Prémium

Hugo Chávez aranya amerikai kézben... (x)

Portfolio
2011-ben nagy érdeklődés övezte az akkori venezuelai elnök, Hugo Chávez döntését, hogy az országa külföldi bankokban elhelyezett aranyvagyonát államosítja és hazaszállíttatja, ezzel is erősítve a nemzetközi függetlenséget. Szegény most foroghat a sírjában, mert a "nemzet aranyának" egy része újból idegen kezekbe került, hiába vívták meg győztes "bolivari forradalmukat" az USA és szövetségesei ellen.
Venezuela egyik vezető napilapja arról számolt be, hogy a központi bank (BCV) egy látványos ún. swap ügylet keretében 45 tonna aranyat hét évre kölcsön ad a híres-hírhedt amerikai pénzintézetnek, a Goldman Sachs-nak. Ellentételezésként a banktól azonnali készpénzt kap, amely kisegítheti a komoly gazdasági problémákkal küzdő latin-amerikai országot. A kölcsönzésre szánt nemesfém piaci ára most 1,84 milliárd USD körül van. Az üzlet tárgyát képező mennyiséget a Bank of England-hez fogják szállítani, majd onnan a Goldman Sachshoz fog kerülni.

Érdekes információ, hogy az amerikai bank elég magas, mintegy 8 százalék kamatot fog fizetni az aranyért. Persze szó sincs arról, hogy a Goldman Sachs jótékonykodni kíván, hiszen az egyezménybe beépíttetett egy, az arany értékéhez mért 10 százalékos puffert tartalmazó záradékot, amely kellő védelmet nyújthat számára a sárga fém nagyobb arányú áresése esetén.

Miért is lehet egy ország bajban akkor, ha a külföldről hazaszállított 211 tonna aranyat is számolva összesen 367 tonna sárga fémet birtokol? Ez a mennyiség a valutatartalék majdnem 70 százalékát teszi ki! Nos, pont a függetlenségi harc jegyében sebtében begyűjtött nemesfém idei komolyabb áresése sodorta a félig szocializmusra, félig kapitalizmusra emlékeztető venezuelai gazdaságot a likviditáshiány szélére. A helyzet komolyságára jellemző, hogy a BCV hivatalos tájékoztatása szerint a banknak már csak 10 napra elegendő dollármennyiség áll rendelkezésére. Mi több, a nevesebb hitelminősítő intézetek is erősen spekulatív kategóriába nyomták le Caracast.

Ilyen helyzetben az ellenséget is meg lehet szeretni... Kérdés persze, hogy a Goldman Sachs mit tesz ebben a számára abszolút nyerő helyzetben. Piacra dobja az aranyat, hogy tovább spekulálhasson a sárga fém esésére? Vagy éppen a vele szemben fennálló ügyfélköveteléseket fogja kiegyenlíteni? Vagy vissza fogja/akarja-e adni 2020-ban Hugo Chávez hagyatékát az Amerikát mindeddig ellenségként kezelő országnak? Hát az üzlet miatt lesznek még álmatlan éjszakái a "bolivari forradalom" győzteseinek!
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2