Beindult a lakáspiac, amit semmi sem állíthatott meg
Ingatlan

Beindult a lakáspiac, amit semmi sem állíthatott meg

Portfolio
Tíz évvel ezelőtt, 2014 volt az az év, aminek a végére egyértelműen ki lehetett jelenteni, hogy véget ért a 2008 vége óta tartó válság. A lakáspiacon ismét pozitív előjelű volt az árváltozás, megjelentek a lakásvásárlók, miközben az irodapiacon a növekvő számú új átadás ellenére is fokozódott az üresedési ráták csökkenése az erősödő bérleti tranzakciók miatt. Ekkor került sor az Eiffel Palace irodaház MNB által történő megvásárlására, valamint a vasárnapi zárva tartás törvénybe iktatására. Nézzük, mi történt még 2014-ben a hazai ingatlanpiacon, és miről szólt a tizedik Property Investment Forum!

Tízéves évfordulóját ünnepelte a Property Investment Forum konferencia 2014-ben, ami a 2005-ös indulása óta mindig pontos lenyomata volt a hazai ingatlanpiac történéseinek. Nem volt ez másként 2014-ben sem, amikor a korábbi évekhez hasonlóan a főváros fejlesztési irányai ismét napirendre kerültek.

A városfejlesztés jövőjét vizsgáló panelbeszélgetésben a szakértők hét nagy fejlesztési területet emeltek ki, melyekkel komplexen kell foglalkozni: az Óbudai Gázgyár és a Hajógyári-sziget, a Dagály és a Margitsziget, a Nyugati pályaudvar-Rákosrendező tengely, Budapest új főtere és sugárútja az Istvánmezőig, a Népliget a Ludovikával és az Orczy-kerttel, Kelenföld és térsége, valamint Ferihegy. Ahogy látjuk, ezek közül némelyik már fejlesztés alatt áll, vagy akár meg is valósultak az elképzelések, de sok esetben tíz év elteltével még mindig csak tervek vannak. A konferencia további témái:

  • Budapest 2020
  • A kötöttpályás közlekedés hatása az irodapiacra
  • Építőipar mint gazdasági húzóágazat?
  • Olimpia, EB, stadionláz - Sportberuházások Magyarországon
  • Lakásáfa-csökkentés – avagy esély az ingatlanpiac beindítására?
  • Beindult a lakáspiac, itt az ideje építkezni is?
Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére, ahol Mazsaroff Kata, a Colliers Magyarország ügyvezető igazgatója is az előadók között lesz. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Mazsaroff

A 2014-es év minden szempontból a fordulat éve volt, a lakáspiacon elindult az árak emelkedése, és egy hatéves lakáseladási rekord is megdőlt. Mind az irodapiacon, mind a raktárpiacon rohamosan csökkent a kihasználatlanság, ráadásul a bérlők mellett a befektetők is aktivizálták magukat, akik főként hazai tőkéből vásároltak. Több nagy üzletkötés is végbement az évben, ezek egy jelentős része a Magyar Nemzeti Bankhoz kötődött. 2014-ben:

  • Az MNB 43,5 millió euróért megvette a felújított 14 ezer négyzetméteres Eiffel Palace Irodaházat, ami akkor nagyon magas összegnek számított.
  • Átadták a 11 ezer négyzetméteres Vision Towers irodatorony, vagy más néven KPMG székház Váci úti épületét, amit az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap vásárolt meg.
  • Elkészült a 18 ezer négyzetméteres Váci Corner Offices szintén a Váci úti irodafolyosón.
  • Az East Gate Business Parkban új gyártócsarnokot és ahhoz kapcsolódóan irodaházat adtak át.
  • Elkészült a Groupama Arena, ahol az évi 30-50 mérkőzés mellett 200 rendezvénynapot is terveztek.

Mi történt a lakáspiacon?

2014-ben hosszú idő után újra 100 ezer fölé emelkedett az éves tranzakciószám, közel 106 ezer lakás cserélt gazdát. Az év eleji gyengébb teljesítmény után az év második felére egyértelművé vált az áremelkedés, immár nemcsak Budapesten, de országosan is pozitívba fordultak a negyedéves számok. Az új lakások iránti kereslet viszont lassabban indult be, és az azóta megvalósult grandiózus fejlesztések indulására is várni kellett.

Feltámadt az irodapiac

Az irodapiacon év végére az üresedési ráta 16,2 százalékra csökkent a korábbi évek 20-25 százalékos szintjéről, miközben 68 ezer négyzetméternyi új fejlesztést adtak át. Ez több mint kétszerese volt a megelőző és háromszorosa a két évvel korábbi szintnek. A kereslet is hatalmasat ugrott, 465 ezer négyzetméterre kötöttek bérleti szerződést.

Ami pedig a befektetési piacot illeti, az MNB vásárlásai voltak a hírek középpontjában, bő egy év alatt 7 ingatlannal bővült a jegybank portfóliója, köztük a már említett Eiffel Palace megvásárlásával.

Cikksorozatunk korábbi részei az alábbi linkeken olvashatók:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bikás park metróállomás