Prémium

KKV-finanszírozás az EFFAS madridi Summer School-jában (x)

Portfolio
2014. július 9-11. között Madridban, a Santander Financial City-ben került megrendezésre, immár hetedik alkalommal az European Federation of Financial Analysts Societies szervezésében, az EFFAS Summer School.
A nyári egyetem keretében adott elő Michaletzky Márton, a DBH szenior befektetési menedzsere. Őt kérdeztük a nyári egyetemen elhangzott előadásával és tapasztalataival kapcsolatban.
Hogy kerültél kapcsolatba az EFFAS Summer School-al?

Korábbi, egyetemi munkatársaim közül és a magyarországi EFFAS programban tanítók közül több tanártársam is részt vett már az EFFAS Summer School-jában, és sok jót meséltek róla, de én még nem jutottam el oda. Idén az a megtiszteltetés ért, hogy dr. Tóth Judit, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója és az EFFAS EMC (Executive Management Committee) tagja felkért rá, hogy tartsak előadást a KKV-finanszírozás tapasztalatairól. A Summer School előadói között más nem jött ebből a régióból és a magyar tagszervezet sem küldött még korábban előadót, így különösen jól esett, hogy gondoltak rám.

Előadásod címe “A kis- és középvállalkozások finanszírozásával kapcsolatos tapasztalatok a CEE régióban". Beszélnél kicsit arról, hogy mi adja a téma aktualitását és a tág témakör mely szeletéről esett szó az előadás során?



KKV-finanszírozás az EFFAS madridi Summer School-jában
Azt gondolom, hogy a KKV-finanszírozás a kelet-közép-európai régióban hosszú ideje központi helyet foglal el a gazdaságpolitikában, és ez így lesz még nagyon sokáig. A hagyományos finanszírozási források, mint a bankrendszer, a tőkepiac és a tehetős magánszemélyek nem tudják betölteni azt a szerepet, amit a fejlettebb országokban, így a gazdaságpolitika újra meg újra alternatív csatornákat igyekszik létesíteni. Az előadásban elsősorban Magyarországgal foglalkoztam, ahol három ilyen, alternatív csatorna is kiemelt szerepet kap jelenleg: az Európai Unióból érkező vissza nem térítendő támogatások, a Növekedési Hitelprogram és a Jeremie program.

Jelenleg egy Jeremie I-es kockázati tőkealapnál, a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-nél dolgozom, ahol kezdeti fázisú, innováción alapuló, technológia-intenzív projektekbe fektetünk. A mindennapi munkám során nagyon sok KKV-val találkozom, így igen közelről van alkalmam tapasztalatot gyűjteni a finanszírozási helyzetükről.

A Summer School-on milyen egyéb témákkal találkoztak a résztvevők, hogyan illett az előadásod az esemény tematikájába?

A konferencia igen sok területet érintett a nyugat-európai értelemben vett KKV-k finanszírozásának közelmúltbeli tapasztalataitól és a vagyonkezelés jövőjétől kezdve a tudatos befektetés-elemzői karrier építésének módszereiig. Annak ellenére, hogy alapvetően befektetési bankári háttérrel rendelkeztek az előadók és a szervezők, meghívták a spanyolországi Crowdcube vezetőjét is, aki olyan friss finanszírozási lehetőségről beszélt, mint a crowdfunding.

Az előadók nagy része neves nyugat-európai bankár és tanácsadó volt, más részük az Európai Bizottságban aktív alakítói a szabályozásnak. A szerteágazó témák ellenére a kelet-közép-európai régió helyzetét és az ebben rejlő lehetőségeket máshol nem érintette program. Ezért is tartottam fontosnak, hogy röviden ismertessem a magyar KKV-finanszírozás sajátosságait és eredményeit.

Kinek és miért ajánlanád a rendezvényen való részvételt (már ha ajánlod persze)?

A két és fél napos Summer School két műfajt egyesít. Áll egyrészt egy konferenciából, ahol előadások és panelbeszélgetések váltják egymást, másrészt workshopokból, ahol inkább kis csoportos oktatás és esettanulmányok megoldása zajlik. Szerintem ez ideális mix, hiszen egysíkú lenne két és fél napon keresztül előadásokat hallgatni, illetve ha csak a workshopok lennének, akkor a befektetés-elemzői eszközök használatában aktuális példákon keresztül el lehetne mélyedni, de a résztvevők azt nem hallgathatnák meg, hogy az iparág vezetői hogyan látják az aktuális piaci folyamatokat.

Mindezeken felül arra ad még lehetőséget a magyar szakembereknek a Summer School, hogy megismerjék a nyugat-európai pályatársaik gondolkodását, azt, hogy ők mit tartanak fontosnak és hogyan gondolkodnak a közös piacról és saját karrierjükről. Mindez azért lényeges, mert akár tudomást veszünk róla, akár nem, de a közös európai piacon dolgozunk mindannyian. Egyes helyzetekben együtt kell, hogy működjünk, másokban pedig óhatatlanul versenyezni fogunk egymással. Egyik se fog menni, ha nem ismerjük egymást.

Tudnál kicsit beszélni az EFFAS-ról? Mivel foglalkozik a szervezet és miért érdemes csatlakozni hozzá?

Az Európai Befektetés elemzők Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége, vagy ismert angol rövidítése alapján az EFFAS, egy befektetési elemzőket tömörítő ernyőszervezet, aminek jelenleg 27 tagszervezete van, akik 17.000 minősített befektetési szakembert (CEFA certificate holder) képviselnek Európában.
Az EFFAS egyik célja, hogy tagjai és tagszervezetei között kommunikációs és kapcsolatépítési hálózatként működjön. Az EFFAS emellett szakmai érdekvédelmi szervezetként részt vesz az Európai Unió pénzügyi, szakképzési és etikai előírásainak véleményezésében.
Az EFFAS segítette elő a Nemzetközi Befektetéselemző (CIIA) vizsgarendszer kialakítását, amely a pénzügyi elemzők körében főként Európában és Ázsiában a elismert képzés. A CIIA címmel rendelkező szakemberek nemzeti és regionális egyesületének, az ACIIA-nak mintegy 60.000 befektetési szakember a tagja.
Az EFFAS másik célja, hogy az CIIA minősített befektetési szakember oklevéllel és oktatási programmal hozzájáruljon a befektetési szakma magas színvonalú képzési feltételeinek megteremtéséhez.

Hol és mennyi idő alatt lehet megszerezni a CEFA diplomát és miért érdemes belevágni?

Az EFFAS által kiadott CEFA diplomát a Nemzetközi Bankárképző három féléves kurzusának elvégzésével és a vizsgák sikeres abszolválásával lehet megszerezni. A kurzusok csütörtök és péntek délután, illetve szombaton vannak, ami azt eredményezi, hogy másfél év alatt munka mellett is elérhető egy olyan diploma, amit nemzetközileg elismernek és nem felsőoktatási intézmény, hanem szakmai szervezet bocsát ki. Azoknak a befektetésekkel foglalkozó szakembereknek ajánlom, akik rendszerezni szeretnék tudásukat, vagy bővíteni akarják a rendelkezésükre álló eszköztárat. Mindazoknak ideális választás, akiknek valódi támogatást jelent, hogy szervezett keretek között, tapasztalt oktatók segítségével sajátíthatják el az EFFAS által jóváhagyott és rendszeresen felülvizsgált befektetés-elemzői tananyagot.

További információk: www.effas.hu és www.effas.net/

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2