Prémium

Pénzre van szüksége? Nem minden hitel, ami annak látszik (x)

Portfolio
Számos olyan hirdetés jelenik meg a lapokban, melyek könnyű pénzhez jutás lehetőségével kecsegtetik az általában bajban lévő, már eladósodott embereket.
A hirdetésekben apróbetűvel általában szerepel, hogy "fogyasztói csoport rendszer", azonban a hirdetéseket olvasók jelentős része nincs tisztában azzal, hogy mi is pontosan a fogyasztói csoport és ez kiknek nyújt jó megoldást.
Mi is az a fogyasztói csoport?

A fogyasztói csoport tagjai - mondhatni - egymásnak adnak kölcsönt. Mindenki befizet egy összeget szerződéskötéskor, majd egy fix havi "törlesztő részletet" a futamidő végéig. Az egyszeri regisztrációs díjnak, és a havi befizetéseknek egy részét a csoportszervező kapja. A havi befizetések másik részéből (ha elég pénz gyűlt össze) megvásárolják egy szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autó, lakás stb.). Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést a futamidő végéig.

Kiket igyekeznek beszervezni a fogyasztói csoportokba?
A fogyasztói csoportokat szervező cégek elsősorban az azonnali pénzügyi segítségre szoruló, a bankok számára nem hitelképes embereket (BAR listások, eladósodottak, nyugdíjasok, gyesen lévők, feketemunkások, minimálbéren bejelentettek) célozzák meg ígéreteikkel.

Hogyan dől el, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot?

A szerencsés tag kiválasztása alapvetően kétféle módon történhet: előtörlesztés vállalással és/vagy sorsolással. Az adott hónapban általában az a tag jut hozzá a vásárlói joghoz, aki a legtöbb előtörlesztést vállalta, azonban ha valaki előtörlesztést vállal, lemond a még meg sem kapott pénzösszeg egy részéről. Amennyiben több ilyen tag is van, közülük sorsolással döntik el, hogy ki juthat hozzá a vásárlói joghoz. Az is előfordulhat, hogy kizárólag sorsolás alapján dől el, hogy ki kapja meg az igényelt összeget. Tehát akinek kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek nem, annak akár évekig is várnia kell a sorára. Fontos tudni, hogy a csoport többi tagjának előtörlesztés-vállalása nem kiszámítható, így a vásárlói jog mielőbbi megszerzése - a saját anyagi lehetőségeink mellett - a szerencsén múlik.

A fogyasztói csoporttól hitelt kapok?

A fogyasztói csoportot bemutató reklám pénzügyi szolgáltatás látszatát kelti, kedvezőbb feltételekkel, mint a kereskedelmi bankok. Így például találkozhatunk olyan kijelentésekkel, hogy kezes és jövedelemigazolás nélkül is élhetünk ezzel a lehetőséggel, vagy hogy hitelképtelen "BAR listások" számára is hozzáférhető ez a megoldás. Az átlagos fogyasztó ebből általában arra a téves következtetésre jut, hogy gyors "hitelhez" juthat olcsón, kedvező feltételekkel. Az alacsony részletfizetési összeg, a hosszabb futamidő első hallásra tényleg kecsegtető ajánlatnak tűnhet, azonban érdemes alaposan megfontolni, hogy mibe vágunk bele.
Itt érdemes megjegyezni, hogy a fogyasztói csoportok nem pénzt, hanem vásárlói jogot adnak (a cégek megfogalmazása szerint alternatív finanszírozási lehetőséget kínálnak). A hirdetésben sugalltakkal ellentétben a fogyasztói csoport tagja tehát nem szabad felhasználású készpénzhez jut, hanem a szerződésben szereplő áru vagy szolgáltatás tulajdonjogához. Ha például a tag a szerződés szerint az igényelt összeget autóvásárlásra kívánja felhasználni, akkor azt csak autóvásárlásra fordíthatja.

