Prémium

Lapot osztanak a munkaadóknak (x)

Portfolio
Az öngondoskodás egyre fontosabb a lakosság számára, és lényegében önálló piaci szegmenst képez a befektetési piacon. A pénztári megoldások előtt komoly jövő áll, részben azért is, mert a munkavállalók harmada lépne be önkéntes nyugdíjpénztárba, ha a munkáltatója támogatná ezt a megtakarítást. Vonzóak tehát a pénztárak többek között a rugalmasan változtatható befizetések, a jövedelemtől független adó-jóváírás miatt is. A pénztári megoldások előnyeiről, az öngondoskodás felértékelődéséről és a felelős munkáltatók szerepéről beszélt a Portfólió-hu-nak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárok Országos Szövetsége elnöke, aki kedvező jövőt jósolt a szektornak.
Az elmúlt években sorozatban érkeznek a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával foglalkozó elemzések, ezekkel párhuzamosan pedig az öngondoskodás felértékelődését bemutató elemzések. Az öngondoskodáshoz persze elengedhetetlen, hogy az emberek hajlandóak és képesek is legyenek félretenni idős korukra, váratlan egészségügyi kiadásokra.



Lapot osztanak a munkaadóknak
“A helyzet javult, de bőven van tér a fejlődésre az öngondoskodás terén" - mondta a Portfólió.hu-nak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárszövetség Országos Szövetsége elnöke, aki ismertette a pénztárak többségét tömörítő szervezet megrendelésére készült friss felmérés eredményeit. Eszerint a magyar munkavállalók 60 százaléka tesz félre, ám a nyugdíjcélú megtakarítás nem feltétlenül prioritás náluk. Kimondottan nyugdíjcélú megtakarítással a megkérdezettek 33 százaléka rendelkezik, és a megkérdezettek 22 százaléka tagja valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárnak. Kravalik Gábor szerint tehát az önkéntes pénztári tagság bővítésére van tér a felmérés alapján.


Kulcsszerep juthat a felelős munkáltatóknak

“A munkáltatók szerepét vizsgálva az öngondoskodás kapcsán, nagyon érdekes eredményre jutott felmérésünk. A munkavállalók 32 százaléka belépne egy pénztárba vagy növelné a rendszeres befizetéseinek az összegét, ha a munkáltatója (is) támogatná az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításait" - fogalmazott Kravalik Gábor. Az elnök szerint ez az eredmény arra motiválhatja a munkaadókat, hogy nyugdíjcélú megtakarítások támogatásával biztosítsák munkavállalóik jövőjét, párhuzamosan erősítve a dolgozói lojalitást és céges brandet. Kravalik Gábor szerint tehát a munkáltatók szerepe mindenképpen kulcsfontosságú az öngondoskodásban.

Lapot osztanak a munkaadóknak
"Nem csupán a választható cafatériaelemek közé vehetik fel a pénztári megoldásokat, vagy biztosíthatnak ezen belül erre önálló keretet. Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetéseket emellett a cafetériarendszeren kívül is érdemes a dolgozók pénztári tagságát támogatniuk. Egy felelős munkáltató ma már komolyan mérlegeli ezeket a lehetőségeket."- emelte ki az elnök.

Szja csökkenésből nyugdíj növelés

A személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra történő csökkentése szintén elősegítheti a pénztári megoldások elterjedését, így az önkéntes pénztári megtakarítások további gyarapodását. A magyar munkavállalók 53 százaléka vélekedett úgy, ha az adócsökkentésből adódó többletet a munkáltatója azonos összeggel egészítené ki, akkor ezt a pénzt nyugdíjcélú megtakarításra fordítanák. Az érintettek közel ötöde - 19 százaléka - pedig biztosan önkéntes nyugdíjpénztárba tenné ezt a pénzt. A kutatásból az is kiderül, hogy a pénztári tagság és a befizetések összegének növelése szempontjából a legnagyobb motiváló erővel a fizetésemelés járna, de a munkáltatói hozzájárulás is a dolgozók harmadát ösztönözné.

A legversenyképesebb megtakarítási forma: olcsó, egyszerű, rugalmas

A pénztári megoldások az egyik legjobb megtakarítási alternatívát jelentik. “Többek között azért, mert az önkéntes nyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban tekintélyes vagyongyarapodást és szép, hozamokat értek el, ami az alacsony kamatkörnyezetben kiemelten fontos tényező" - emelte ki az elnök. Szintén a pénztári megoldások mellett szól, hogy a pénztártagság egyszerűen elindítható, alacsony költségekkel fenntartható, a befizetések pedig egyéni élethelyzetünkhöz igazítva rugalmasan változtathatóak. Sokan nem tudják, de az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak tagi kölcsön igénylésére is van lehetőségük és minden pénztári megtakarítás szabadon, tehermentesen örökölhető. Emellett az egyéni befizetések után akár 150 ezer forintos, 20 százalékos, jövedelemhatártól független és kamatadómentes adó-jóváírás jár, de munkáltató is kedvező feltételekkel támogathatja munkavállalói megtakarítását.

Új szolgáltatásokkal kedvez a kormány a kasszatagoknak

Az ÖPOSZ elnöke úgy látja, a pénztári megoldások felértékelődhetnek a jövőben. Az elnök kiemelte a kormányzat önkéntes pénztárak irányában megnyilvánuló bizalmának megmutatkozását, mely a pénztári termékelőnyök nyilvános elismerése mellett év elején született, számos kedvező változtatásban is tetten érhető volt. "Az általános előnyök mellett idén a bővülő a szolgáltatási lehetőségek teszik még vonzóbbá a kasszákat. Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő tagoknak mostantól lehetőségük van az egyösszegű szolgáltatás kérése mellett hozam-, részösszeg-, valamint részjáradék kifizetésre is. Az egészségpénztárak tagjai számára pedig az eddig megszokott szolgáltatások mellett az önsegélyezési szolgáltatások, például beiskolázási-, vagy lakáshitel-törlesztés támogatásának lehetősége lehet különösen vonzó, melyekre mostantól egy pénztári tagsági jogviszony keretében lehetnek jogosultak. " - magyarázta Kravalik Gábor. Az ÖPOSZ elnöke szerint várható, hogy a közeljövőben a pénztárak tagsága gyarapodásnak indul, mert mind a munkavállalók, mind a munkáltatók szemében egyértelművé válik, hogy a pénztárakra minden élethelyzetben lehet számítani, és segítségükkel mindenki egészségesen haladhat - az őt megfelelő tartalékkal váró - nyugdíjas évek felé.

(x)
MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2