Prémium

A biztos jövő záloga (x)

Portfolio
Közjegyző fő feladata a polgári jogi jogviszonyok, szerződések területén az, hogy a jogvitákat, pereket megelőzze, azokat elkerülje, ha pedig mégis perre kerülne a sor, akkor könnyítse a per menetét. Ezek a feladatok pedig úgy teljesíthetők, hogy a közjegyző az okirataihoz fűzött joghatások: a közvetlen bírósági végrehajtás kiváltása és a közokirati bizonyító erő révén eleve visszatartsa a szerződő feleket a szerződési konfliktustól, azaz a szerződésszegéstől. Ha pedig az mégis bekövetkezik, a szerződésben biztosított jogok érvényesítésére, egy pert elkerülő gyorsabb, és a pernél jóval kisebb költségű utat biztosítson, ha pedig végül a per mégsem elkerülhető, a közjegyzői okiratok kiemelt bizonyítóerejük révén megkönnyítsék a perbeli bizonyítást.
Az előrelátás záloga



A biztos jövő záloga
A közjegyzői okiratokat eleve a szerződésszegés esetére állíttatják ki a felek. Arra az esetre, ha a szerződés kötelezettje, önként nem teljesít. Az utóbbi évek tapasztalatai pedig nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy minél hosszabb egy szerződés futamideje, minél később követi a szolgáltatást az ellenszolgáltatás, pl. fizetés, vagy az árúnak , ingatlannak stb. az átadása, annál nagyobb a szerződésszegésnek, az ellenszolgáltatás elmaradásának a veszélye.

Ezekben az esetekben nyújt pótolhatatlan segítséget a jogérvényesítésben közjegyzői okirat. Közokirat híján ugyanis ezekben az esetekben, mivel a kötelezett eleve nem működik együtt a másik féllel, a felek perbe kezdenek, és csak a jogerős ítélet megszületése után kezdődhet meg az a végrehajtás, amit a közjegyzői okirat eleve a per elkerülésével biztosít. A per pedig a követelés érvényesítése szempontjából jelentős idő is költségveszteséggel, alkalmanként a kielégítés alapjául szolgáló vagyon értékének jelentős csökkenésével jár.

Kiknek ad biztonságot a közjegyzői okirat?

A jóhiszemű kötelezettnek sem kell azonban igazán aggódnia a közjegyzői okirat miatt, legalábbis amiatt nem kell a, hogy alaptalan követelést hajtanak végre vele szemben, hiszen a végrehajtási eljárás során orvoslatként kínálkozik a végrehajtási per, melyben az adós szükség esetén tisztázhatja a követelés körülményeit, például azt hogy a tartozást már részben vagy egészben megfizette.

A közjegyzői okiratoknak ezt a tulajdonságát már sokan ismerik, ezért ez az intézmény alkalmas arra is, hogy a szerződő felek közötti bizalmat erősítse. Ugyanakkor ellenkező esetben, ha a kötelezett határozottan elutasítja azt a felvetést, hogy a szerződést, vagy legalább szerződésbeli kötelezettségeit közjegyzői okiratban vállalja teljesíteni, a jogosultnak el kell gondolkodnia azon, hogy vajon miért nem vállalja a kötelezett a teljesítés elmaradása esetére a gyorsabb jogérvényesítést, amikor a szerződés szerint egyébként is, közokirat nélkül is teljesítenie kellene. Hiszen ebben az esetben arról van szó, hogy a kötelezett vállalja ugyan a szerződésben a teljesítést annak érvényesítése azonban már nem lenne ínyére. Ez pedig elgondolkodtató. Természetesen annak sincs akadálya, hogy a szerződő felek kölcsönösen vállaljanak kötelezettségeket a közjegyzői okiratban egymás javára.

Közjegyzői okiratok ismérvei

A közjegyzői okiratnak további lényeges tulajdonsága a közokirati jellegéből fakadó bizonyítási előny. Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy az Új Polgári Törvénykönyv nem feltétlenül könnyíti meg a bizonyítást a jogérvényesítés tekintetében. Nem csupán azért, mert számos új vagy újszerű intézményt vezetett, be amelyeknek értelmezéséhez még nem kapcsolódik bírói gyakorlat, hanem azért is mert jelentősen megváltoztatta a biztosítéki szerződések különösen a zálogjog rendszerét. Az ingó zálogjog tekintetében mind a szerződéskötés, mind pedig a nyilvántartás szintjén megszüntette az ezt megelőzően kötelezően alkalmazandó közokirati jelleget ezzel együtt a közokirati bizonyító erőt. Márpedig közokirati bizonyítékok híján a bizonyítás könnyen beleveszhet a versengő bizonyítékok különféle magánokiratok, tanúvallomások és egyéb bizonyítékok tengerébe.

A szerződéskötések területén a közjegyzői okirat alkalmazása nem kötelező, éppen ezért annak alkalmazása feltételez egyfajta jövőbe tekintő gondoskodást a szerződő felek, különösen a jogosulti oldal részéről.

A közjegyzői eljárások az ország minden pontján elérhetők, az okiratainkhoz fűződő,joghatások egyértelműk, könnyen, valamennyi érintett számára jól érthetően, biztonságosan és eredményesen alkalmazhatók, ez teszi lehetővé,azt, hogy a közjegyzői okirat a szerződési stratégia fontos tényezőjévé váljon.


A biztos jövő záloga


(x)
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2