Prémium

Befektetési alapok és adóoptimalizálás (x)

Hosszú jegyesség

Portfolio
Ha el nem is kerülhető, hosszú távú előrelátással elhalasztható a szeptembertől bevezetendő kamatadó fizetése. Jókora időhorizontra lekötött betéttel, de méginkább hasonló távra választott befektetési jegyekkel akár hónapokat - és persze súlyos forintokat - is nyerhetünk - állítja dr. Cseh György, a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.
- Az átlagos banki ügyfél akciófüggő: néhány százalékpont reményében hajlamos bankot váltani. Mennyire komoly érvágás a betétesek számára, hogy szeptembertől 20 százalékos adót kell fizetniük kamatjövedelmeik után?



' title='
- Mivel az akciók általában rövid távúak, jellemzően pár hónapra szólnak, egy ilyen ügyletbe a szeptember elseje után belevágó betétestől a bank bizony levonja és megfizeti a kamatadót. Mindez azonban elhalasztható, ha még a jogszabály hatályba lépése előtt, tehát legkésőbb augusztus végéig az ügyfél hosszú távra, mondjuk egy, másfél évre helyezi el a pénzét.

- Igen ám, de sokan nem szeretik, vagy nem is tudják ilyen hosszú időre nélkülözni a megtakarításaikat. Márpedig ha idő előtt feltörik a betétet, elég kevés kamatot kapnak a pénzükre.

- Ez a lekötött betétek kockázata, és ha már ezt megemlítettük, akkor arról a kockázati tényezőről se feledkezzünk meg, hogy a lekötési időtartam alatt - amennyiben a kamatszint és a hozamszintek emelkednének - növekedhetnek a lekötött betétek kamatai is. Egészen biztosan vannak olyan ügyfelek, akiket nem lelkesítene az a tudat, hogy hosszú távra lekötött betétjükre magasabb kamatot is kaphatnának, ha egy későbbi időpontban helyezték volna el a pénzüket. A betéttel ráadásul csak egyetlen lekötési periódus erejéig lehet elodázni a kamatadó megfizetését. Befektetési jeggyel azonban gyakorlatilag bármeddig.

- Erről a formáról megfeledkezett volna a jogalkotó?

- Szó sincs róla, ám a jogszabály szerint a 2006. szeptember 1-je előtt vásárolt befektetési jegyek visszaváltása kamatadómentes, azaz ezeket a befektetők bármeddig tarthatják a portfóliójukban, s visszaváltásukkor nem kell utánuk kamatadót fizetniük. Az állományt ráadásul szabadon - a betétek esetében használt kifejezéssel élve - "feltörhetik", azaz visszaválthatják a befektetési jegyeiket, így kisebb részekhez is hozzányúlhatnak, s csak a szeptember 1-je után szerzett jegyek visszaváltása kamatadó-köteles. A jól megválasztott befektetési jegyekkel egy emelkedő kamatpálya is lekövethető, azaz az ügyfelet nem éri meglepetés, ha időközben megemelkednek a kamatok.

- A kormányprogram következményeképpen mindenki a korábbinál fifikásabb befektetővé válik tehát?

- Nem feltétlenül, de abban talán segíthetnek a kormányzati lépések, hogy az emberek elgondolkodjanak a megtakarításaik szerkezetén, egyéni pénzügyi céljaiknak és kockázati elvárásaiknak megfelelő portfóliókat képezzenek, vagyis diverzifikálják a megtakarításaikat. Eljött az ideje annak, amikor az ügyfeleknek már nemcsak az elvárt hozamnak megfelelő kockázatokat kell mérlegelniük, amikor a megtakarításaikról, befektetéseikről gondolkodnak, hanem az adó hatását is figyelembe kell venniük.

- És aki mégis inkább a bevett, jól ismert konstrukciókat választaná? Elő ismét a párnacihákkal?

- Számukra olyan megtakarítási konstrukciók nyílnak meg, amelyek a lekötött betétek és a befektetési jegyek előnyeit egy portfólióba rendezve hordozzák. Megtakarításaik felét például lekötik betétben, miközben a másik felét a kockázatvállalási hajlandóságuknak leginkább megfelelő alapba tehetik. Úgy, hogy a befektetési jegyekben elhelyezett pénzükhöz közben bármikor hozzáférhetnek.

- Mit javasolna az igazán óvatosaknak?

- Abban az esetben, ha az adófizetés halasztása alacsony kockázatvállalási hajlandósággal párosul, akkor a pénzpiaci, likviditási alapok között érdemes nézelődni. Az elmúlt évek teljesítménye alapján az ingatlan alapok, ennek megfelelően a mi kínálatunkból a CIB Ingatlan Alapok Alapja biztosított kiegyensúlyozott és versenyképes hozamot a befektetőknek.

- És a bátrabbak részére?

- A nagyobb kockázatviselésre hajlandók körében továbbra is a részvénypiaci befektetések lesznek a meghatározók. Ezeknél is érdemes ugyanakkor az adó - értelemszerűen az árfolyamnyereség-adó - optimalizálására törekedni. Ez az adó a közvetlen részvénybefektetéseknél jelentkezik, ugyanakkor ha valaki a BUX-indexbe szeretne befektetni megteheti, mégpedig az indexkövető részvényalapok segítségével. Ezeknél - a korábban elmondottak alapján - rendelkezésre állnak a kamatadó halasztásával kapcsolatos lehetőségek. Sőt a CIB Indexkövető Részvény Alap és a CIB Részvény Alap is választható lesz majd az akciós lekötött betétek mellé.

(X)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123