Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést – Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések
KRTK blog

Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést – Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések

Az élelmiszeripar számára kulcsfontosságú, hogy melyik termékfejlesztési iránynak megfelelően változtatják, módosítják az élelmiszereket, hogy a végtermékeket a fogyasztók leginkább preferálják. Egy friss tanulmányunk azt mutatja be, miként mérhető és értékelhető a fogyasztói válaszok konzisztenciája érzékszervi teszteken. Kutatásunkban két különböző skálát használtunk, majd ezeket külön-külön és együttesen is elemeztük. Eredményeinkben rámutatunk, hogy a következetlen, véletlenszerű fogyasztói válaszok befolyásolják a tesztek eredményeit. Az érzékszervi teszt során azok a fogyasztók, akik szélesebb tartományban használják mindkét skálát, azok válaszai következetesebbnek mutatkoztak. Mivel az élelmiszeriparban a termékfejlesztések kulcstényezője a fogyasztói megítélés, ezért lényeges a következetlen, nem megbízható fogyasztói válaszok kiszűrése.
Jöjjön el az élelmiszeripari szektor színvonalas szakmai rendezvénye, amelyet 2024-ben indított útjára a Portfolio Csoport.
krtk blog A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

Az élelmiszeriparban és a termékfejlesztésben alapvető fontosságú, hogy a fogyasztói visszajelzések valóban tükrözzék a fogyasztók igényeit. A kutatások általában azt vizsgálják, mennyire következetesen értékelik a fogyasztók a termékeket, hiszen a konzisztens értékelések segítik a megbízható döntéshozatalt, míg az inkonzisztens, látszólag véletlenszerű válaszok torzíthatják az összképet. Ezen kérdés megválaszolására többféle értékelési módszert alkalmaznak, és az is fontos, hogy a teszteket úgy alakítsák ki, hogy az adatok mögött olyan fogyasztói csoportok legyenek, melyek tudatosan és következetesen adják meg a válaszaikat.

Kutatásunk során kétféle értékelési skálát alkalmaztunk.

  • Az egyik skálán a fogyasztók egy növekvő kilencfokozatú skálán jelölték meg, hogy mennyire kedvelik a kekszeket,
  • míg a másik, ötfokozatú skála arra szolgált, hogy az adott érzékszervi tulajdonság – például a keksz színe, illata, íze vagy állománya – mennyire felel meg az optimális elvárásuknak.

Az elképzelésünk logikája egyszerű volt: ha egy fogyasztó nagyon szereti a kekszet, akkor elvárható, hogy az értékelésében megjelenjen az is, hogy a termék valamelyik jellemzője (például az íz intenzitása) a legideálisabb szinten van. Ha azonban a magas kedveltségi pontszám mellett a másik optimumskálán nem a „pont megfelelő” választ kapják, az arra utal, hogy az adott személy értékelése nem következetes.

Kekszeket teszteltek

A kísérlet során 100 fogyasztót vontunk be, akik különböző, méhpollennel dúsított kekszeket teszteltek érzékszervi laboratóriumi környezetben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb résztvevő – akiket „következetesnek” minősítettünk – széles tartományban használta mindkét skálát. Amikor egy fogyasztó magas kedveltségi értéket adott, általában azt is jelezte, hogy az adott jellemző, például az íz vagy az állag, optimális volt. Ezzel szemben néhány esetben, bár magas pontszámot jelöltek meg a kekszek kedveltségének, a másik skálán olyan választ adtak, amely nem tükrözte az ideális szintet. Ezeket az eseteket inkonzisztens értékeléseknek tekintettük.

A kutatás során azt is megvizsgáltuk, hogy az egyes érzékszervi jellemzők – például a kekszek színe, illata, íze vagy állománya – milyen mértékben okoznak eltéréseket az értékelésekben. Megfigyelhető, hogy a sütik színét és általános ízét a fogyasztók viszonylag egységesen értékelik, míg bizonyos jellemzőknél, például a margarinos illatnál, nagyobb ingadozás mutatkozik. Ezek az eltérések arra utalnak, hogy bizonyos tulajdonságok megítélése néha nehezebb vagy kevésbé egyértelmű, ami a termékfejlesztési döntések során mindenképpen figyelembe veendő tényező.

Termékfejlesztések sorsa a tét

Az eredményeink arra ösztönzik a kutatókat, hogy a jövőbeli fogyasztói tesztek kialakításánál többféle skálát alkalmazzanak. Így nagyobb biztonsággal lehet ellenőrizni, hogy a visszajelzések mögött valóban olyan fogyasztók állnak-e, akik tudatosan és következetesen válaszolnak, vagy van-e olyan érzékszervi tulajdonság, ahol az értékelések véletlenszerűek vagy ellentmondásosak.

A megbízható adatok alapján könnyebb olyan termékeket fejleszteni, amelyek valóban megfelelnek a fogyasztók elvárásainak.

Bár az általános kedveltségi pontszámokban nem mindig mutatkoznak nagy különbségek, a részletes skálahasználat elemzése során világossá vált, hogy azok a fogyasztók, akik a skálákat szélesebb tartományban használják, sokkal megbízhatóbb visszajelzéseket adnak. Az inkonzisztens értékelések torzíthatják a valós preferenciákat, ezért a termékfejlesztőknek célszerű kizárniuk azokat az adatokat, amelyek mögött inkonzisztens válaszok állnak.

Az élelmiszer-fejlesztési döntéseket következetes fogyasztói válaszok alapján szükséges meghozni.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztói érzékszervi tesztek megbízhatóságának növelése érdekében célszerű többféle értékelési skálát alkalmazni. A módszer segítségével meg lehet különböztetni azokat a fogyasztókat, akik következetesen értékelnek és széles tartományban használják a skálákat azoktól, akik véletlenszerűen vagy ellentmondásos módon értékelnek.

Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a termékfejlesztési döntéseket a lehető legpontosabb, konzisztens adatok alapján hozzák meg. A jövőben az ilyen típusú kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a piac igényeihez igazodó, magas minőségű termékek kerüljenek a polcokra, és ezzel a leghatékonyabban növeljék a fogyasztók elégedettségét.

A cikk alapjául szolgáló tanulmány itt olvasható.

Sipos László a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Árukezelési, Kereskedelmi, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszékének és a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) munkatársa;

Ágoston Kolos Csaba  a HUN-REN KRTK KTI és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszékének munkatársa;

Bíró Péter a HUN-REN KRTK KTI és a BCE Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszékének munkatársa;

Bozóki Sándor a BCE Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszéke és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium, Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoportjának munkatársa;

Csató László a BCE Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszéke és a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium, Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoportjának munkatársa.

A cikk a szerzők véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a váratlan bejelentés: jön az új állampapír!
Portfolio Gen Z Fest 2025
2025. május 9.
Portfolio AgroFood 2025
2025. május 20.
Portfolio AgroFuture 2025
2025. május 21.
Digital Compliance 2025
2025. május 6.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Első lépések a tőzsdei befektetés terén. Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet