Prémium

Emlékérme - Értékteremtés, gyűjtőszenvedély, befektetés (x)

Portfolio
Már a római korban érmék hordoztak üzenetet dicsőséges hadjáratokról, uralkodókról, birodalmak fontos eseményeiről. Napjainkban ezt a "beszédes" funkciót főként az emlékpénzek vagy más néven emlékérmék töltik be. Az emlékérmék olyan nemes- vagy színesfémből készült művészi kisplasztikai alkotások, amelyek a kibocsátó országában törvényes fizetőeszközök. Lényegük és kibocsátásuk legfőbb célja a történelmi és kulturális értékek közvetítése, a közfigyelem ezen értékekre való ráirányítása, ismeretterjesztés és nem utolsósorban a rajtuk megörökített személyről, eseményről, kiemelkedő évfordulóról való megemlékezés, tisztelgés. Magyar emlékérmét kizárólag a Magyar Nemzeti Bank jogosult kibocsátani.


Az emlékérmék megjelentetéséről hivatalosan közzétett jegybanki rendelet ad hírt. A Magyar Nemzeti Bank által garantált névértéken történő beváltási kötelezettség, a művészi kivitelezés, nemesfémek esetében az anyaguk, korlátozott példányszámuk együttesen biztosítják az értékállóságot. Az emlékérméket az MNB megbízásából leányvállalata, a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza, az érméken a BP. verdejeggyel.

Emlékérme - Értékteremtés, gyűjtőszenvedély, befektetés
Az emlékérmék nem összetévesztendők az emlékérmekkel, amelyek az ékezet kivételével azonos megnevezés mellett mind a megjelenésüket, mind a kivitelezésüket, formájukat tekintve is sok hasonlóságot mutatnak. Az emlékérmek vagy érmek is kisplasztikák, szokásos elnevezésük még a medál szó. A legfőbb eltérés az érmék és érmek között, hogy az érmek teljes mértékben nélkülözik a fizetőeszköz szerepet és az ehhez kapcsolódó kötelező alaki kellékeket, így nem kötődik hozzájuk kibocsátói garancia sem.

Az emlékérmék fontos gyűjtői és befektetési területnek is számítanak, emellett ideálisak ajándékként is, úgy a céges, mint a magánjellegű kapcsolatokban, hiszen olyan értékek megtestesítői, amelyekkel azonosulhatunk, illetve történelmünk és kultúránk olyan kiemelkedő személyiségeit, eseményeit örökítik meg, akikre, amikre büszkék lehetünk.

Az érmék széles választékában könnyű megtalálni az alkalomhoz és a pénztárcához illő darabot; a választék a 2 ezer forintos színesfém érméktől a több százezer forintos aranyérmékig terjed. Néhány példa a legfrissebb kibocsátások közül: Ganz Ábrahám, a magyar nehézipar egyik megteremtője tiszteletére színesfém-ötvözetű 2000 Ft-os emlékérme, Zrínyi Miklós költő-hadvezér emlékére 5000 Ft-os ezüst érme jelenik meg. Lechner Ödön, a szecesszió nagymestere, valamint az első hazai természetfilmes, Homoki-Nagy István 10000 Ft-os ezüst és 2000 Ft-os színesfém emlékérmén lesz látható. További részleteket a Magyar Nemzeti Bank emlékérméiről ide kattintva talál.


Emlékérme - Értékteremtés, gyűjtőszenvedély, befektetés



Emlékérme - Értékteremtés, gyűjtőszenvedély, befektetés
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2