Prémium

Megéri megbízható adósnak lenni (x)

Portfolio
Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY adószakértője elemezte a friss adócsomagot, és mesélt az Adó szaklap hőskoráról, amikor Medgyessy Péter volt a főszerkesztő.
Hogy vélekedik arról, hogy az Art. módosítása után kategorizálja a cégeket a NAV?

Szerencsésnek tartom a megbízható adós - kockázatos adós besorolások bevezetését, és azt is, hogy a minősítés érdemben befolyásolja az áfa-visszatérítés idejét. Érdemes lesz megbízható adóssá válni: sok pénz múlhat a minősítés meglétén.

Mit tart még pozitívnak az adócsomagból?

Nagyon helyesnek tartom, hogy az elektromos autók után minden közterhet elengednek. A jövedéki adó szabályozása kényszerűségből változik, de a hatályos uniós minimális jövedékiadó-mértéknél kedvezőbb lesz. Szintén tetszik, hogy a fuvarozók a külföldi út- és autópályadíj 7,5 százalékát levonhatják majd a helyi iparűzési adóból.

A szerkesztőbizottság elnökeként mit tart az Adó szaklap legnagyobb erényének?



Megéri megbízható adósnak lenni
Az Adó szaklap 1987 decemberében született, célja az adóreform támogatása volt. Az első főszerkesztőt Medgyessy Péternek hívták - pénzügyminiszterként ő kezdeményezte a lap születését. Ne feledjük, akkor szocializmus volt, és egy piacgazdaságot imitáló adórendszer bevezetése igen vagány dolog volt. Akkor az volt a kimondott cél, hogy a lap segítse a jogalkalmazást. Számomra nem kérdés, hogy a lapra a mai napig nagy szükség van: ahogy az adórendszer finomodott, cizelláltabb lett, még inkább magyarázatra szorul. A szaklap-család alapállása - ami csorbítatlan a mai napig - az, hogy nem filozofálgatunk, hanem az adott adójogszabály konkrét alkalmazási lehetőségeiről írunk. A lap kvázi hivatalos orgánumként teszi mindezt, nem véletlen, hogy a szerzők többsége vagy minisztériumi, vagy adóhivatali dolgozó, és az adóügyi helyettes államtitkár tagja a szerkesztőbizottságnak. Célunk, hogy hatékony segítséget nyújtsunk azoknak, akik szabályosan akarnak adózni.

Mit ad hozzá mindehhez az Adóklubok 2016?

Az Adóklubok termékcsalád - konferenciákkal, kérdés válasz szolgáltatással, online eléréssel - ugyanezen filozófia alapján működő és kiteljesedő szolgáltatáscsomag.



Sokat jelent mindez az év vége felé a szakmában?

Persze. December elején megint megjelenik az Adó kódex, amely az adótörvény-módosításokat előbb közli, mint a Magyar Közlöny, ráadásul egységes szerkezetben, és ami legalább ennyire fontos: ott van mellette a "líra" is, vagyis a törvény megfogalmazója elmondja, mi a jogszabály-változás lényege. Az év vége és az év eleje mindig ennek tanulmányozásával telik.

(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2