Prémium

Innovációs járulék - Lehet, hogy az Ön cége is mentesül alóla? (x)

Portfolio
A 2015-ben kezdődő üzleti év első napjától megváltozott az innovációs járulékfizetésére kötelezett vállalkozások köre. Újra mentesülnek az innovációs járulékfizetési kötelezettség alól a mikro- és a kisvállalkozások.

Kit érint kedvezően a változás?

Míg a 2015. előtt érvényes szabályok szerint a kapcsolt vállalkozások adatait (foglalkoztatottak létszáma, nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg) összevontan kellett figyelembe venni ahhoz, hogy meghatározásra kerüljön, hogy az adott vállalkozásra - és ezzel együtt a magyarországi kapcsolt vállalkozások teljes csoportjára - fennáll-e az innovációs járulékfizetési kötelezettség, addig 2015-től a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 15. § (2) bekezdés a) pontja, illetve (3) bekezdése értelmében az egyes vállalkozások egyedi méretei válnak ismét irányadóvá.

Ez az olyan cégcsoportoknak jelent kedvező változást, amelyek tagjai között megtalálhatóak egyedileg mikro- és/vagy kisvállalkozások, vagy esetleg csak ilyen méretű cégekből áll maga a csoport, de az eddigi összevonáson alapuló szabályozás miatt innovációs járulék szempontjából irányadó összevont cégméretük meghaladta azt az értékhatárt, ami alapján kiterjedt rájuk az innovációs járulékfizetés hatálya.

A változás szintén kedvezően érinti a nagy multinacionális cégek kisebb méretű magyarországi leányvállalatait - hiszen az összevonási szabály a cégcsoport összes, nem csak magyar tagvállalataira vonatkozott -, akik így már a konszern méretétől függetlenül, egyedi méretük alapján kerülnek be az innovációs járulékfizetés hatálya alá, vagy kerülnek ki az alól.

Ezen szabálymódosulás hatására az innovációs járulékfizetésre kötelezettek száma várhatóan jelentősen csökken, mert a szükséges méretbeli feltételeknek nagyon sok olyan vállalkozás tud az egyedi beszámolója alapján megfelelni, aki a kapcsolt vállalataival konszolidáltan, vagy a kapcsolódó és partnervállalkozásainak adataival összevontan erre nem volt képes.

Mit kell tenni a mentességért?

Azokat a vállalkozásokat, akik a kritériumok alapján 2015-től nem alanyai az innovációs járuléknak, automatikusan megilleti a mentesség, de ha ezt a mentességet csak a kedvező változás hozta el számukra - vagyis 2014-ben még fizettek innovációs járulékot - mégsem ülhetnek ölbe tett kézzel!

Mivel ők már vallottak be 2015-re innovációs járulék előleget, amit a NAV nyilván is tart, számukra két lehetőség kínálkozik. Vagy megfizetik az adóhatóság részére a már bevallott előleget, ebben az esetben azonban csak az éves adóbevallás benyújtásakor lesz lehetőségük a befizetett összeget visszaszerezni, vagy írásban kérvényezik az adóhatóságtól az innovációs járulékelőleg kötelezettségének az adózás rendjéről szóló törvény szerinti nullára történő mérséklését (törlését), amit azonban legkésőbb az adóelőleg esedékességéig, 2015. április 20-ig meg kell tenniük.

Amennyiben az adózó a kötelezettség mérséklésére vonatkozó kérelem benyújtásának elmulasztása mellett nem tesz eleget az adóelőleg fizetési kötelezettségének, adótartozása keletkezik.
Összefoglalva

Azt, hogy egy gazdasági társaság alanya-e az innovációs járulékfizetési kötelezettségnek kizárólag az egyedi beszámolója alapján adódó adatai (foglalkoztatottak létszáma, nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg) alapján kell megállapítani. 2015-től az egyedileg mikro- és a kisvállalkozásnak minősülő adózó mentes az innovációs járulék alól.

Amennyiben azonban a korábbi évben alanya volt a járuléknak, és 2015-re vallott be előleget, az előleg törlését írásban kell kérvényeznie a NAV-tól 2015. április 20-ig.


Innovációs járulék - Lehet, hogy az Ön cége is mentesül alóla?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2