Prémium

Információk és példák vállalkozói döntéshozóknak (x)

Portfolio
A Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) a válság kezdete óta különösen kiemelt figyelmet fordít a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) fejlesztési-, beruházási- és forgóeszköz-finanszírozásának megoldására. Az MFB honlapján eddig is megtalálhatóak voltak a kedvezményes kamatozású és hosszúlejáratú vállalkozásfejlesztési hitelek feltételei. A KKV HÍREK célja kifejezetten az, hogy a beérkezett és jóváhagyott hitelek nagyságrendje és a havonta értékelhető számadatok is megismerhetővé váljanak.

A KKV szektor által elérhető, programok szerint kihelyezett kumulatív összegeket hetente teszi közzé a Bank, a közvetlenül jóváhagyott hitelek havonként kerülnek összesítésre. Mindemellett a KKV HÍREK a hitelcélok megvalósítását, a felvett hitelek felhasználásának kiváló példáit is bemutatja, remélve, hogy a számadatok és a megvalósult beruházások segíthetnek azoknak, akik még csak terveznek, számolnak, elemzik a piac alakulását, vagy éppen a vállalkozásuk számára megfelelő hitelkonstrukciós lehetőségeket keresnek.

A Magyar Fejlesztés Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2009. október 4-ig közel 266 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá a vállalkozói programok szerinti hitelek keretében. A Bank szeptember 28. és október 4.-e között több mint 1.100 millió forintot folyósított a KKV szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerződések teljesítése.

2009. október 4-ig több mint 40 milliárd forintot folyósított a Bank a mikro-, kis- és középvállalkozások jóváhagyott hitelkérelmeire. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési-, Agrárfejlesztési- és az Agrár Forgóeszköz-, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még rendelkezésre a KKV szektornak.

A Bank KKV hiteleinek kedvezményes kamata változatlanul kevesebb, mint 5% (3 havi EURIBOR + legfeljebb 4%, 15 éves futamidőre). Ezen a héten az MFB által bemutatásra kiválasztott példaértékű vállalkozás az Alföldi Tej Kft.

' title='


' title='


' title='
Stratégiaváltás a piac igényei szerint

Az Alföldi Tej Kft.-t 2003 tavaszán alapították debreceni központtal, 23 taggal, 6,7 millió forint törzstőkével és 85 millió liter tejtermelő kapacitással. A vállalkozás ma már 145 taggal, több mint egy milliárdos törzstőkével és 340 millió kg éves termelési kvótával rendelkezik. Az ország nyerstej termelésének 25%-át koordinálja 17 megyében.

A Társaságnak az MFB Zrt. közel 4,1 milliárd forintos hitelkeretet hagyott jóvá, 100%-os állami készfizető kezesség mellett. Ez tette lehetővé, hogy Magyarországon a tejtermelő gazdáknak először került tulajdonába tejfeldolgozó üzem, amelynek segítségével befolyásolni tudják a hazai tejfelvásárlást és tejtermék értékesítést. A társaság fő tevékenysége bővült: a tulajdonosoktól felvásárolt nyerstejet értékesítik a hazai és külföldi tejfeldolgozó üzemeknek, a tejet saját üzemükben feldolgozzák, és az előállított tejterméket nagykereskedelmi értékesítésre eladják.

A hazai tejágazat kedvezőtlen helyzete, az uniós csatlakozás óta tapasztalható árhullámzás szétzilálta a stabil beszállítói kapcsolatokat, a beszerzési és eladási biztonság megszűnt. Az Alföld Tej Kft. vezetői mégis úgy gondolják, hogy az élelmiszertermelés hosszútávon jó üzlet lehet, de jövője mind a feldolgozói, mind a termelői oldalon csak a költséghatékony, innovatív, fejlődni képes cégeknek van.

Másképp gondolkodtak és cselekedtek. A csoport növekedése egyfajta függőséget is létre hozott, hiszen a nagy mennyiségű tej elhelyezése a regionálisan uralkodó feldolgozóknál rontotta az árpozíciójukat. A feldolgozóüzem lehetővé tette számukra, hogy a tartályos tejexporttal csökkentsék a hazai feldolgozható mennyiséget és ezzel keresletet indukáljanak. 2007-ben már 109 millió liter teljes, pasztőrözött és fölözött tejet szállítottak Olaszországba és Romániába az éves megállapodás keretében. 2008. első negyedévében csökkent az export kereslet, a Társaság új stratégiája a termékfeldolgozás lett. Beruházással, műszaki fejlesztéssel növelték a gyár feldolgozó és csomagoló kapacitását. Innovációs munkával új termékeket fejlesztettek ki, ezzel bővítették a belföldi piacot és az év második felétől már Romániában és Csehországban új piacokat szereztek. Az év elején még a felvásárolt tej mennyiségének 60-65%-át kezelték, addig a második félévet követően már a napi megtermelt tejnek a 85%-át tudta az üzem fogadni.

A 2008-as év piaci tendenciái végérvényesen eldöntötték a csoport stratégiáját: ma a teljes tejmennyiséget feldolgozzák, és a hazai piac mellett, a logisztikailag optimálisan elérhető szomszédos országokba is szállítják a termékeket.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123