Prémium

A sikerhez nem csak túlélni, újítani is tudni kell (x)

Portfolio
Miközben a hazai KKV-szektorban számos vállalkozás a fennmaradásáért küzd, előfordulnak olyanok is, amelyek a nehéz években is képesek voltak növekedni. Ki gondolná, hogy egy betonelemeket gyártó vállalkozás úgy képes megújulni, hogy magas minőségű sertés taposórács előállítására adja a fejét? Az eredeti ötletek és a merészség sem hiányzott a Göbész Kft. ügyvezetőjéből, Kottán Csabából, aki szokatlanul, de helyesen döntött. Szerinte a siker kulcsa, ha a magyar kis- és közepes vállalkozások nem a tömeggyártásra koncentrálnak, hanem a folyamatos fejlesztésre, innovációra, és az egyedi megoldásokra.



Portfolio.hu: Mesélne nekünk egy kicsit a cég múltjáról, és hogy miképpen sikerült egy vállalat romjaiból jól működő, eredményes céget felépíteni?

Kottán Csaba: A Göbész Kft. 1990-ben alakult, a Közmű és Mélyépítő Vállalat megszűnése után a korábban ott dolgozók egy része alapította a céget. A piaci igények kielégítésére (ár/érték arány) nem lehetett fenntartani az előző rendszerben megszokott munkatempót, a dolgozóknak folyamatosan munkát kellett adni. Ezért a cég annak ellenére, hogy fő profilja a betonelemek gyártása volt, asztalosipari termékek előállításával, és acélszerkezetek kivitelezésével is próbálkozott. A 90-es évek vége felé egyre több családi ház épült Gödöllő környékén, az építési vállalkozók pedig kezdtek rájönni, hogy sokkal előnyösebb számukra előrekevert betont alkalmazni (egyenletesebb minőség, jobb ár, gyorsabb munka), mint helyszínen keverni, ezért egyre több megrendelést kaptunk, és stabillá vált cégünk működése. Az ezredforduló idején kezdődő építkezési láz láttán fejleszteni kezdtük telephelyünket, ami teherautók vásárlásával kezdődött, majd elöregedett keverőgépeinket cseréltük újra, így a környék legmodernebb technológiájával büszkélkedhettünk, és erős versenytársává váltunk a multinacionális betongyártó cégeknek.

P.: Ezzel azonban még nem ért véget az újítások sora. Milyen irányba lépett tovább a cég?

K. Cs.: A fejlesztéseket a betonacél előkészítő műhelyünkben folytattuk. Első lépésként megvásároltuk a szomszédos ipartelep 1.000 m2-es csarnokát, majd korszerű, számítógép-vezérlésű gépekkel szereltük fel, így kapacitásunk a műszakonkénti 4-5 tonnáról 20-25 tonnára emelkedett azonos létszám mellett. A termelékenység fokozása segített abban, hogy egyre nagyobb építkezésekre tudjunk szállítani, így rendelésállományunk négyszereződött. A késztermékek logisztikája egyre nagyobb gondot jelentett, ezért 2007-ben építettünk egy 3.000 m2-es csarnokot, és áttelepítettük a gyártósorokat. A további fejlesztések eredményeként kapacitásunk április óta meghaladja az 50 tonna/műszakot, ekkora termelékenységgel jelenleg csak 2-3 cég büszkélkedhet Magyarországon. A költözés után megüresedett csarnokot szerettük volna minél jobban kihasználni, ezért új technológiákat kerestünk, így találtunk rá a sertés taposórács gyártó gépsorra, ami kis helyigényű, közepes kapacitású megoldás volt, viszonylag kis beruházással.

P.: De mégis honnan jött az ötlet, hogy sertés taposórácsot kezdjenek el gyártani? Hiszen a hazai állatállomány hosszú évek óta csökkenő tendenciát mutat.

K. Cs.: Az állattenyésztésről nem sokat tudtunk, ezért felvettük a kapcsolatot egy sertés-tartástechnológiával foglalkozó céggel, aki biztosított minket, hogy ha magas minőséget gyártunk, annak biztosan lesz piaca, mivel térségünkben mindenki 20-30 éves technológiát használ, ezáltal az elemeik minősége nem kifejezetten jó. Miután belevágtunk a beruházásba, bebizonyosodott, hogy partnerünknek igaza volt, a terméket azóta Ausztriába, Horvátországba, Szlovákiába, Romániába és természetesen a hazai piacra is szállítjuk, és mindenhonnan kedvező visszajelzéseket kapunk elégedett ügyfeleinktől. Optimizmusra adott okot, hogy a sertésállomány növelése kiemelt fontosságú cél az ország számára, és az EU-s pályázatok megnyitásával láttunk erre irányuló törekvéseket, valamint a szigorodó uniós előírások miatt növekednek az állattartási követelmények, ezért az állattartóknak rövid határidőn belül át kell állniuk a mélyalmos tartásról a trágyarácsosra. A piac igényeihez és saját politikánkhoz igazodva ezen a téren is fejlesztésbe kezdtünk, és vásároltunk egy jóval nagyobb kapacitású félautomata gépet, mely alkalmas nagyobb méretű, szarvasmarhák tartásánál használatos taposórács gyártására is.

P.: Ön miben látja a hazai KKV-k fejlődési, növekedési lehetőségeit?

K. Cs.: Véleményem szerint a KKV-szektor fejlődésének kulcsa a magas minőségű termékek előállítása, illetve szolgáltatások nyújtása, nagyfokú rugalmasság mellett. Nem a tömeggyártásra kell koncentrálni, hanem a folyamatos fejlesztésre, innovációra, az egyedi megoldásokra.

P.: Ön szerint mi a siker titka?

K. Cs.: A jó piaci pozíció megszerzéséhez, illetve megtartásához rengeteg munka, kitartás és elkötelezettség kell, ennek hiányában csak rövidtávú sikereket lehet elérni. A mi cégünk minden beruházásnál hosszú megtérüléssel számolt, és elnézve sok konkurensünk pályáját ez utólag jó döntésnek bizonyult. Remélem, hogy aktuális fejlesztéseinkről ugyanezt mondhatom el a jövőben.

A hazai vállalkozások szakértő partnere a CIB Bank Zrt.

(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2