Prémium

Fontosabb változások a termékdíj-szabályozás területén (x)

Portfolio
Ahogy azt már megszokhattuk, a jogszabályok minden évben változnak. Ez alól általában nem kivétel a termékdíjas szabályozás sem. Ha áttekintjük a 2014. január 1-jétől hatályos termékdíjas jogszabályokat, azonnal láthatóvá válik, hogy ebben az évben azonban nincsenek mélyreható változások. Jellemzően a fogalom-meghatározások kerültek pontosításra, kiegészítésre az egységes jogértelmezés segítése érdekében. Ennek keretében többek között pontosításra került a forgalomba hozatal, a kereskedelmi csomagolószer, a saját célú felhasználás, valamint a reklámhordozó papír definíciója is. A változások között fontos még megemlíteni a láncügylet szabályok ismételt bevezetését, valamint a július 1-jétől bevezetésre kerülő termékdíj-raktár intézményét is.
Forgalomba hozatal - Magyarországon áfa számmal rendelkező külföldi adóalanyok

A korábbi szabályozás alapján azon kizárólag általános forgalmi adó céljából bejelentkezett adóalanyok esetében, akik külföldről hoznak be terméket, amit aztán itt Magyarországon értékesítenek, nem volt egyértelmű, hogy ez esetben ők minősülnek-e első belföldi forgalomba hozónak, és ebből adódóan keletkezik-e náluk termékdíj-fizetési kötelezettség. Ezt a jogbizonytalanságot a jogalkotó úgy szüntette meg, hogy a forgalomba hozatal fogalmát kibővítette egy kifejezetten az áfa célból regisztrált adóalanyokra vonatkozó alponttal. Az új fogalom már egyértelműsíti, hogy amennyiben az áfa regisztráltak úgy értékesítenek termékdíjköteles terméket Magyarországra, hogy a feladott termék a küldeményként való megérkezésekor, vagy a fuvarozás befejezésekor belföldön van, akkor ez forgalomba hozatalnak minősül, és termékdíj-fizetési kötelezettséget eredményez az áfa regisztrált adóalanynál.

Láncügylet szabályok

Az új szabályozás értelmében nem keletkezik termékdíj-fizetési kötelezettség, ha egy belföldön lévő termékdíj köteles terméket úgy értékesítenek egy másik belföldi adóalanynak, hogy a terméket az első értékesítő külföldi rendeltetési helyre fuvarozásra vagy küldeményként feladja, és a termék igazolt módon külföldre kiszállításra kerül.

Termékdíj raktár

A jogszabályváltozások ez év július 1-jétől lehetővé teszik ipari vagy kereskedelmi termékdíj-raktár létrehozását. Mind a két raktártípus esetében kizárólag olyan belföldi ingatlan jöhet számításba, amelynek működését az adóhatóság előzetesen engedélyezte.

A termékdíj raktár lényege, hogy az egyébként termékdíj köteles termékek a raktárban termékdíj nélküli áron tárolhatóak, illetve a raktáron belüli értékesítés sem keletkeztet termékdíj-fizetési kötelezettséget. Továbbá, termékdíj megfizetése nélkül lehet a raktárba betárolni egyébként termékdíj köteles terméket, valamint a raktárból történő külföldi értékesítés sem keletkeztet kötelezettséget. Egyedül a belföldre történő kitároláskor keletkezik a kitárolónak termékdíj-fizetési kötelezettsége. Fontos előnye a termékdíj raktáraknak továbbá, hogy azon betárolt termékek esetében, amelyek csak hetek vagy hónapok múlva kerülnek a raktárból igazoltan külföldre értékesítésre, már a betároláskor megnyílik a visszaigénylés lehetősége, ugyanis a termékdíjas szabályozás értelmében a betárolás a termékdíj visszaigénylése szempontjából a külföldre történő kiszállítással, illetve a külföldre történő értékesítéssel esik egy tekintet alá.


Fontosabb változások a termékdíj-szabályozás területén
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2