Prémium

Beléptünk 2013 második negyedévébe, de merre is tartunk? (x)

Portfolio
Az egész világon csökken a növekedés, a várható költségvetési hiányok pedig egyre emelkednek. Lehet, hogy a részvénypiac pörög, de a tőzsde elismerten menedékként kezdett el működni. A gazdaság kétségtelenül dugóhúzóba került, a politikusok pedig tétlenkednek. Mi vár vajon ránk?
Potyautasok kiszállás!

A gazdaságtanban potyautasnak azt a személyt szokták nevezni, aki olyan erőforrás, áru vagy szolgáltatás hasznát élvezi, amelynek a költségeit nem fizeti. A világ az első negyedévben a potyautas jelenség felől indulva eljutott odáig, hogy hangoskodva és nyilvánosan vitatkozik azon, hogyan folytatódjon a buli. A gazdasági válságból átfogó politikai válság kerekedett. Minél később kezdődik meg a pénzügyi újjáépítés, annál nagyobb lesz a hiány, és a felek "érdekeltségének" hiánya miatt annál kevésbé valószínű a siker. A ciprusi adósságleírásnak vagy kimentésnek nyertese nem, csak vesztese volt. Ráadásul az EU folyamatait se tette hitelesebbé. Ciprus érzékletesen bemutatta, hogyan semmisülnek meg az elvek akkor, ha az Eurózónának a politikai spektrum számára kielégítő megoldást kell találnia.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a változáshoz a szükséges felhatalmazást keressük. A szakember úgy véli, hogy ennek megszerzését előmozdítani leginkább azzal lehet, hogyha előre tekintve felismerjük a reformok szükségességét, de a változáshoz minden valószínűség szerint egy újabb kudarc vezet majd el. Például az, ha nem sikerül Ciprust vagy Görögországot az Eurózónán belül tartani. A kudarc az élet velejárója, de egyben új kezdeteket is jelez. Jakobsen szerint ez éppen elég ok számunkra ahhoz, hogy derülátók legyünk. Éppen ezért kezdi szinte minden előadását kedvenc mondatával : "25 éve nem voltam ennyire optimista, de csak azért, mert ennél rosszabb, mint most, már nem lehet."

Makrogazdasági kilátások: Mérsékelten erősödő növekedés

A globális gazdasági feltételek a múlt év vége felé és 2013 első hónapjaiban tovább javultak. A növekedéshez szükséges energiát a feltörekvő országok lázas tevékenysége és a kimondottan lendületes USA biztosította, melynek gazdasági növekedését nem lehet ugyan a csillagászati jelzővel illetni, de szerény mértékű növekedés legalább folyik. Jóval letargikusabbak a kilátások az óceán túlsó partján, ahol az Eurózónának tudomásul kell vennie a recesszió folytatódásának tényét.
Az idén jelentős erősödés nem várható, hiszen számos gazdaságban, különösen az euró övezet perifériáján és az USA-ban is a költségvetés konszolidációja van folyamatban.

Az USA költségvetése 1,8 százalékkal kevesebbet fordított közkiadásokra 2012-ben, és a megszorítások miatt az idén korlátozás várható. Ennek ellenére az elmúlt év 2,1 százaléka után 2013-ban folytatódni fog a mérsékelt, 2 százalék körüli növekedés, majd 2014-ben 3 százalékig gyorsul.

Mads Koefoed, a Saxo Bank makrogazdasági stratégia vezetője szerint az olasz és a spanyol gazdaság továbbra is gyengélkedik, de aggodalomra leginkább a francia gazdaság ad okot, mert az ország kormánya a reformok bevezetése terén kudarcot vallott.
A költségvetési és a monetáris politika rugalmas reakcióinak köszönhetően a feltörekvő gazdaságok növekedése erőteljes maradt. A globális kereskedelem javuló kilátásai miatt Kínában az idén visszatérhet a 8 százalék feletti gazdasági növekedés. A hitelezés növekedésének 15 százalékos üteme továbbra is gyors, míg a finanszírozás viszonylag laza marad, így a belföldi kereslet a következő negyedévekben biztosan húzni fogja a gazdaságot.

Részvénypiaci kitekintés: Újabb pozitív év

A részvénypiac a fiskális szakadék és az olasz választások nyomán kialakuló tömeghisztériának fittyet hányva (euróban mérve) 10,6 százalékos ugrással nyitotta az évet, pedig ez a két esemény az előrejelzések szerint megrendíthette volna az értéktőzsdéket. 2013 a Saxo Bank számításai szerint kedves lesz a globális és különösen az USA részvényekhez. Ha a globális gazdaság növekedése 2014-ben az aktuális makrogazdasági előrejelzésünknek megfelelően felgyorsul, és reálértéken eléri a 3,8 százalékot, akkor az értékelések is megugorhatnak, és 2014 folyamán az átlag fölé kerülhetnek. A rendelkezésre álló folyó adatok alapján bizton állítható, hogy a részvények globális teljesítménye a következő 12 hónapban emelkedni fog.

A fejlett részvénypiacok közül elsőként továbbra is az USA piacára esik a Bank szakembereinek választása. Az USA gazdaságának sikerült a pénzügyi válság hullámait a legjobban meglovagolni, a foglalkoztatásban és a nyereségesség területén a magánszektor jól teljesített. Az állami szektor csökkentette kiadásait és a foglalkoztatottak számát, ami a nominális GDP növekedésével együtt jelentős javulást hozott a költségvetésben az elmúlt 12 hónap alatt. Az utóbbi időben egyre több gazdasági mutató jelzi, hogy a gazdaságban nő a nyomaték. A folyó gazdasági adatok, a vezetők által jelzett nyereségesség, a gördített tényleges volatilitás és az értékelések alapján jó esély van arra, hogy az USA részvények árfolyamának emelkedése folytatódni fog.

Bár a munkanélküliség továbbra is emelkedik, ami arra utal, hogy az Eurózóna gazdaságainak többségében tart a recesszió, az európai részvények az elmúlt év májusa óta mintegy 25 százalékkal gyarapodtak. A részvények számára a jövő a fontos, és a hátratekintő mutatók, pl. a munkanélküliség alakulása irreleváns.
"Sem a ciprusi válság, sem az olasz választások hatására nem változtattunk az előrejelzésünkön." - állapította meg Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája - miszerint az európai periféria részvényei jó eséllyel a legjobban tejesítő piacok közé tartozhatnak az idén. Ezekben az országokban nyilvánvalóan előre mennek a dolgok, hiszen az írek visszatértek a kötvénypiacra, Portugáliában megvalósulás előtt áll a költségvetési konszolidáció terve, a spanyol munkaerő költsége gyorsan csökken, és így nő az ország versenyképessége, Olaszország pedig januárban a 12 havi göngyölített export januárban rekordot ért el. A tények tanúsítják, hogy ezek az országok a mélységből immár visszatérőben vannak.

Devizapiaci kitekintés: A fák mégse nőnek az égig

A kockázati étvágy a második negyedévben minden bizonnyal csillapodik. John J. Hardy, a Saxo Bank Forex stratégiai vezetőjének véleménye szerint valószínűleg három ok miatt: szezonalitás, bizonyos félelmek, és az Európai Unió aktuális gondjai. Az első negyedévben a devizák implikált volatilitása többéves minimumot ért el, aztán mérsékelten emelkedett, ám a Saxo Bank szakértője által várt széles merítésű visszatérés elmaradt. A magasabb volatilitás értékek ugyanis főként az EUR, a GBP és a JPY árfolyam alakulására korlátozódtak. A második negyedévben érdemes figyelemmel kísérni, hogy az USD erősödésével, a JPY vad utazásával és az árudollárok gyengeségével, mint meghatározó témákkal a háttérben, kiteljesedik-e a volatilitás jelenleg még korlátozott emelkedése.

Az EUR januárban túllendült a csúcson, ezután az első negyedév fennmaradó részében az olasz választásokra készülődve, majd az eredmény ismeretében a közös valuta hamarosan kifejezett gyengeséget mutatott. A lecsúszásban jelentős szerepet vitt a JPY és a GBP is. A mindennél fontosabb USA dollárnak sikerült az első negyedévben megszaladnia. Erősödését az USA javuló gazdasági környezete is támogatta. Erősnek mutatkozott az AUD, az NZD és a SEK, olyannyira, hogy az AUD és az NZD új outright hosszú távú maximumot ért el. Ez a szélsőséges erő az általában könnyen elérhető likviditásnak és a kitartó önelégültségnek köszönhető.

A piacon mintha eluralkodott volna az a veszélyes meggyőződés, hogy a jegybankok egyszerűen nem fogják hagyni, hogy az eszközök piacán bármiféle kockázat megjelenhessen. Ez a hangulat a második negyedévben minden bizonnyal lecseng.
Mindent összevetve a II. negyedévben a G10 kis valutái most kedvező körülmények esetén vélhetően inkább oldalazni fognak, ellenséges környezetben viszont brutális eladásnak eshetnek áldozatul. Az USA dollár nyilván jó eredménnyel folytatja, a JPY várhatóan egy ideig a "G10 bajkeverője" lesz, az EUR kilátásai kevésbé látszanak biztosnak, de a közös valuta árfolyamába egy nagy adag pesszimizmust a piac már eleve beárazott.

Árutőzsdei kitekintés: A jövőbeli kockázatok kevés teret hagynak az emelkedésének

Az árutőzsdei áruk a második negyedévben valamelyest emelkedhetnek. A 2013 eleji lelkes növekedési várakozások miatt az év erőteljesen indult, a befektetők nekiveselkedtek, és januárban lendületet adtak az olajnak és az ipari fémeknek.
Ole S. Hansen, a Saxo Bank árutőzsdei stratégiai vezetője kevés esélyt ad annak, hogy a második negyedévre magasabb árutőzsdei árfolyamok alakulnak ki, mert az Eurózóna problémái, a részvények esetleges eladási hulláma/árfolyam korrekciója valamint a globális növekedés nem elég erősek ahhoz, hogy a kereslet és kínálat viszonyát befolyásolják. Emiatt aztán egyensúlyba kerül az energiaszektor.

A Brent nyersolaj árfolyama a magasabb növekedési elvárásokra reagálva február közepéig emelkedett, majd a hordónként 105 és 108 USD között kialakult sáv aljára esett vissza. Az olaj globális piacain jelenleg jó az ellátás, mert az OPEC a bejelentett célhoz képest továbbra is nagyobb mennyiséget termel. Az USA-ban a termelés továbbra is látványosan felfelé ível, és Hugo Chavez elnök halála után Venezuelából ismét a globális piac jelentős beszállítója lehet. A Brent nyersolaj a második negyedévben is tartani fogja a sávot, így mozgás leginkább a 105 és a 115 dollár/hordó közötti ártartományban várható.

Az arany ára múlt év októbere óta lefele csúszik, és ez a jelenség az első negyedévben is folytatódott. Az arany megragad egy 270 dollár szélességű sávon belül, és meg vagyunk győződve arról, hogy a fizikai piac és a jegybankok vásárlásai elegendőek ahhoz, hogy az 1 530 USD/uncia szinten húzódó támasz minden támadást visszaverjen.
Az első negyedév árainak gyengesége miatt a 2013-ra meghatározott átlagos célárfolyamunkat 1 740 USD/unciáról 1 640 USD/unciára csökkentjük. Számításunk szerint a következő negyedévben az árfolyam továbbra is az 1 650 USD/uncia körüli tartományban fog oldalazni.

Háttér-információk:
A Saxo Bank az online kereskedés és befektetés piacvezető szakértője. A Saxo Bank teljes körű banki engedéllyel rendelkező, átfogóan szabályozott európai bankként a magánbefektetők és intézményes ügyfelek számára három speciális és teljesen integrált, több mint 20 nyelvi változatban elérhető kereskedési platformot biztosít a FOREX, CFD, ETF, részvény, határidős és opciós piacokon való kereskedéshez, ezek: a böngésző alapú SaxoWebTrader, a letölthető SaxoTrader és a SaxoMobileTrader alkalmazás. Emellett a Saxo Bank Vagyonkezelési részlege jelentős vagyonnal rendelkező ügyfelek és intézményes befektetők számára szakszerű portfolió- és alapkezelést, lakossági ügyfelei részére a Saxo privátbanki részlege révén banki szolgáltatásokat és tanácsadást nyújt. A Saxo Bankcsoport központja Koppenhágában található, a csoport emellett Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Ausztráliában működtet irodát.


(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2