Prémium

Hogyan hajtsuk a malmunkra az EU pénzét? (x)

Portfolio
A következő hat és fél évben 7000 milliárd forintot oszt szét az Európai Unió hazai állami beruházásokra, melyekben az eddigieknél jóval nagyobb arányban vehet részt a magánszféra. A vállalkozások ezzel számtalan új, biztos hasznot hozó területre léphetnek be. Az igazán nagy projektek idén ősztől indulnak, ezért a Perfekt Zrt. Szakmai Továbbképző és Fejlesztési központja októberben kétnapos konferenciát szervez, hogy a szereplők még időben megismerhessék a lehetőségeket és a feltételeket.

A napokban döntött a korány az Új Magyarország Fejlesztési Terv akcióterveiről (2007-2008), melynek fontos része, hogy 500 milliárd forint támogatási értékben 271 kiemelt projekt támogatása szerepel. Ezek közül 191 projekt esetében már 6 hónapon belül szerződéskötésre kerülhet sor.

Mindez jelzi, hogy 2008-tól újabb projektek indításáról születnek döntések hasonló számosságban.



' title='
Jellemző, hogy az Európai Unió a korábbiaknál kisebb százalékban járul hozzá a projektek finanszírozásához, és az önerő biztosítása adott esetben kritikus feladatot jelenthet. Szükséges, hogy a közszféra megtalálja azt a szabályozott formát a magánszféra felé, mely az Európai Unió és a hazai szabályozás keretein belül lehetővé teszi a magántőke bevonását a projektek megvalósulásába.

Rendkívül fontos, hogy a kormány döntése alapján a magánszféra is megjelenhet a kedvezményezettek között. A részvétel legfontosabb feltétele, hogy a projekt közcélú legyen, és járuljon hozzá az ÚMFT céljainak megvalósulásához

Biztos megtérülés a vállalkozásoknak



' title='
Bármilyen tőkeerős cég beszállhat a tavaly ősszel elfogadott Új Magyarország Fejlesztési Terv most induló állami projektjeibe, és ezzel a magánszférában is új időszámítás indul. Még az uniós támogatáson felül hiányzó összeget sem kell magánerőből biztosítaniuk, hiszen ezek a cégek hitelt is vehetnek fel. “A meghirdetett fejlesztések előnye, hogy mindenképpen megvalósulnak, mert erre Magyarországot az uniós előírások kötelezik" - hangsúlyozza Dr. Mészáros Ildikó a Perfekt Zrt. Szakmai Továbbképző és Fejlesztési Központjának igazgatója, a konferencia szervezője . 2007-től az Európai Unió a projekteket ráadásul szigorú határidőhöz köti, ami további garanciát nyújt azoknak, akik a jóváhagyott projektekben vesznek részt.

A vállalkozások ezzel eddig számukra ismeretlen területekre is beléphetnek, például egy autókereskedő is építhet parkolóházat a város szélén. Bár ebben az esetben a parkoló az állam tulajdonában marad, az üzemeltetésből befolyó haszon a vállalkozást gazdagítja. A cégek kórházak, kollégiumok, egyetemek, utak, erőművek építésében és felújításában vehetnek részt, és az általuk létrehozott plusz szolgáltatásokkal növelhetik az üzemeltetésből befolyó pénzeket. “Ha valaki egy kórház felújításába száll be, fizetős vendégfogadót nyithat a betegek látogatói számára, vagy építhet alatta egy parkolót, amiért ő szedi be a bevételt" - vázol fel néhány lehetőséget a sok közül Dr. Mészáros Ildikó.



' title='
A közszféra és a magánszféra összefogásával már több hasonló beruházás valósult meg sikerrel. Magáncégek újították fel az egri főiskola és a pécsi egyetem egy részét, Szombathelyen és Tiszalökön magánbörtönt hoztak tető alá. Ugyanakkor a magánszektor és az állam együttműködésének Magyarországon még nincsen megfelelően kialakult gyakorlata, a közös fejlesztésekre szigorú feltételeket és szabályokat kell kialakítani.

Miben segít a konferencia?

Október 10. és 11. között a Projektek Finanszírozása konferencián a várható kiírások ismertetése mellett a pályázás módjától, a projektek megvalósításáig minden lényeges területtel megismerkedhetnek mindkét fél képviselői. Gyakorlati útmutatót kaphatnak az Európai Unió pályázati elvárásairól, a pályázatok törvényi hátteréről, az állami és a magánszféra együttműködésének részleteiről, a hitelfelvételi lehetőségekről, majd iparáganként bontva tárgyalják a hazai példákat.

A két nap alatt az állami döntéshozók, a szabályok megalkotói és a bankok első emberei mellett olyan vállalkozások vezetői is megszólalnak, akik már vettek részt hasonló fejlesztésekben. A Trigránittól Mécs Imre, a cég pénzügyi igazgatója a Művészetek Palotája építésénél és az egyetemek felújításában szerzett tapasztalatokról beszél. Előadást tart az Európa legnagyobb szennyvíztisztítóját fejlesztő Enviroduna Kft. Projektigazgatója, vagy a Hospinvest elnöke, akinek a cége egy kórházfelújítás hasznából részesedik.

Részletek: www.perfekt-projektekfinanszirozasa.hu
(X)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2