Prémium

Kereskedés az árupiacon (x)

Portfolio
A mai alacsony kamatok jellemezte befektetési környezetben egyre többen fedezik fel az ígéretes hozamokkal kecsegtető árupiacot. A kisbefektetők a modern pénzügyi eszközökön keresztül könnyen elérhetik a nyersolaj, az arany, vagy éppen a kávé piacát, és jó minőségű híreket és elemzéseket is szerezhetnek azokról.


Advertisement


A Saxo Bank egy évvel ezelőtt indított, a magas szintű felhasználói élmény miatt hamar népszerűvé vált platformja, a SaxoTraderGO egy helyen biztosítja ezeket a pénzügyi eszközöket és kulcsfontosságú információkat.
Az árupiacon a részvény-vagy kötvénypiachoz képest jelentős ármozgások lehetnek, és ezért mindenkinek, aki érdeklődik az árupiac iránt, időt kell szánnia a speciális kockázatok megértésére. Az árupiacra különösen jellemző az alábbi négy tényező:
  • A politika hatása: a nyersanyagok, mezőgazdasági termékek adott helyről származnak, és így ki vannak téve a helyi politikai kockázatoknak.
  • Nincs osztalék- vagy kamatjellegű jövedelem az árupiaci termékek tartásából. Az eredmény forrása az ármozgás.
  • Az ár nagymértékben függ a hozzáféréstől. Egy túlkínálat jellemezte piacon például az azonnali árak alacsonyabbak, mint a határidős árak, és ahogy nő a határidős ügylet időtávja, úgy nőnek az árak is (contango).
  • A szállítás és raktározás fontos szerepet játszanak az árazásban - a fizikai tulajdonlás esetén.


Kereskedés az árupiacon
Az árupiaci termékek fizikai tulajdonlása csak az intézményi befektetők és a nagykereskedők esetében praktikus - a kisbefektetők számára az úgynevezett derivatív eszközök jelentik a hozzáférést a nyersanyagokhoz. Ilyenek például az ETF-ek (Exchange Traded Funds) és a CFD-k (Contract for Difference). Az ETF-ekkel hasonló módon lehet kereskedni, mint a részvényekkel, és egy ETF mögött állhat egy eszköz, vagy egy eszközcsoport (index). Az aranyat megtestesítő ETF pl. az SPDR Gold Shares (GLD) vagy az iShares Gold Trust (IAU), a legnépszerűbb energia-ETF pedig az US Oil Fund (USO), amely a WTI nyersolaj ármozgását követi.

A CFD-kkel viszonylag kis összeggel is fel lehet venni különböző határidős pozíciókat, ezért különösen kedveltek a kisbefektetők körében, akik így pl. az olajár mozgására is tudnak játszani, anélkül, hogy a szállítás vagy tárolás problémájával találkoznának.

A SaxoTraderGO-n a Saxo az ETF-ek és CFD-k igen nagy választékát kínálja, így a kisbefektetők gyakorlatilag bármely árupiaci termék ármozgásában érdekeltek lehetnek. De a származékos ügyletekre jellemző tőkeáttétel miatt a magas hozamoknak és nagy veszteségeknek egyaránt fennáll a lehetősége, ezért a megfelelő kockázatkezelési eszközök alkalmazása mindenképpen javasolt.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2