Prémium

Ezt kell tudnia, ha uniós forrásra pályázik! (x)

Portfolio
A folyamatosan megnyíló uniós forrásoknak köszönhetően jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a hazai kis- és középvállalkozások. Az OTP Business szakértői szerint azonban a pályázat előtt, de még a támogatás elnyerése után is előfordulhatnak olyan finanszírozási nehézségek, amelyekre érdemes minél hamarabb felkészülniük a pályázóknak.
Ilyen probléma már rögtön a pályázati ciklus legelején jelentkezhet, ugyanis a pályázatok előkészítése és megírása is járhat extra költségekkel, aminek a pályázatból történő finanszírozását jogszabály limitálja. Ezek azonban könnyen finanszírozhatóak kedvező kamatozású, szabad felhasználású hitelekkel, amelyekkel egyszerűen, gyorsan és üzleti terv nélkül is pénzhez lehet jutni.

Gyakori elvárás az uniós pályázatoknál a meghatározott arányú önerő megléte, ez a regionális beruházási támogatások esetén a projekt elszámolható összköltségének legalább 25 százaléka. Az önerő egy részét a banki szabad felhasználású hitelek mellett államilag támogatott konstrukciók igénybevételével is biztosíthatja a vállalkozás, például a Széchenyi Kártya Program keretében. Itt 500 ezertől 50 millió forintig juthat hitelhez a vállalkozás, akár már 3-8 hét alatt. Komoly segítség továbbá a kkv-knak, hogy a még ebben az évben megkötött hitelszerződésekhez az adott ügylet futamidejének első három évében ötszázalékos kamattámogatás is kapcsolódhat. Állami forrásokból való refinanszírozás esetén ügyelni kell a támogatás halmozódására.

Nem egyszer komoly kihívást jelent a vállalkozásoknak a támogatás előfinanszírozása is, ugyanis a pályázatokon elnyert támogatás kifizetése a teljes egészében kifizetett számlák alapján, utólagosan történik. Ennek a finanszírozására például a Széchenyi Kártya Programban akár 50 millió forint hitelhez is hozzá lehet jutni, a hitel összege azonban nem haladhatja meg az elnyert támogatás összegét. Az idén megkötött szerződések esetében itt is jár a kamattámogatás.

Az uniós pályázatoknál elvárás lehet továbbá az is, hogy a vállalkozás 20 millió forintot meghaladó támogatás esetén biztosítékot nyújtson a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésére. Ehhez a bank által nyújtott garancia adhat segítséget. , A garancia kibocsátásakor a bank visszavonhatatlan kötelezettséget vállal arra vonatkozóan, hogy ha a vállalkozás nem teljesíti a pályázatban vállalt kötelezettségeit, a bank kifizeti a támogatónak a nyilatkozatban előre meghatározott összeget.

A vállalkozások tehát az egész pályázati ciklus alatt szembesülhetnek olyan finanszírozási problémákkal, amelyek megnehezíthetik az uniós forrásból finanszírozott projektek sikeres megvalósítását. Az OTP Business termékeivel és hitelkonstrukcióival azonban ezek könnyen áthidalhatóak, ráadásul a banki tanácsadók kimagasló üzleti szakértelmükkel partnerként segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy a rendelkezésükre álló forrásokat a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb módon használják fel.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2