Prémium

Az árfolyamkockázat minimálisra csökkenthető (x)

Portfolio
Egyedi igényeket is figyelembe vevő treasury termékek a HVB Banktól
Azoknak a vállalatoknak, amelyek külkereskedelemmel foglalkoznak, vagy rendszeresen kezdeményeznek külföldi pénzügyi tranzakciókat, hosszú távú megoldást kell találniuk az árfolyamkockázat csökkentésére. A nagyvállalatok számára kialakított treasury termékekről Ágoston Istvánt, a HVB Bank ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Milyen lehetőségei vannak egy magyarországi vállalatnak az árfolyamkockázat csökkentésére?
Az elmúlt évek intenzív termékfejlesztéseinek és a piac fejlődésének eredményeképpen a vállalatok ma már jóval nagyobb termékskálából választhatnak, amennyiben devizakockázataikat kezelni kívánják. A HVB Bank ügyfelei igen széles termékpalettából válogathatnak, a piaci bázisú azonnali konverziótól a határidős és devizacsere ügyleten, valamint az egyszerű opciós ügyleten át egészen az egzotikusabb opciókig, illetve az összetett opciós stratégiákig. Fő célunk, hogy segítséget nyújtsunk az árfolyamkockázatok tudatos kezelésében, mérséklésében, így az egyedi igényeket megismerve (célkitűzés, kockázati étvágy, pénzáramlás jellege és iránya) nyújtunk segítséget a legmegfelelőbb termékek és struktúrák kiválasztásában. Természetesen minden termékhez számos plusz szolgáltatást is kínálunk, így például ezek összeköthetők limitáras megbízásokkal is.

Hogyan történik az azonnali devizaügylet megkötése?
Bármilyen hazai és külföldi vállalkozás köthet azonnali devizaügyletet, nincsen jogi megkötés. Egyedül az összeghatár jelenthet korlátot. A HVB Banknál a már 50ezer EUR-tól jegyzünk árfolyamokat. Egyszerűen csak fel kell hívni telefonon a HVB Bank Treasury Értékesítés üzletkötőjét. Az általunk jegyzett ár alapja a pillanatnyi bankközi piaci ár. Amennyiben az ügylet megkötésre kerül, úgy a bank ezt írásban azonnal visszaigazolja, az ügyfél pedig az üzletkötést követően kell, hogy megadja megbízását. Ezáltal az árfolyam ismeretében dönthet az üzletkötésről, szemben a standard eljárással, amikor az árfolyam előzetes ismerete nélkül adja be konverziós / átutalási megbízását.

Miért érdemes a határidős devizaügyletet választani?
A HVB Bank által is kínált határidős devizaügylet egyaránt előnyös exportőrök és importőrök számára. Az exportőrt megvédi az esetleges árfolyameséstől, a devizaleértékelődés vagy a forint felértékelődés negatív következményeitől, hogy előre fixálhat egy olyan árfolyamot, ami arra az időpontra vonatkozik, amikor a szerződései szerint bevételei keletkeznek. A határidős devizaügylet az importőrök számára biztonságot ad éves eredményterv-kalkulációik elkészítéséhez, valamint védelmet ad az árfolyamnövekedések kockázata, a devizák felértékelődése és a forint leértékelődése ellen. Mindamellett a forinttal szembeni devizaügyletek során az exportőrök számára előnyösebb az azonnali (spot) árfolyamra számított a kamatkülönbségből adódó prémium, így részükre ajánljuk a hosszabb futamidejű, akár 3 éves ügyletek kötését. Importőrök számára ugyanez plusz költségként jelentkezik, így számukra rövidebb futamidők, vagy az opciós termékek lehetnek attraktívabbak. További előny, hogy a határidős ügyletek futamideje a lejárat előtt piaci bázison igen rugalmasan módosítható.

Mikor döntsünk a devizacsere mellett?
A devizacserét akkor érdemes választani, ha az egyik devizában meglévő eszközünkről le tudunk mondani azért, hogy a másik devizában időszakosan fellépő finanszírozási igényünket árfolyamkockázat nélkül teljesíthessük.

Mit értünk deviza opció alatt?
Az opció olyan kétoldalú ügylet, amelyben az ügylet két résztvevője jogot szerez egy meghatározott jövőbeni értéknapon, egy meghatározott deviza összeg szerződésben kialkudott árfolyamon való adás-vételére. Az opció megvásárlásáért a vevő a kötéskor meghatározott díjat fizet az eladónak.

Milyen előnyökkel jár az opció a határidős ügyletekkel szemben?
A határidős ügylettel szemben ez az ügylettípus védettséget ad a piac rossz irányú mozgásaival szemben, miközben a kedvező irányú mozgások korlátozás nélkül élvezhetők. Az opció vevője az opció vételének időpontjában szabadon választhatja meg a kötési árat, az opció jogosultja pedig eldöntheti, hogy lejáratkor él e lehívási jogával, vagy nem. Az opciós ügylettel a határidős ügyletnél jobban strukturált, számos testre szabott kockázati profilt lehet felépíteni, ami jelentősen kitágítja az árfolyamkockázatok kezelésének lehetőségeit. Ezek között is a legnépszerűbbek a nulla költséges verziók.

Milyen devizákban köthetünk treasury ügyletet, és milyen költségekre kell számítanunk?
Gyakorlatilag minden főbb devizában, valamint a környező országok devizanemeiben. Az egyetlen korlát az adott ügylettípusra vonatkozó minimumösszeg. Az azonnali és határidős ügylet, valamint a devizacsere és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások (pl. limitáras megbízás) ingyenesek.
(X)

' title='
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123