Ha már beléptem egy fogyasztói csoportba és rájöttem, hogy az nem nyújt számomra hitelt, kiléphetek belőle?

Ha a fogyasztói csoport tagja az aláírástól számított 15-30 (a szerződésben meghatározottak alapján) napon belül meggondolja magát és szeretne elállni a szerződéstől, akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részletet/részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. Amennyiben "előtörlesztést" vállal a következő közgyűlésre, úgy a szerződéstől a közgyűlés napjáig állhat el, így az elállási idő a közgyűlés napjáig - mely akár a szerződéskötést követő napra is eshet - lerövidül. Az a tag, aki kiválasztásra került és hozzájutott az általa megszerezni kívánt vagyontárgyhoz, a szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg, amíg a szerződésben meghatározott valamennyi fizetési és egyéb kötelezettségeinek maradéktalanul eleget nem tett.

Hova fordulhatok a panaszommal/problémámmal?

Amennyiben a szerződés megkötésekor nem tájékoztatják teljes körűen a feltételekről és ennek következtében előnytelen megállapodást köt, több lehetőség is rendelkezésére áll a vitás helyzet megoldására. A fogyasztókat megtévesztő magatartást bejelentheti a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), a Pénzügyi szervezetek Állami Felügyeleténél,(PSZÁF), valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH). Tehet rendőrségi feljelentést, továbbá kérhet segítséget civil szervezetektől. Amennyiben elállt a szerződéstől és kérése ellenére -bár Ön szerint kellene- nem fizetik vissza befizetését, fizetési meghagyással élhet (közjegyzőnél nyújtható be).
A GVH a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások kommunikációjával kapcsolatos egyre határozottabb fellépését mutatja a cégek ellen indított eljárások száma is, melyek szinte kivétel nélkül marasztalással és bírság kiszabásával zárultak. Az eljárások során a GVH magát a konstrukciót nem vizsgálhatja és nem is vizsgálja, ám a tagokat toborzó hirdetések, tájékoztatások tartalmát annál inkább. Eljárásaiban a versenyhatóság sorra állapította meg, hogy a szervező vállalkozások magatartása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló jogszabályba ütközik.
A GVH 2009/2010-es években az alábbi cégekkel szemben állapított meg jogsértést:
Euro Correct Consulting Kft. (1134 Bp. Váci út 33. , 4400 Nyíregyháza Dózs Gy. út 3. , 8600 Siófok, Fő u. 174-176 II. em. , 7621 Pécs Jókai tér 2. , Lyceum u. 1., 7400 Kaposvár Fő u. 30. , Bajcsy Zs. u. 50. , 8200 Nagykanizsa Petőfi S. u. 1., 8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 4.) -a tevékenységét átvette a Group Saving Kft. /Group Center Kft.
SWISS INVEST 2009 Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft. (1054 Budapest, Nagy Ignác u. 19/A.)
EUROMOBILIEN HUNGARY Pénzügyi Szolgáltató Kft. (1055 Budapest, Bajcsy-Zs.u. 60.)
EXIT Finance Constitution Kft. (1052 Budapest, Károly krt. 8., 1191 Budapest, Báthori utca 1.)
Intercash Consulting Kft.(1062 Budapest, West End Irodaház, C épület)

Az alábbi cégekkel szemben még folyamatban van a jogsértés kivizsgálása:
Hungarian Economy Partners Kft. (1054 Budapest, Szabadság tér 7., 1061 Budapest, Andrássy út 10., 1054 Garibaldi u. 1.)
Quantum Invest Zrt.(1051 Budapest, Semmelweis u. 17.)
Standard Company Kft. (1088 Budapest, Rákóczi út 13. fszt.)
Mutuo Risparmio Kft. (1139 Budapest, Váci út 85.)

Az Invest Holding System Kft-vel (1143 Budapest, Hungária krt 83.) szemben a GVH már egy korábbi eljárásban megállapította a jogsértést, további egy eljárás még folyamatban van.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker