Prémium

Faktoring vállalatoknak (x)

Portfolio
Mi is az a kereskedelmi faktoring? Miért előnyös ez a vállalatok számára? Az OTP Bank kereskedelmi faktoring szolgáltatásáról Kovács Pállal, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Igazgatóságának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.





Faktoring vállalatoknak
Mikor indította útjára az OTP Bank a kereskedelmi faktoringot?

A faktoring finanszírozás Nyugat-Európában masszív részt képez a forgóeszköz finanszírozásból és Magyarországon is évről évre erősödik iránta az igény, így logikusnak tekinthető, hogy a piacvezető magyarországi pénzintézet is meg kívánt jelenni ezen a piacon. Idén a II. negyedévben indítottunk el vállalati ügyfeleink számára ezt a szolgáltatást. Az OTP Bank faktoring területének vezetésével a korábbi legnagyobb magyarországi faktorszervezet igazgatóját, Dr. Molnár Tamást kértük fel. Helyettese a Magyar Faktoring Szövetség elnöki feladatait is ellátó Csáki Ferenc. A szakmai felkészültség mellett a "kései belépés" több előnyt is jelentett az OTP Bank számára: professzionális IT rendszerrel és háttérrel, valamint a legújabb piaci igényeknek megfelelő szolgáltatáskörrel rendelkezünk.

Mit is jelent ez pontosan?

Több szolgáltatást is magában foglal igény szerint: egyrészt finanszírozást, mellyel a belföldi és export vevőállomány készpénzzé tehető a bruttó követelés akár 85-100%-áig, így jelentős forgótőke szabadítható fel. Másrészt kockázatkezelést, amellyel a vevői kockázatokat a bank a bruttó követelés 90%-áig átvállalja belföldi és külföldi vevők esetében is. Harmadrészt követeléskezelést, így a finanszírozás és kockázatkezelés mellett behajtási feladatoktól is mentesülhet a vállalkozás. Emellett a kereskedelmi faktoring szolgáltatás árfolyamkockázat kezelésre is alkalmas, hiszen igénybe vételével deviza vevőkövetelések is azonnal pénzzé tehetők. További előnyt jelent, hogy a szolgáltatással javíthatóak a társaság pénzügyi mutatói, mellyel hitelképesebbé válhat.

Milyenek az eddigi eredményeik, tapasztalataik?

A Magyar Faktoring Szövetség statisztikája szerint a teljes faktoring piac 15%-kal csökkent az idei évben. Az OTP Bank kereskedelmi faktoring tevékenysége ugyanakkor a piaci trendekkel szemben, bár csak 2013 II. negyedévben indult, mégis négyhavi működése alatt nagyobb állománybővülést könyvelhetett el, mint bármely piaci versenytársa. Jelenleg több mint 60 szerződést kezelünk, piaci részesedésünk pedig 4,5 % körül van és teveink szerint 2 éven belül a legnagyobb szolgáltatóvá válunk legalább 25%-os piaci részesedéssel.

Mi különbözteti meg önöket a versenytársaktól?

Mindenek előtt az, hogy a hazai piacon mi rendelkezünk a legszélesebb termékpalettával. Ez magában foglalja a hagyományos kereskedelmi faktoring termékek mellett a visszkereset nélküli, akár 100%-os követelésvásárlást, a true sales faktoringot, az állami, önkormányzati, egészségügyi követelésvásárlási termékeket, mezőgazdasági támogatások előfinanszírozását. Gyakorlatilag nincs olyan vállalkozás, amelynél ne merülhetne fel, hogy az OTP Bank faktoring szolgáltatását nyújtsuk részére.

További információk

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2