Kínai tudósok egy csoportja új, egyszerű és hatékony módszert fedezett fel a mikroműanyagok vízből történő eltávolítására. A Kantoni Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredményei szerint
a víz felforralása és szűrése hatékonyan képes csökkentheti a nano- és mikroműanyagok mennyiségét a csapvízben.
A környezetszennyezés miatt az ivóvízben, sőt újabb vizsgálatok szerint még a levegőben is előforduló mikroműanyagok egyre nagyobb aggodalomra adnak okot globálisan. Ugyan az apró részecskék pontos élettani hatásai eddig nem ismertek, korábbi vizsgálatok során már több emberi szervben, többek között az agyban, a tüdőben és a férfi nemiszervben is kimutatták már őket.
A kínai tudósok tanulmányukban kiemelik, hogy a forralás és a szűrés különösen hatékonynak bizonyult a nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmazó kemény csapvíz esetében, ahol a melegítés hatására természetes vízkő képződik. A kutatók megfigyelték, hogy ez a kalcium-karbonát kéreg lerakódik a műanyag részecskék felületén, ami megkönnyíti azok kiszűrését.
A kutatók szerint ez az egyszerű, mindenki számára elérhető módszer hosszú távon is életképes stratégia lehet az mikroműanyagokkal szembeni kitettség csökkentésére. A kutatócsoport további vizsgálatokat tervez annak feltárására, hogy a forralt víz fogyasztása hogyan befolyásolhatja a mesterséges anyagok szervezetbe jutását.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio