Prémium

Tőkeáttétel és likviditás az Erstétől (x)

Portfolio
A tőkeáttételt a biztonsággal ötvöző turbo warrantokról beszélgettünk Kéri Lajossal, az Erste Befektetési Zrt. szakértőjével.
Több mint egy évtizede foglalkozik befektetésekkel, hogyan változott azóta a piac?

Amikor elkezdtem a tőzsdével foglalkozni, komoly korlátokba ütköztek az aktív kereskedésre alkalmas termékeket kereső ügyfelek. Akkoriban csak a magyar részvények voltak könnyen elérhetők. Az index, deviza- vagy árupiaci befektetéshez pedig szükséges volt, hogy az ügyfél külföldi, legtöbb esetben határidős piacon merjen kockázatot vállalni. 2008-ban megváltozott a helyzet, mert a Budapesti Értéktőzsdén megjelentek a certifikátok. Azóta a strukturált termékek hazai kereskedése folyamatosan fejlődik, amelyben az Erste vezető szerepet játszik kibocsátóként és árjegyzőként egyaránt.

Mit kell tudni a turbo warrantokról, certifikátokról?

Ezek értékpapírosított származtatott ügyletek, amelyek egy alaptermék árfolyam alakulását követik le, továbbá tőkeáttételt is tartalmaznak. Utóbbi azt jelenti, hogy az árfolyamváltozás mértékét megtöbbszörözhetjük, egyúttal lehetőségünk van arra, hogy a piac emelkedésére vagy csökkenésére játszunk. Biztosan sokan érezték már, hogy a nyár közeledtével merre mozdul az euró/forint árfolyam, vagy milyen részvényt érdemes venni az év vége felé, ezekben az esetekben érdemesebb lehet nagyobb kockázatot vállalva turbóval kereskedni, mint az alapterméket közvetlenül megvásárolni.
A turbók elszámolása, a bizományosi jutalék felszámítása a hagyományos részvényeknél megszokott módon történik.

Miért jó, kiknek ajánlott?

Nagy előnye, hogy minden alaptermékből egy alacsonyabb és egy magasabb kockázatú változat is elérhető. A turbókba beépített korlát árszint még hatékonyabban működik, mint egy tőzsdére beadott stop-loss (stop-limit), más néven veszteséggátló megbízás, így kalkulálhatóan a maximálisan kockáztatott érték a turbóba fektetett összeg. Ezért azoknak jó választás, akik nem szeretnének túl nagy kockázatot vállalni.

Hogyan működik a stop-loss ebben az esetben?

A mechanizmus egyszerű: ha az alaptermék eléri a korlátárat, a warrantot felfüggesztik, a maradványértékét elszámolják.

Hogyan viszonyulnak az ügyfelek a turbo warrantokhoz?

Szívesen választják az ügyfelek, mivel az árjegyző garantálja a likviditást és a helyes árazást. Az árjegyző feladata, hogy folyamatosan jelen legyen az ajánlati könyvben pár millió forint kötésméretnek megfelelő vételi és eladási ajánlattal. Sok, korábban FX és CFD kereskedő ügyfelünk kedveli a turbók mérsékelt tőkeáttételét.

Hol tájékozódhatnak a befektetők az új lehetőségekről?

Fontosnak tartjuk, hogy ezekhez a termékekhez is naprakész információkat (elemzési anyagok, valós idejű árjegyzői árfolyamok) adjunk, az ügyfelek az erstemarket.hu oldalon tájékozódhatnak az összes általunk kibocsátott warrantról és certifikátról.

(x)
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2