Prémium

Elérhető távolságban a varázslatos Távol-Kelet - Beszélgetés Dzsubák Attilával az MKB alapkezelő befektetési igazgatójával (x)

Portfolio
Egy új, a befektetők számára magánúton nehezen elérhető piacon kínál befektetési lehetősége az MKB új alapja, a Pagoda, mely az utóbbi években kedveltté vált tőkegaranciát is magában hordozza. Az új tőkegarantált alapról, a benne szereplő piacokról és a magyar részvénypiacról kérdeztük meg Dzsubák Attilát az MKB alapkezelő befektetési igazgatóját.


' title='
Mik voltak a fő szempontok az alap indításával kapcsolatban?
Több fő szempontot is figyelembe vettünk az alap indításakor. Egyrészt azt, hogy kamatadó mentes legyen, ezért még szeptember elseje előtt elindítjuk a Pagodát. Másrészt a befektetők által nehezen elérhető instrumentumot választottunk, az ázsiai piacot. A kiválasztott három piac, Kína, Hong-Kong és Japán erőteljesen növekvő régió, mely iránt ugyan mutatkozik érdeklődés a hazai befektetők részéről, azonban a közvetlen eléréssel akadnak problémák.

Mi az ön véleménye ezekről a piacokról, illetve miért pont erre a régióra esett a választásuk?
Tisztán makrogazdasági okok miatt választottuk a fenti három piacot. Kína az elmúlt időszakban látványos GDP növekedést produkált, ebben ugyan várható némi lassulás, de drasztikus mértékűre nem számítunk.

Hong Kongnál a visszacsatolás miatt volt egy kisebb visszaesés, de mint fejlődő piac, szintén az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta az idei évben, mely a kínai hatásnak volt betudható.

Japán egy kicsit más, abból a szempontból, hogy 1989 után jelentős árcsökkenés volt a tőzsdén, akkor 39 ezer pont környékén tetőzött az index, jelenleg pedig 15 ezer pont környékén tartózkodik. Azonban az utóbbi 2-3 évben, amióta az új miniszterelnök bevezette a reform-elképzeléseit, azóta erőteljes, pozitív jelek érezhetők a gazdaságban.

A májusi korrekcióban a fenti három piac közül kettő, a kínai és a hong kongi, a többi fejlődő piachoz képest, jól szerepelt. A japán piac kicsit gyengébb volt, de az elmúlt másfél évben a fejlett piacokhoz képest itt jelentős áremelkedés volt, így a májusi árcsökkenés betudható egy normál korrekciónak is.

A japán, a hong kongi és a kínai részvénypiacok sokkal hamarabb tudták feldolgozni az esést, mint például az egyik általam favorizált európai, a német piac. Miközben a mélypontról a május előtti szintjükre tudtak visszajönni a fent említett ázsiai piacok, addig a német tőzsdeindex (DAX) közel 15%-os eséséből csupán 7%-ot tudott emelkedni.

A brazil és orosz piac szintén szépen helyreállt, miért nem ezeket a piacokat választották?
A brazil és orosz piacra egyrészt az elmúlt három évben nagyon sok tőke áramlott be, ezért a növekedési lehetőségeket korlátozottabbnak látjuk ezeken a piacokon, mint az ázsiai régióban.

Milyen előnyei vannak a tőkegarantált alapnak?
Mindenképpen előnye, hogy a befektetők tudják azt, hogy a befektetett összeget a futamidő végén biztosan visszakapják. A tőkegarantált alapokban egyszerre van jelen a befektetők két legfontosabb elvárása, a kockázatok mérséklése (tőkegarancia), valamint az elérhető hozam maximalizálása, ugyanis ha megfelelő irányba mennek az árfolyamok, akkor a befektetés részvénybefektetésként viselkedik..

Pontosan milyen megoszlásban fektetnek be az egyes piacokra, és milyen előzetes várakozásaik vannak a teljesítményt illetően?
A portfolión belül a kínai részvénypiac FTSE/Xinhua China 25 indexe 50, a Tokiói Részvénytőzsde Nikkei 225 Indexe és a hongkongi részvénypiac Hang Seng indexe 25-25 százalékot képvisel. Bár a múltbéli hozamok garanciát a jövőre nézve nem jelentenek, mégis beszédes adat, hogy ha egy befektető 3 évvel ezelőtt a PAGODA-hoz hasonló befektetési politikájú alapból vásárolt volna befektetési jegyet, akkor a 3 éves futamidő végén (most) évi 12.34 %-os hozammal lenne gazdagabb.

A hozam számításában negyedéves átlagolás lesz, az utolsó négy negyedévből, azonban csak a legjobb negyedév számít bele majd az átlagolásba, az összes többi kiesik. Ezzel azt szeretnénk elérni, ha esetleg az utolsó időszakban az idén májushoz hasonló korrekció történne a részvénypiacokon, akkor ezt befektetőink csak minimálisan vagy egyáltalán ne érezzék meg.

Hányadikától és hol lehet jegyezni a Pagodát?
A befektetési jegyeket az MKB Bank NyRt országos fiókhálózatában lehet jegyezni. A jegyzési időszak augusztus 3-án kezdődik és augusztus 24-ig tart, amely azt is jelenti, hogy a PAGODA alapot választó befektetők (tekintve, hogy a vásárlás 2006. augusztus 31. előtt történik), mentesülnek a magánszemélyek megtakarításait terhelő 20%-os kamatadó megfizetése alól a futamidő végén. A jegyzési idő alatt is van egy diszkont 5.25%, így nem kell attól tartani a befektetőknek, hogy közel egy hónapig nem kamatozik a befektetésük.

Milyen címletekben lehet jegyezni, mekkora a minimális jegyezhető összeg?
10,000 forintos címletekben lehet jegyezni a terméket, minimum 100,000 forint, értékben. Előzetes értesüléseink alapján úgy tűnik, hogy az intézményi befektetők komolyan érdeklődnek a termék iránt. A kisbefektetőket illetően nincsenek pontos számaink, de várhatóan, a termékben szereplő piacok közvetlen elérhetetlensége miatt ebben a körben is nagy érdeklődés mutatkozik majd a Pagoda iránt.

Hogyan látja a Budapesti Értéktőzsde helyzetét, milyen várakozásai vannak a jövőt illetően?
Ha fundamentálisan, a különböző mutatószámok alapján nézzük akkor nem tekinthető túlértékeltnek, ugyanakkor látni kell, hogy a tőke be-, illetve kiáramlás jelentős hatást gyakorol a piacra. Év elején pontosan ezt láthattuk, az első hónapokban jelentős mértékű tőkebeáramlás volt megfigyelhető, azonban a piac gyengeségét is megmutatta az első félév végén, amikor egy tőkekivonás kapcsán jelentős mértékű visszaesést tapasztalhattunk.

A jövőt illetően alulról a 18,000 pontos szint tarthatja a piacot. Év végéig egy lassú konszolidációra számítok, egy éves időhorizonton pedig még az is megeshet, hogy új csúcsra megyünk, de ez nagy mértékben függ majd a fejlődő piacokra beáramló tőke nagyságától és irányától, amit azonban igen nehéz előre jelezni .
(X)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123