Prémium

Túl az állampapírokon - egy jól sikerült befektetés története (x)

Portfolio
Történetünk főszereplője Kovács Úr sikeres vállalkozó, élelmiszeripari cége szép nyereséggel működik. A válság nem viselte meg a vállalkozást, eredménye a piac alapos ismeretében kialakított, jól strukturált termékpalettának köszönhetően a gyorsan változó gazdálkodási körülmények ellenére is folyamatos növekedést mutat.
A tulajdonos az organikus növekedés híve, a mára erős középvállalattá vált céget a nyereség folyamatos újra-befektetésével építette fel. A cég mérete elérte azt a szintet, amit családi tulajdonban még jól irányítható, jelentős és stabil jövedelmet biztosít. Mivel Kovács Úr a hosszú évek kemény munkájával felépített birodalmát gyermekeire szeretné hagyni, fiai évek óta a gyár vezetésében töltenek be fontos tisztségeket. A cég beruházásai a modernizációt, a hatékonyság növelését szolgálják, melyeket a megtermelt nyereség kisebb része finanszíroz, így jelentős tőkeállomány marad hónapról hónapra, évről évre.

Eddig a történet hasonlít egy szokásos piaci sikersztorihoz.

Kovács Úr azonban tudja jól, hogy a vállalkozása felépítése, menedzselése teljesen más feladat volt, mint a befektetések világa. Ezen a terepen is egész jól boldogul, de - ahogy az egy elfoglalt vezetőnél lenni szokott - sem ideje, sem energiája nincs már az árak, árfolyamok, a piacokat mozgató hírek percre pontos követésére. Terve az volt, hogy - akárcsak vállalkozása esetében - hitel nélkül, nagy kockázatokat kerülve, az infláció feletti megtérülést érjen el. Felismerte, hogy a vállalkozás és a befektetései is a családi vagyont jelentik, amely nem ad-hoc, hanem felelős döntéseket kíván meg.

Ebben a helyzetben Kovács Úr minden lehetőséget megvizsgált. Megbízható, a céljaival azonosulni tudó befektetési szolgáltatót keresett.

Kire bízta a pénzét Kovács Úr?

A Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking megfelelt elvárásainak, sőt meglepve tapasztalta, hogy az a szolgáltatás, amit az FWR nyújt, több is, mint egy egyszerű befektetési szolgáltatás

Még 2012 végén történt, amikor arra kérte személyes befektetési tanácsadóját, hogy alakítson ki számára egy olyan portfoliót, ami magasabb hozamot biztosít, mint ha állampapírokat vásárolna (hiszen azt tanácsadó nélkül is megtehetné), ugyanakkor bánjon óvatosan a kockázatokkal, mert évek kemény munkája az, amit végre befektethet.

A tanácsadó tehát olyan eszközöket vásárolt Kovács Úr számára, melyek árfolyam-ingadozása nem jelentős, ugyanakkor várható hozamuk magasabb, mint az állampapírok esetében. A jól diverzifikált portfolió gerincét Target return alapok alkották, mellette -azóta jelentős nyereséget elérő - bónusz certifikátok, valamint részvényalapok voltak hivatottak a hozam további fokozására. Természetesen - minden piaci szituációra felkészülve - mindig volt likviditási típusú befektetési eszköz is a portfolióban.

Mindez szépen hangzik, de mennyi lett végül a hozam?

A portfolió egésze több mint 2 százalékkal meghaladta az akkoriban megvásárolható állampapírok hozamát. A célt tehát sikerült elérni, de vajon minden egyes eszköz, minden befektetés sikeres volt?

Nem, voltak olyan eszközök, melyek veszteséget jelentettek, de a jól diverzifikált portfolió, az aktív portfolió menedzsment, végső soron a képzett személyes befektetési tanácsadó a veszteségeket is képes volt minimalizálni, és mindenkor megfelelni annak az elvárásnak, hogy minden pillanatban likvid eszközök szerepeljenek a portfolióban.

A siker Kovács Úr sikere, az FWR segített elérni azt az eredményt, amit kitűzött célként, ahogy annak idején az is Ügyfelünk sikere volt, hogy a megálmodott vállalkozás mára egy erős hazai középvállalat. A Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking nem egy szimpla befektetési vállalkozás a sok közül, hanem partner ahhoz, hogy Ügyfeleink céljaikat elérjék.

Ön is szeretne Kovács Úr helyében lenni? Lépjen velünk kapcsolatba!

(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2