Prémium

Az OTP Bank az euró elszámolási szolgáltatások rendszerében (x)

Portfolio
Az OTP Bank Nyrt. 2010 júliusában hozta nyilvánosságra, hogy a TARGET2 rendszer közvetlen tagjává vált, mellyel megalapozta csatlakozási folyamatát az EBA Clearing által nyújtott pán-európai euró elszámolási szolgáltatásokhoz. A csatlakozási folyamat jelentőségéről Karvaly Tibor, az OTP Bank főosztályvezetője nyilatkozott.


Az OTP Bank az euró elszámolási szolgáltatások rendszerében
A TARGET2 transzeurópai bruttó elszámolású expressz átutalási rendszerhez való csatlakozás fontos lépés volt a legnagyobb hazai hitelintézet számára hiszen ezzel megkezdtük a bank új euro elszámolási szolgáltatásainak új alapokra helyezését. Célunk az volt, hogy közvetlen tagként csatlakozhassunk az EBA Clearing által nyújtott euro elszámolási rendszerekhez, mely egyedülálló a kelet-közép-európai régió pénzintézetei körében.
Örömmel jelenthetjük be, hogy az OTP Bank az EBA Clearing által támasztott szigorú követelményeknek jogi, technikai, kockázati és üzleti szempontból egyaránt kiválóan megfelelt. Az EBA Clearing alapszabályával összhangban az euro fizetések piacának élvonalába tartozó 66 tagbank körében lebonyolított szavazás döntött az OTP Bank felvételéről. Külön öröm számunkra, hogy az október végén beérkezett szavazatok egyhangúlag az OTP Bank felvétele mellett szóltak, mely nem pusztán formális, hanem - az EURO1 rendszer bonyolult, kölcsönös kockázatvállalási rendszere miatt - komoly üzleti döntést is jelentett.
Az EBA Clearing által nyújtott szolgáltatások teljes köre december elejétől válik hozzáférhetővé számunkra. A SEPA átutalásokat november 9-e óta közvetlenül indítjuk és fogadjuk, a további elszámolási szolgáltatások december 6-ától állnak rendelkezésünkre.


Az OTP Bank az euró elszámolási szolgáltatások rendszerében
Röviden tájékoztatna arról, hogy mi is az EBA Clearing, és milyen szolgáltatásokat nyújt?
Az EBA Clearinget 1998. júniusában 52 európai és nemzetközi bank alapította abból a célból, hogy működtesse az EURO1-et, a nagy összegű euró fizetések rendszerét, majd később - 2000 novemberében - a STEP1-et, a kis összegű kereskedelmi fizetések lebonyolítására. A társaság működteti és irányítja az első és ezidáig egyetlen pán-európai automatizált klíringházat is, a STEP2 rendszert, az euró átutalások nagy tömegben való lebonyolítására. A STEP2 rendszer keretein belül érhető el a SEPA Credit Transfer szolgáltatás, mely az euró fizetések európai szinten egységes fizetési platformja. A rendszerek tagjai az Európai Unióban, illetve az Európai Gazdasági Térségben működő, vagy ott fiókkal rendelkező pénzintézetek lehetnek.
Az EBA Clearing - és a TARGET2 - világviszonylatban összességében több tízezer pénzintézet viszonylatában teszi lehetővé az euró fizetések hatékony lebonyolítását.
Milyen előnyökkel jár az OTP Bank Nyrt., illetve ügyfelei számára az EBA Clearinghez való csatlakozás?
A közvetlen tagság révén azonnal érzékelhető változás, hogy a bank már a SEPA átutalási megbízások feldolgozását követő második munkanapon a kedvezményezett számlavezetőjének rendelkezésére bocsátja az átutalt összeget. Ez a jogszabályban előírt három napos teljesítési időnél 30%-kal rövidebb átfutási időt jelent.
Az EURO1 tagság pedig lehetővé teszi új euró fizetési termékek kialakítását, melyeket a jövő év első felében kívánunk bevezetni.
Vannak további terveik is az euro pénzforgalomra vonatkozóan?
Határozott törekvésünk, hogy az EBA Clearing tagságunkból származó előnyök mind saját ügyfeleink, mind pedig az OTP Bank külföldi leánybankjai, illetve ügyfeleik számára is érzékelhetőek legyenek.
Távlati terveink között szerepel, hogy euró pénzforgalmi szolgáltatásainkat saját ügyfeleink és a leánybankok mellett más pénzintézetek számára is kínáljuk, ötvözve a forint pénzforgalmi szolgáltatások terén már rendelkezésünkre álló tapasztalatokat az euró pénzforgalomban megszerzett új ismereteinkkel.
Emellett meggyőződésünk, hogy az EBA Clearing szolgáltatásai révén keletkező technikai és üzleti tapasztalatokból jelentős előnyt kovácsolhat a bank Magyarország euro zónához való csatlakozásakor.

http://www.otpbank.hu
(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker