Prémium

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés (x)

Portfolio
A gazdasági növekedés globálisan jellemző lassulása kihívás elé állítja azokat, akik részvénybefektetésekkel szeretnék gyarapítani megtakarításaikat. Azoknak a kisbefektetőknek szeretnék segítséget nyújtani, akiket megigézett a mostanában divatos technikai alapon történő spekulatív részvénykereskedelemben rejlő hozamlehetőség, ugyanakkor nyitottak a Befektetési Alapok iránt is. Az AEGON Alapkezelő október havi kitekintőjét, amelyben gyakorlati vagyonkezelési technikákról írtunk, remekül kiegészíti a mostani téma, hiszen szolgáltatóként fontosnak tartjuk a pénzügyi ismeretek átadását.
A technikai elemzés és néhány indikátor bemutatását rövidre fogom, hiszen a piaci szereplők új "csoda" trading rendszereinek heves marketingjének köszönhetően igen sok szó esik a témáról a médiában, különös tekintettel a befektetésekről szóló felkapott weboldalakra.

"A technikai elemzés a grafikonok vizsgálata alapján próbálja meg előre jelezni a tőzsdei árfolyamok alakulását. Két alapvető feltételezésből indul ki. Egyrészt abból, hogy már minden nyilvános információ beépült az árakba, ezért a jövőbeli árfolyamváltozások az előre nem jelezhető váratlan eseményektől és a befektetői hangulat változásától függnek. Másrészt feltételezi, hogy a befektetők tömegei hasonló szituációkban hasonló módon cselekszenek" (http://www.tapzor.hu/Elmelet/Techalapok/Bevezete s.html). A technikai elemzésről bővebben a google első néhány találati oldalán érdemes olvasni.

Két a hazai parketten forgó értékpapír (RFV, Pannergy) befektetési eredményeit, ismert technikai indikátorok segítségével vizsgálom meg, amelyeket az AEGON Befektetési Alapokban történt konkrét tranzakciókkal hasonlítok össze. Célom, hogy a spekulatív, kizárólag technikai elemzésen alapuló egyedi értékpapír kereskedés és az érték alapon történő professzionális értékpapír szelekció eredményeit az adott időszakra objektíven, számadatokkal alátámasztva bemutassam. Tehát egyik oldalon a spekulatív értékpapír kereskedés, míg a másik oldalon egy profi vagyonkezelő szervezet szakértői értékpapír kiválasztásáról van szó.

Példámban elsőként az AEGON Alapkezelő tranzakcióját mutatom be. A Pannergy és RFV részvényeket az AEGON Alapkezelő az AEGON Climate Change Részvény Befektetési Alapjába 2010. február és március hónapban vásárolta meg, amiről a befektetőket az Alap rendszeres havi hírlevelében tájékoztattuk. Az értékpapírok megvásárlásáról az értékeltségi szintek, kedvező részvénypiaci környezet kilátások alapján döntöttünk, továbbá a tranzakció időzítéséhez a technikai elemzés eszköztárát is igénybe vettük.

Arra keresem a választ, hogy az említett bekerülési időpontok és november eleje között, tisztán a felkapott technikai indikátorok segítségével történő spekulatív egyedi részvénykereskedelem vagy az AEGON Alapkezelő tartási periódusára eső eredménye a kedvezőbb egy kisbefektető számára. Az egyszerűség kedvéért példámban a kereskedési költségektől eltekintek.


A Pannergy esetében az alábbi kereskedési jelzéseket adta az RSI , MACD és a gyertya formációk alapján működő rendszer.

Pannergy részvény RSI kereskedési rendszer jelzései (túl ritka egyirányú jelzések!)

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés
Forrás: AEGON Alapkezelő

Pannergy részvény, kereskedési jelzések gyertya formációk alapján (túl gyakori jelzések)

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés
Forrás: AEGON Alapkezelő
Pannergy részvény, kereskedési jelzések MACD alapján

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés
Forrás: AEGON Alapkezelő

Az RFV esetében az alábbi kereskedési jelzéseket adta az RSI, MACD és a gyertya formációk alapján működő rendszer.
RFV részvény RSI kereskedési rendszer jelzései (túl ritka egyirányú jelzések!)

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés
Forrás: AEGON Alapkezelő
RFV részvény, kereskedési jelzések gyertya formációk alapján (túl gyakori jelzések!)

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés
Forrás: AEGON Alapkezelő
RFV részvény, kereskedési jelzések MACD alapján

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés
Forrás: AEGON Alapkezelő

Tesztelés nélkül is belátható, hogy a túl ritka és egyirányú, illetve túl gyakori jelzéseik miatt, sem az RSI, sem a gyertyák alapján történő részvény adásvétel nem a legmegfelelőbb a relatív kis likviditású papírok esetében. A MACD rendszer eredményeinek konkrét kiszámítása, már alkalmas lehet arra, hogy érdemben összehasonlítsuk a profi szelekció eredményeivel.

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés
Az összehasonlításból egyértelműen kiderül, hogy a kisbefektető az RFV esetében akkor járt jól, ha az Alapkezelőre bízta az értékpapír kiválasztás és időzítés feladatait. A Pannergy példában első ránézésre úgy tűnhet, hogy a MACD rendszer könnyedén nyert. Igen ám, csakhogy 18 kereskedési jelzést adott, ebből 7 (5 long, 2 short) volt nyereséges, 11 veszteséges (6 long, 5 short). A veszteséges időszakok mindig komoly veszélyt hordoznak. Ilyenkor szoktak a rendszertől független emocionális döntések születni. Továbbá az idő, amely a Befektetési Alapokon keresztül történő befektetés segítségével megspórolható egy olyan kényelmi szempont, amely sokak számára elsődleges. Ha egy profi vagyonkezelő termékét vásárolja meg egy kisbefektető, nem kell foglalkozni az árfolyamok folyamatos követésével és a rendszer jelzéseinek lekövetésével, hiszen ezt egy képzett csapat végzi el helyette. A pusztán technikai elemzésre alapuló spekuláció véleményem szerint hosszú távon nem lehet olyan sikeres, mint a fundamentális megközelítésből eredő befektetés, amely időzítését a technikai elemzés segíti. Egy profi vagyonkezelő cégnél a kapacitások rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a különböző megközelítésekben rejlő előnyöket a kisbefektetők érdekében aknázza ki a portfoliómenedzser.

Összességében elmondható, hogy számtalan technikai alapon dolgozó rendszer létezik, bizonyos piaci trendek között egyesek komolyabb eredményeket érnek el mint a többi, ám véleményem szerint egy jelentős Alapkezelő terméke olyan valódi értékeket nyújt a befektetőknek, mint emberi tényező, a hozzáértés és a váratlan helyzetekre való gyors reagálás képessége.

A jelenlegi piaci környezetben, ahol a fejlett kötvények felülteljesítik fejlődő társaikat, a részvényindexek emelkedő trendjét néhány napos korrekciók törik meg, az AEGON Alapkezelő az alábbi portfolió összetételt tartja ideálisnak, amely közepes kockázati profiljával kiegyensúlyozott teljesítményt nyújthat:

Spekulatív trading vs. értékalapú befektetés

RSI/Relative Strength Indicator (Relativ Erősség Mutató) - technikai elemzésben használt indikátor , mely a részvény árfolyamának extrém helyzeteit(túladottság/túlvásároltság) hivatott jelezni.

Az MACD kiszámítása két exponenciális mozgóátlag (EMA) segítségével történik
(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker