Prémium

Tanulni mindig érdemes (x)

Portfolio
A május 6-i görög és a francia választásokat követően újból komor hangulat terjedt el a befektetési eszközök piacán. Nagyon minimális azon árucikkek száma, amelyek megúszták az esetenként több százalékos árvesztést. De messze nem annyira aggasztó a helyzet, hogy abból nem lehetne a jövőre néző hasznos tapasztalatokat leszűrni, azokból tanulva felkészülni a vagyonunk értékére veszélyt jelentő szituációk kezelésére.
Az ipari és más nemesfémekhez hasonlóan az arany ára is látványos gyengülést mutatott a francia és görög választásokat követően, hiszen az akkori 1640 dolláros szintről egészen 1526 dollárig, illetve 1206 euróig esett. Ezzel "aláment" az ebben az évben eleddig mért legalacsonyabbnak unciánkénti árának (1560 USD és 1210 euró).

Sorozatban megjelenő elemzések kutatták az okokat, amelyek a negatív értelembe vett legnagyobb hatást gyakorolták az aranyra. Ráadásul egy olyan környezetben következett be a nagyobb mértékű, látványos gyengülés, amikor az arany árát amúgy felhajtó gazdasági fundamentumok többsége (pl. euró övezet általános állapota, folyamatosan erősödő kereslet a jegybankok és a kisbefektetők részéről) érdemben nem változott. Nézzük tehát a megnevezett főbb indokokat:
  • Az euró zóna válságának újbóli fellángolása egyértelműen a dollár malmára hajtotta a vizet, így a közös európai valuta egy egységéért már csak 1,26 dollárt adnak. A "zöldhasú" indexe már több mint két hete töretlenül emelkedik, amire a dollárindex 1973-as bevezetése óta nem volt példa! Így nem csoda, hogy (ismét) átvette a legbiztosabb befektetési eszköz szerepét az aranytól.
  • Az olaj ára is folyamatos esésben van. Ez pedig arra is vall, hogy a befektetők körében nincs különösebb félelem az infláció erősödését és a geopolitikai feszültségek kiújulását illetően.
  • Az arany eddigi szárnyalása, az abból elért nyereség megfelelő eszköznek bizonyult arra, hogy a más piacokon, így pl. a részvények esetében elszenvedett veszteségeket kompenzálják a befektetők.
  • Érezhető módon kisebb mértékű, de még mindig jelentős a spekulációs szándék a nemesfémpiacon. Nagyobb kereskedelmi tranzakciók kezdeményezésével rövid távú haszonszerzés céljából is lejtmenetre küldhető az arany.
  • Egyes vélemények szerint az arany gyengülésében a grafikai elemzések is szerepet játszottak, mivel az ár áttörte a fontos ellenállási szintnek tartott 1625 dolláros vonalat.
A felsorolt okok kiegészítéseként meg kell említeni, hogy az arany dollárban és euróban számolt ára között eltérő mértékű gyengülést vagy erősödést érzékelhetünk. Ennek hátterében egyértelműen az áll, hogy az európai közös pénzbe vetett általános bizalom jóval ingatagabb, mint a dollár esetében, így az euró árának esetében néhány tizedszázalékkal nagyobb eltérést tapasztalhattunk, mint a dollárár tekintetében.

Több hazai és nemzetközi szakértő is megemlíti, hogy az elmúlt hónapok áresési időszakaszai során azt is tesztelték a piaci szerelők, hogy melyik az a szint, amelyről "visszapattanhat" a sárga fém. Előzetes számítások 1500 dollárt jelölték meg, de kiderült, hogy a csökkenés 1520 és 1525 között megállt.

A jelenlegi árcsökkenést értékelve több elemző "déja vu" érzést említ, mivel 2008 utolsó negyedében és 2009 kezdetén kísértetiesen hasonló folyamatok zajlottak le a befektetési nemesfémek piacán. Akkor pl. az arany napok alatt kétszámjegyű százalékos értékvesztést szenvedett el. Az általános befektetési hangulatot katasztrofálisnak minősítették, így a jó piaci hírek sem tudták befolyásolni az irányokat. A sok rövid lefolyású árkorrekciós szakasz szinte felőrölte a piacmozgásokra összpontosuló figyelmet és a befektetők olyan mértékben elbizonytalanodtak, hogy inkább elfordultak az aranytól. Ekkor léptek be az addig más területeken mozgó, más eszközök iránt érdeklődő szereplők, akiknek köszönhetően a sárga fém igen gyorsan és látványosan korrigálta a visszaesését, majd folytatta erősödését, így a 2008 évi globális válságból való "felocsúdás" egy ugrásszerű keresletbővülést gerjesztett.

Ilyen instabil piaci környezetben még inkább felértékelődik a neves pénzpiaci- és gazdasági intézetek, valamint elemzők véleménye, hogy akkor mire készüljenek az arany mellett kitartó vagy irányában elbizonytalanodott befektetők. A Bloomberg News megbízásából a Median közvélemény-kutató intézet felmérést végzett szakértői körökben arról, hogy az év második felében milyen árakat várnak az arany tekintetében.

A válaszadók egy 1740 USD/uncia körüli arany átlagárral számolnak. Meglepő módon az év eleji hasonló felméréskor még 1672,68 dollár uncia árat jelöltek meg. A pesszimisták, mint pl. a Barclays nyolc százalékkal 1706, az RBS 25 dollárral kevesebbre 1725, valamint az AMB Ambro 1600-ról 1550 dollárra csökkentette a prognózisát. Ezzel ellentétben a Morgan Stanley 2012 végére 1825 dolláros átlagárat vár, sőt mi több 2013-ra már a 2175-os szint elérését valószínűsíti. Ennek okait elsősorban abban látja, hogy az Európai Központi Bank további nagymennyiségű pénzt lesz kénytelen pumpálni a rendszerbe az európai közös valuta megmentése érdekében. De a tengerentúlról is komoly támogatásra számíthat az arany, véli a Goldman Sachs nyersanyagokkal foglalkozó részlege. A jelenleg inkább pozitív hírek ellenére az amerikai gazdaság általános helyzete közel sem ennyire megnyugtató, ezért nem tudja magát közép- és hosszú távon függetleníteni a globális válság hatásaitól. Ennek eredményeként, az előzetes véleményének dacára a FED júniusban nagy valószínűséggel hozzálát az ún. mennyiségi lazítás harmadik szakasza (QE3) bevezetésének előkészítéséhez. A QE1 és QE2 során, amelyek 2011 júniusában fejeződtek be, az amerikai jegybank 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt állampapírokat. Ezen lépések következtében az arany ára 70 (!) százalékkal erősödött.

A frankfurti tőzsde vezető elemzői sem tartják hosszú távúnak az arany jelenlegi gyenge pozícióit, amit egy normális korrekciós szakasznak tekintenek. Miként a Nomura-ház, úgy Frankfurt is úgy véli, hogy az év utolsó negyedében a sárga fém megint megcélozhatja az 1900 USD szintet. 12-15 hónapos kilátásokat tekintve a 2000 dollárt meghaladó árral kell számolni.

Az elemzők rövid távon, az elkövetkező néhány héten elsősorban a görögországi politikai helyzet viszonylagos lecsillapodását remélve, az arany árának bizonyos szintre történő visszaerősödésével, majd újbóli oldalazó mozgásával számolnak. Az értéktartományt illetően az 1550-1600 közötti USD és az 1220-1260 között euró árakkal számolnak. Az erőteljes bizonytalanságot fenntartó tényezők miatt azonban inkább valószínűsítik az említett határokat, mint határozottan kiálljanak mellettük!

Így sokan úgy látják és hiszik, hogy az aranyba való befektetés inkább kockázatos, mint biztos menedék. Az aggódóak számára hasznos tanács, hogy a sárga nemesfém egy minden esetben biztonságot nyújtó eszköznek tekintsék és ezért érdemes kihasználni a meggyengült helyzetét új vagy újabb vásárlások céljából.

A józanságra és nyugalomra intő, a gyors, pánikszerű reakcióktól óvó tanácsadók arra hívják fel a figyelmet, hogy éppen az ilyen instabil befektetési időszakokból lehet a legfontosabb tanulságokat leszűrni, azokból a jövőben nagyon jól hasznosítható tapasztalatokat megtanulni. Mire gondolunk? A nemesfémek árának alakulása nem egy egyirányú forgalmi rendre korlátozódó folyamat, de nem is autópályának. Számos kisebb-nagyobb kátyúk között vezet az útja, amelyek akár nagyobbat is dobhatnak a befektetéseinkkel feltöltött képzeletbeli járművünkön. Ezen kívül azzal is számolnunk kell, hogy az út mellett számos "sebességkorlátozó" jelzéssel is találkozunk. Ezen a befektetési autópályán olyan szereplők is vannak szép számmal, akik nagyon gyorsan, a szabályok és etikai határokat feszegetve, akár a mi kárunkra is (bennünket a padkára szorítva...) spekulálva akarnak előrehaladni. Az arannyal borított autópálya már csak ilyen...

Mint minden közlekedési helyzetben alapkövetelmény a higgadtság, figyelem és szükség esetén a gyors cselekvési készség megőrzése. Nincs ez másképp a nemesfémek befektetési piacán sem. Ha arannyal tankolunk, és az említett szempontokra odafigyelünk, akkor biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtó sebességen jóval messzebb juthatunk el minden előttünk felbukkanó akadály ellenére. Szintén természetes reakciója az utazóknak, hogy az üzemanyag vásárlást lehetőség szerint akkorra időzítik, amikor az árak kisebb-nagyobb mértékben csökkennek. Az arany jelenlegi piaci értékét és a fentiekben vázolt hosszabbtávú kilátásait mérlegelve nemigen találunk jobb időszakot arra, hogy vele bővítsük megtakarítási portfóliónkat, biztosítsuk vagyonunk értékállóságát.

www.arteus-capital.com
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker