelezőprogrammal kezelte a külső-belső e-mailforgalmát, ám mikor túlnőtt saját keretein, a Microsoft Office 365 rendszerét kezdte használni: így ma már minden munkatárs egységesen a legkorszerűbb irodai alkalmazásokat használja, automatikus a szoftverek frissítése, miközben egycsapásra megoldódtak a korábbi levelező program okozta technikai problémák is.

Bizalmas levél, véletlenül másnak
A digitalizáció viszont az IT-biztonság új aspektusait is felveti: a mobileszközök széles körű használata, a távoli munkavégzés a kisvállalkozásoknál is szükségessé teszi a biztonsági kérdések új megközelítését. Természetesen a kis- és középvállalkozások az adatbiztonság problémájához is másképp viszonyulnak, mint a nagyvállalatok: számukra például az adatvesztés vélhetően sokkal komolyabb kockázatot jelent, mint az adatlopás, emellett a kkv-k az átlagnál jóval érzékenyebbek a pénzügyi kockázatokra is.

"A kis- és középvállalkozások számára is a felhő jelenti a megoldást az IT-biztonsági kérdésekre" - hangsúlyozta Vass Gábor, a Microsoft Magyarország vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója. Hozzátette: bár az adatbiztonságot a kkv-k vezetői is kiemelt szempontként kezelik - 94 százalékuk komoly figyelmet fordít rá a beruházási döntéseknél -, sokszor nincsenek tisztában az ezen a területen fennálló kockázatokkal. Ezt jól példázza a Microsoft és az Ipsos-Mori közös kutatásának eredménye is, amely szerint a szenior menedzserek 87 százaléka bevallottan juttatott már információt ellenőrizhetetlen személyes területekre (ingyenesen elérhető e-mail és tároló kapacitást biztosító szolgáltatások), és 58 százalékuk küldött már üzleti adatokat tartalmazó levelet véletlenül rossz címzettnek. Ez pedig nem csoda annak tükrében, hogy a kisvállalkozások alkalmazottai gyakran használják saját eszközeiket a munkavégzésre, és - a túlórák miatt - gyakran továbbítanak bizalmas adatokat privát e-mail címükre is.

Bizalmas levél, véletlenül másnak
A Microsoft felhőplattformja pedig - emelte ki Vass Gábor - teljes körű védelmet kínál: a Microsoft jelenleg 30 Azure régióval rendelkezik világszerte - vagyis többel, mint bármelyik más jelentős felhőszolgáltató -, amelyek mindegyikénél több milliárd dollárnyi beruházás biztosítja a rendkívül biztonságos, méretezhető, megbízhatóan rendelkezésre álló és fenntartható felhőalapú infrastruktúra meglétét.

A biztonság mellett persze - hangsúlyozta a szakértő - az is fontos, hogy a felhőszolgáltató milyen megoldásokat nyújt az ügyfeleknél felmerülő igényekre és kockázatokra. "Az információ-védelem az adatok és az eszközök, mint például laptopok, okostelefonok, tabletek megóvásával kezdődik. Tehát, ha ellopják vagy elveszítjük a kérdéses eszközt, az arra nem jogosult felhasználók nem fognak tudni hozzáférni a rajtuk lévő adatokhoz. Erre a Windows 10 Pro BitLocker alkalmazása jelent megoldást. A Windows 10 Pro információ-védelmének következő szintje a védendő fájlok elkülönítése a személyes fájloktól, amely az információ-kiszivárogtatás elleni védekezéshez is szükséges. A Windows Information Protection lehetőséget ad arra, hogy szétválaszthatók legyenek a felhasználók üzleti és magán dokumentumai akár a saját tulajdonú eszközein is, szabályozható legyen az üzleti dokumentumok és alkalmazások közötti másolhatóság" - hangsúlyozta Vass Gábor.

Bizalmas levél, véletlenül másnak
A Microsoft biztonsága az én biztonságom.

Felhő és felhő között óriási különbség van, méghozzá nem csupán a technikai paramétereket, a tágan vett kapacitást tekintve, hanem a biztonság és az adatvédelmi megfelelés szempontjából is. A Microsoft a világon elsőként kapta meg az EU adatvédelmi hatóságainak igazolását arról, hogy vállalati felhőszolgáltatásai - az unión kívülre történő adattovábbítás esetében -megfelelnek a legszigorúbb európai előírásoknak is. Az ún. 29-es Munkacsoport döntése messze túlmutat egyetlen cégen: ez mérföldkő lehet a felhő történetében is, hiszen olyan jogi-adatbiztonsági megoldásokat ismer el, amelyek szabványosíthatók és így más szolgáltatók által is adaptálhatók. A közelmúltban már meg is született az az első nemzetközi szabvány, amely kifejezetten felhőszolgáltatásokra állapít meg követelmény-rendszert, és ezáltal megkönnyíti a különböző felhőszolgáltatások egyszerű összehasonlítását. Az ISO/IEC 27018 besorolású keretrendszer előírja például, hogy a szolgáltatók nem használhatják a személyes adatokat reklám- és marketing célokra, az ügyfeleknek joga van pontosan tudni, hogy adatvagyonukat hol és milyen módon tárolják, valamint hogy a szolgálgatóknak már a legcsekélyebb biztonsági probléma esetén is értesíteniük, illetve folyamatosan tájékoztatniuk kell az adatok tulajdonosait a folyamatról.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2