A két legfontosabb hagyományos magyar vidéki életmódot szimbólizáló termékről elnevezett rendezvényen a kiváló minőségű pálinkák bemutatátása és a koncertek mellett ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmai programok és a pálinka-gasztronómia, így azok számára is remek időtöltésnek ígérkezik a három napos fesztivál, akik a kóstoláson túlmutatóan is érdeklődnek a pálinkafogyasztás kultúrája és a kulisszák mögött zajló varázslat iránt. Idén huszonegy pálinkaház képviseli a pálinkafőzés mesterségének legjobbjait, a kiállítók között megtaláhatók a legkülönlegesebb szuperprémium pálinkákat és párlatokat előállító manufakturák is. A fesztiválon hagyományosan egy-egy vendégpárlat is terítékre kerül, amelyet közelebbről is megismerhetnek az érdeklődők: ezúttal a gin kölünlegességek kerülnek középpontba.
"A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke, és ahogy más kulturális értékeket, illik ismerni. Amellett, hogy idén nagy hangsúlyt fektettünk rá, hogy minél színesebb és színvonalasabb zenei produkciókat és eladőadókat hívjunk meg fellépőnek, a programokat úgy állítottuk össze, hogy a szórakozás mellett korsztálytól és a pálinkához kapcsolódó ismeretek mélységétől függetlenül mindenkinek lehetősége legyen elmélyedni a pálinkafogyasztás és készítés világában" - mondta el Maros Róbert, főszervező.
Azok számára, akik a pálinkák világának szakavatott ismerőinek vezetésével szisztematikusan szeretnének megismerkedni az egyes tájegységek különböző párlataival, idén 10-15 fős vezetett pálinkatúrákat indítanak a szervezők. A "Csajos" túrát a lágy, különleges párlatok szerelmeseinek találták ki, az "Üt meg hat" pedig inkább pasis, erőteljesebb italokat felvonultató kirándulás a pálinkák világában.
Akik többre vágynak, mint a puszta kóstolás nyújtotta örömök, azok blendelő kurzuson készíthetik el saját pálinka házasításukat. A programra jelentkezők négyféle szilvapálinkából készíthetnek egyedi, házasított pálinkát, amelynek maguk állíthatják be az illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült blendmesterek 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza az egyedi párlatot. (A program előzetes regisztrációhoz kötött. További információ: facebook.com/palinkafesztival).
Blendelés: A nemzetközi whisky, vagy cognac márkák gyártói által alkalmazott gyakorlat, amely során a különböző kiemelkedő értékekkel rendelkező párlatok értékei összeadódnak. Célja az állandó, egységes minőséget biztosítani nagy termelési volumen esetén is.
A napi belépő ára továbbra is 2000 Forint, amely mellé a már-már minden háztartás alapkellékeként szolgáló pálinkafesztiválos kóstoló pohár is jár ajándékba. A kóstolást a jól bevált Hellopay® kártyás fizető rendszer könnyíti meg, amely lényege, hogy a feltöltött összeg nem csak a pálinkafesztiválon, hanem később bármely Hellopay® kártya elfogadóhelyen felhasználható. Az elfogadóhelyek teljes listáját itt lehet megnézni.A közlekedést a Budapest TukTuk járgányai segítik, amelyek az Akvárium Klubtól indulnak a várba. Az útiköltség 3000 Ft, mely az utat és a belépő jegyet is tartalmazza. Igénybevételével elkerülhető a sorbanállás, és a vendégek a gyors VIP sávon át juthatnak be a fesztiválra.
A fesztivál kapui pénteken 14:00 órakor nyílnak meg, így aki a kellemes őszi napsütést szeretné élvezi a Budai Vár teraszain, annak már kora délután érdemes kilátogatnia a rendezvényre, majd az este jellemzően inkább a baráti társaságok számára kínál remek programlehetőséget a koncertekkel, és a megszokott Hunyadi udvarra jellemző hangulattal.
(x)