Prémium

Bizalmatlanság, vagy a bizalom záloga? (x)

Portfolio
Feltűnően sokszor halljuk a házassági vagyonjogi szerződésekkel kapcsolatban hangoztatott vélemények között a "bizalmatlanság" kifejezést. A házas vagy házasulandó felek sokszor úgy gondolják, hogy a házassági vagyonjogi szerződésnek még a gondolata is az egymás iránti bizalmatlanság jele, mintha valaki már előre a kapcsolat megszakadására számítana.


Bizalmatlanság, vagy a bizalom záloga?
Mindenesetre a házasságok túl nagy százaléka (hazánkban valamivel több mint a fele ) végződik válással ahhoz, hogy a válás lehetőségét a felek a saját kapcsolatukban csak úgy elvessék, és ha már válásra kerül a sor, az ekkor kialakuló legbonyolultabb, legindulatosabb és leghosszadalmasabb viták éppen a közös vagyon megosztásával kapcsolatban alakulnak ki, fej-fej mellett haladva a közös gyermek sorsával kapcsolatos vitákkal.

Azoknak tehát, akik a házasságuk valamelyik fél haláláig tartó fennállására számítanak legalább 50 %-a téved. Ha pedig a bizalom oldaláról közelítjük meg a dolgot, vajon nincs-e bizalom erősítő hatása annak, ha a felek szerződésben, tehát bármikor számon kérhető módon, kifejezik egymás irányában azt a szándékukat, hogy például semmire sem tartanak igényt abból amit a másik a saját munkájával, tehetségével szerez, kivéve azt amit a másik önként ad nekik.

Röviden, ha a házas felek között nincs házassági vagyonjogi szerződés, minden amit a házassági életközösségük során szereznek, közös vagyonná válik, a munkabértől kezdve az osztalékig. Ez alól csak néhány törvény által említett vagyonelem kivétel, mint például az ajándék, vagy az örökölt vagyon és néhány további vagyonelem. Természetesen a házasságkötés előtt megvolt vagyonelemek külön vagyonban maradnak, és ezt a tulajdonságukat néhány kivétellel a házasság fennállta során is megőrzik. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha a házasságkötést élettársi viszony előzte meg, a közös vagyon keletkezésének kezdő időpontja szempontjából már nem a házasságkötés, hanem az élettársi életközösség megkezdésének időpontja lesz az irányadó.

A házassági vagyonjogi szerződésben a házas vagy házasulandó felek a jövőre, tehát a szerződés megkötését követő időszakra nézve gyakorlatilag teljesen szabadon dönthetnek szerzeményi vagyonuk sorsáról (a Polgári Törvénykönyv e szerződések három alaptípusát is meghatározza), de rendelkezhetnek benne még a közös lakás használatáról, vagy a gyermekeik lakáshasználatáról, költségeik fedezéséről is, minden elképzelhető esetre. Az ilyen szerződés egyértelműbb helyzetet teremt a felek halálát követő öröklés során is, az öröklődő vagyon pontosabb meghatározhatósága miatt. Fontos tudni azt is, hogy a házassági vagyonjogi szerződést sokszor összetévesztik a házas felek vagyonjogi megállapodásával. Ez utóbbi esetben a felek a már meglévő közös vagyont osztják el egymás között, illetve megállapítják és kölcsönösen elismerik, hogy ki milyen külön vagyonnal rendelkezik, azaz ez utóbbi esetben nem a jövőben keletkező vagyonról rendelkeznek.
Ha valakit olyan felelősség terhel, amiért a vagyonával is helyt kell állnia, mert mondjuk szerződésszegéssel vagy egyéb módon kárt okoz, és ez a kárt okozó fél a házassági vagyonközösség alanya, házasságban él, akkor bizony a vagyoni felelőssége valamilyen formában a közös vagyon tárgyait is érintheti, még akkor is, ha adott esetben a házastársa nem vett részt mondjuk a követelés alapjául szolgáló szerződés megkötésében vagy a károkozó cselekményben. A házassági vagyonjogi szerződés ezekben az esetekben is kiszámíthatóbb helyzetet teremt.

A házassági vagyonjogi szerződés tehát több szempontból is hasznos intézmény. Ahhoz, hogy az ilyen szerződésre a felek ne csupán az egymás közötti viszonyban, hanem mindenki mással szemben is hivatkozhassanak, arra van szükség, hogy minden velük szerződő felet külön - külön tájékoztassák a vagyonjogi szerződés fennállásáról, vagy a szerződést a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába bejegyeztessék. Ez utóbbi megoldás sok kellemetlenségtől és félreértéstől kíméli meg a feleket.

Fontos kiemelni azonban, hogy ez a terület szerteágazó, bonyolult és egy emberi élet számára alapvető fontosságú jogviszonyokat rejt, ehhez mért a vonatkozó szabályozás is, és erre utal az is, hogy az új Polgári Törvénykönyv ezeknek a szerződéseknek az érvényességét jogászi közreműködéshez, közjegyző vagy ügyvéd közreműködéséhez köti, ezért ha kérdésük merül fel a témával kapcsolatban forduljanak szakértőkhöz!

Bizalmatlanság, vagy a bizalom záloga?
(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2