Prémium

Mi lesz a nyugdíjunkkal, egészségünkkel? (x)

Portfolio
Ahhoz, hogy az öngondoskodás betöltse a neki szánt szerepet, azaz anyagi biztonság mellett az egészség megőrzését is garantáltja, szükség van mindenkire. A munkáltatókra, munkavállalókra, az államra, és kedvezményekre. Erről beszélt a Portfolio.hu-nak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos szövetségének elnöke.
Mi lett a pár napja rendezett Pénztár-konferencia legfontosabb eredménye?

Egy-egy dolgot nem lehet kiemelni, hiszen komplex ügyről, az öngondoskodásról van szó. Az ismét egyértelműen kiderült ugyanakkor, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak az egyik legjobb alternatívát nyújtják a munkavállalók számára, a cél pedig, hogy a szép eredményeket elérő pénztárak a tagok létszámának, megtakarítási hajlandóságuknak növelésével vegyék ki részüket a kiemelten fontos társadalmi célkitűzés megvalósításában.

A cafeteriarendszer tervezett módosítása azonban várhatóan nem tesz jót...



Mi lesz a nyugdíjunkkal, egészségünkkel?
A cafetériarendszer átalakítása önmagában nem probléma. A hosszú távú megtakarítások logikailag is kilógtak az azonnali költést lehetővé tevő juttatási elemek közül. Ettől függetlenül a pénztári megoldások önálló támogatására szükség van. Az ÖPOSZ szerint járulékoldalról vagy kedvezőbb adókörnyezet biztosításával lenne erre mód. Kedvező hír, hogy felmérésünk szerint a munkáltatók több mint kétharmada, a pénztári tagsághoz adható támogatás adóterhének várható növekedése ellenére megtartja vagy emeli az öngondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokat. Emellett az ÖPOSZ szerint a jelenlegi és leendő tagoknak megfontolandó, hogy a készpénzes cafeteria egésze, vagy annak egy része fedezetet nyújthat a pénztári befizetésekhez.

Hogyan látja az állam szerepvállalását és a kedvezmények sorsát?

A konferencián Hornung Ágnes, az NGM államtitkára egyértelművé tette, hogy az önkéntes pénztárak kiemelkedő és jelentős, állami nyugdíjat kiegészítő szerepet játszanak az öngondoskodás révén.

Jövőkép?

A tényadatok alapján bőven van tér a növekedésre. A lakosságon belül ma csak 48 százalék a nyugdíjcélú tartalékkal rendelkezők aránya. A dolgozók 24 százalékának ezen belül kimondottan nyugdíjpénztári megtakarítása van. Kedvező a pénztárak szempontjából, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások aránya nőtt az elmúlt egy évben, ebben pedig kulcsszerepe van annak, hogy a nyugdíjkasszák inflációt 4-5 százalékponttal meghaladó hozamot értek el, a pénztári befizetések után pedig adójóváírást lehet igénybe venni. Az egészségpénztárakon 60 milliárd forint áramlik át, ez az összeg a munkáltatók egészség-megőrzését szolgálja. A pénztárak szempontjából kiemelkedő üzenet, hogy a kutatásaink szerint a pénztártagok számára a nyugdíjra való felkészülés és az egészségmegőrzés a legfontosabb megtakarítási célok.

Mi lesz a nyugdíjunkkal, egészségünkkel?

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2