Prémium

Tömegközlekedés: színvonalasat vagy olcsót? (x)

Portfolio
A kérdés egyszerű: akarunk-e színvonalas tömegközlekedést, és ha igen, hajlandóak vagyunk-e megfizetni? A politika két évtizede dilemmázik, ám az idő lassan elfogy. A szektor felélte anyagi, technikai, morális tartalékait, gyökeres változás nélkül a leépülés nem kerülhető el.
Az országgyűlési, de még inkább az önkormányzati választások óta történtek derűlátásra adnak okot: a megrendelői funkció szervezeti, jogi és hatásköri megerősítése jó irány - előremutató példája ennek a Budapesti Közlekedési Központ létrehozása -, miként a tervbe vett integrációs lépések is azok. A finanszírozás gyökeres átalakítása nélkül azonban a gondok csak újratermelődnek - vélekedik az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég, melynek közlekedési munkacsoportja átfogó, nemzetközi kitekintéssel megalapozott tanulmányt készített e témában.



Tömegközlekedés: színvonalasat vagy olcsót?
A forráshiány ma Magyarországon alapvető gond a tömegközlekedésben. Első ránézésre a szektor pazarlónak tűnik, ám a nemzetközi összehasonlítások, illetve a hazai hatékonyságvizsgálatok azt mutatják: a tömegközlekedésre jutó források eleve nem elegendőek annak teljesítéséhez, amit a társadalom és a politika a szolgáltatások terén elvár tőle. Ha a politika el akarja kerülni a szolgáltatás leépülésének negatív gazdasági, társadalmi és környezeti hatásait, akkor nincs más választás: kiszámítható és transzparens módon biztosítani kell a megfelelő finanszírozást. Egy a költségvetési egyensúlyra ügyelő kormány számára ez persze kényes kérdés. Ám a források előteremtése megoldható az államháztartás kiadási oldalát tovább nem terhelő, hanem inkább máshonnan átcsoportosító módszerekkel, technikákkal is - állítja Bodnár Viktória , az IFUA Horváth & Partners ügyvezetője.

A közlekedés áfájának csökkentése egy a kínálkozó lehetőségek közül. A 25 százalékos magyarországi áfa-kulcs kiemelkedően magas nemzetközi összehasonlításban, ha egy részéről az állam lemondana a szektor javára, az milliárdos többletforrást jelentene. Hasonló logika mentén, legalább átmenetileg a jövedéki adó egy részéről is lemondhatna az állam a közösségi tulajdonban lévő közlekedési szolgáltatók javára; ennek potenciális forrásnövelő hatását mutatja, hogy a buszágazatban az úgynevezett guruló költségeknek több, mint egyharmadát teszi ki az üzemanyag. És ha már adók: a helyi iparűzési adó egy részét mind több nyugati országban használják fel a közlekedési rendszer-fejlesztés forrásául, ezt a modellt idehaza is lehetne követni - vélekedik Bodnár Viktória.

Nem adójellegű változtatás lehetne a fogyasztói árkiegészítés újragondolása is. A cél egy normatív rendszer, amely révén a tömegközlekedésnek jutó forrásokat nem egyedi döntések, hanem egy előre meghatározott - és például az inflációt a támogatásokban követni engedő - algoritmus határozná meg. Az uniós alapelvek mentén a jelenleginél nagyobb mértékben és teljes körűen lehetne megtéríteni a tömegközlekedési szolgáltatók veszteségét is, és érdemes lenne újragondolni az unió által támogatott fejlesztési lehetőségeket is: a hálózat mellett a guruló állomány cseréjére és a kiszolgáló infrastruktúra (utas tájékoztatás, értékesítés) fejlesztésére is kihasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

Ám ami a legfontosabb: rendszerszintű változtatásokra van szükség, olyan módosításokra, amelyek hosszú távra megnyugtatóan rendezik a tömegközlekedés helyzetét, és végre kivezetik a szektort a politika vadászmezejéről - vélekedik az IFUA Horváth & Partners.
(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker