Prémium

Európa szeretlek!!! (x)

Portfolio
Az elmúlt néhány nap során gyakorta elhangozhatott ez a kiáltás az aranyban hívők, a befektetéseiket abban tartók szájából. Nem csoda, hiszen az amerikai jegybank, a FED múlt heti döntésével, amely szerint az USA romló gazdasági kilátásai ellenére nem veszi fontolóra az eszközvásárlásokat alkalmazó ún. "mennyiségi lazítás" harmadik szakaszának akár részleges bevezetését. Ez azonban alaposan megingatta az arany pozícióit. A lejtmenetet ráadásul még azzal is fokozta, hogy egy, a rövid lejáratú kötvények vásárlását célzó programot is meghirdetett, az un. "Operation Twist"-et, amely szerint a jegybank nem akar újabb pénzt önteni a rendszerbe, ezzel is elkerülve a dollár gyengítését, és ezáltal a nemesfémek és a közös európai pénz erősödését.
A Tengerentúlról érkező elemzések szerint ez a piacokat is meglepő döntés nemcsak a nemesfémek, hanem az európai államok részére is fricska volt. Ennek lényege, az Egyesült Államok ugyan elnöki szinten többször is ígérte, hogy segíteni fogja Európát a pénzügyi válságból való kilábalásban, de ezért az EU-nak és az államoknak is most már valós lépéseket illene tennie. Lényegi, áttörést okozó döntéseket eddig nem hoztak az öreg kontinens gazdaságát meghatározó szereplők, mi több, elég nagy a megosztottság közöttük a válságkezelési módszerek tekintetében (is). A FED döntés helyességének igazolását látta az amerikai sajtó abban, hogy a jegybank ülését követő olasz-spanyol-francia-német mini csúcson nem született semmilyen előrelépés. A helyi média ezt egyértelműen Merkel kancellár asszony nyakába varrta, mivel szerinte számára fontosabbnak tűnt az aznapi német-görög labdarugó mérkőzés helyszínen történő megtekintése, mint Rómában próbáljon az európai gazdaságot döntő mértékben befolyásoló országokkal egy közös megoldási tervet felvázolni.

A történelem homálya fedi majd az igazságot arról, hogy Angela Merkel valóban az általa rajongásig szeretett német fociválogatott miatt nem hajlott kompromisszumra. Netán a sokak által irigyelt vagy gyűlölt vaskalapos megszorító politikapárti magatartása okozta a csalódottságot kollegáiban? Az arany már a FED döntést követően közel négy százalékot zuhant, majd a római találkozó nyomán célba vette a kritikus szintnek tartott 1520 USD/uncia szintet. A befektetők viszonylagos megnyugvására az 1550 dolláros és az 1246 eurós árszintnél megállt az esés, majd onnan az azt követő napokban pici lépésekkel felfelé araszolt.

Ez a folyamat nem tűnt biztatónak a közeli és középtávú kilátásokat illetően. Ilyen helyzetekben a tanácstalanság uralkodik el az elemzők és vagyontanácsadók között, akik közül többen merészebb jóslásokba vagy vakmerőbb előrejelzésekbe bocsátkoznak, hogy ezzel is felkavarják az arany körüli hírvilágot. Ezek a vélemények ugyan feltűnést keltenek - emellett persze növelik a bizonytalanságot mind a vevői, mind az eladói oldalon - amiért a nemesfémpiac nem szokott "köszönetet mondani".

Ebben a piaci légkörben érkezett el az EU tagállamok - számában legalábbis történelmi - huszadik válságkezelő csúcstalálkozója. Az ott született megegyezések alapján akár elmondható, hogy a régen várt és óhajtott útra terelhetik a súlyos gondokkal küszködő európai államokat, az "Egyesült Európai Államok" felé. A sokkos állapotban lévő egységes pénzügyi rendszer gyógyítása mellett most már lehetőség nyílik a nemzeti költségvetések és gazdaságpolitikák összehangolására. A bankszektor stabilizálását és a növekedés serkentését célzó mintegy 120 milliárd eurós pénzügyi csomag egyszerre volt üzenet azoknak, akik a közös európai pénzt használó rendszer széthullását, majd magának az EU-nak a megszűnését vizionálták, miként azoknak is, akik nem hittek abban, hogy a közösséget a hátán cipelő németeket meg lehet győzni a szigorú fiskális politikától való eltérésről. Az "Ezerfejű Cézár", a média mindjárt úgy állította be a helyzetet, hogy Németország és vele Merkel asszony nemcsak a pályán szenvedett meghökkentő vereséget az olaszoktól, hanem a brüsszeli zöld asztal mellett is.

Kétségkívül hangzatos hasonlat, ami valójában csak akkor igazolható, ha Merkel csúcstalálkozó utáni magabiztossága megtörik. Ne feledjük, hogy a kancellárasszony stratégiai gondolkodásában benne van a jövő évi Bundestag választás, amelyen csak akkor számíthat sikerre, ha addigra tompítani tudja a német választók egyre nagyobb ellenállását a gazdasági gondokban fuldokló országok részére nyújtott, egyre méretesebb teherviselés kapcsán. Látszólag vereséget szenvedett, de azt elérte, hogy az új fiskális paktum az általa erőltetett szigorúbb pénzügyi fegyelmen alapul majd. Szintén jó taktikának bizonyulhat, hogy ő nem áll útjában a spanyol és az olasz bankoknak az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében nyújtandó mentőövnek, de az már most tudható, hogy ez a keret is véges. Ráadásul "az ördög" itt is a majdan kidolgozására kerülő részletekben bújik meg.

A megegyezés rég nem látott 'hurráhangulatot' váltott ki a piacokon. Az euróval egyetemben a nemesfémek is átváltottak hegymenetre és már a hétvége előtt több, mint három százalékos erősödést mutatott az arany. A felfelé menetelés kedden már 1621 dollárig és majdnem 1290 euróig vitte el a sárga fém unciánkénti árát. A kistestvér, az ezüst is igyekezett felzárkózni. Nem is vallott szégyent azzal, hogy kikerült a nagyon kritikusnak tartott 26 USD/uncia szint közeléből és mára már a 29 dolláros ár felé araszol.

"Európa, szeretlek és Brüsszel szereti az aranyat" hangozhatna az optimizmust sugalló mondat kiegészítve. Ha ez a lendület kitart és ehhez társul még az arany utáni szezonálisnak mondható nyár végi, ősz eleji keresletélénkülés, akkor már a következő hetekben elérhető közelségbe kerülnek az 1700 dollár valamint az 1300 euró körüli árak. Szakértők szerint érdemes figyelni a tőzsdei arany alapok ("Gold EFTs") viselkedését, különösen az SPDR Gold Trust-ot, amely a piac kétharmadát uralja. Ha ezek növelik aranyvagyonukat, akkor az már kellő biztosíték az erősödés folyamatosságára.

Azért a FED sem fogja ölbe tett kézzel szemlélni az arany hosszabb menetelését. Kérdés, hogy az újabb és újabb gyenge gazdasági adatok láttán meddig tudja még elodázni a lazítási eszközök újbóli alkalmazását. Egyes szakértők szerint a jegybank akár az amerikai elnökválasztásokig (2012. november 6.) is kész lenne a lépés halogatására. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a piacok nyomására akár már a következő hónapban váltás történhet a FED jelenleg képviselt pénzpolitikájában. Ha ez megtörténik, akkor majd azt is izgalmas lesz követni, hogy miként befolyásolja ez a lépés az elnökválasztás jelenleg még nagyon bizonytalan kimenetelét.

www.arteus-capital.com
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker