A következő 20 év legnagyobb sztorija? - Így állhat fel a bérlakáspiac
Ingatlan

A következő 20 év legnagyobb sztorija? - Így állhat fel a bérlakáspiac

Portfolio
A hazai intézményi bérlakáspiac megteremtődéséhez szükséges elemeket járták körül a Property Investment Forum délutánján a meghívott lakáspiaci szakértők. Jelenleg ugyanis nincs intézményesített bérlakáspiac a Gránit Alapkezelő legutóbb bejelentett első projektjét leszámítva, noha sok fiatal munkakezdő életét könnyíthetné meg, ha a lakáskiadás nemcsak magánkézben lévő ingatlanokra vonatkozna.
A hazai ingatlanpiac ünnepe! - Az elmúlt egy év legkülöngesebb piaci teljesítményei és az elmaradhatatlan üzleti networking! Részletekért kattints!

Lesz Magyarországon bérlakáspiac? Soóki-Tóth Gábor MRICS, az Otthon Centrum, elemzési vezetője, RICS Board Member, elsőként a Gránit Alapkezelő új bérlakás-projektjéről kérdezett, majd a szabályozási feltételekről, illetve arról, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy kijöjjön a matek a fejlesztőknek és elterjedjen itthon is a bérlakás-koncepció.

101A0228
Kép forrása: Mudra László/Portfolio

Jakab Zsolt MRICS, a Gránit Alapkezelő ingatlanalapokért felelős portfóliómenedzser beszámolt róla, hogy van egy projektje az Alapkezelőnek, amivel megnyitotta ezt a szegmesnt Magyarországon is.

110 lakást vásároltunk a XI. kerületben, ezt hosszú távú bérbeadás mentén szeretnénk hasznosítani.

- mondta el Jakab Zsolt, majd hozzátette, hogy még nem látszódik, hogy tömegesen hasonló bérlakás-projektek lennének az országban, aminek a hátterében több ok is áll.

A panel tagjai egyetértettek abban, hogy jelenleg nehezen "jön ki a matek" ezen a piacon, de az adókedvezmények átalakítása például sokat segíthetne a bérlakáspiac kiépülésében.

101A0275
Kép forrása: Mudra László/Portfolio

Kutas Gábor, a Recorde Alapkezelő alapítója, CEO-ja bemutatta számításait: egy budapesti bérlakás kiadásából származó éves hozam 5,15% jelenleg (headline bérleti hozam), amiből lejön még többek között az ingatlanadó, az ügynöki díj, az esetlegesen kiadatlan hónapok miatti kiesés, capex, illeték és tranzakciós költség, eladáskor egy ügynökségi díj - ha ezeket összeadjuk már negatív bérleti hozamot lehet reaálizálni, de a felérétkelődés miatt ez visszafordulhat és 4,7% körüli hozamot mutat. Ehhez képest az átlagos éves infláció (2003 és 2023 között) 4,8%, az éves MÁK átlagos hozama pedig 5,9%.

Vagyis, nem látszik, hogy ez intézményi szinten hol érné meg.

A külföldi befektetők számára szintén nem túl kecsegtető, hiszen a forint gyengülése lényegében "megeszi" a hozamaikat.

Azért találni olyan piacot, ahol van létjogosultsága a bérlakásoknak, például Debrecenben, ahol a városba érkező új munkavállalók száma - akik egyébként nem maradnak ott hosszú távon - folyamatosan növekszik, és ennek megfelelően épülnek is a lakások.

101A0257
Kép forrása: Mudra László/Portfolio

Dr Ódor Dániel MRICS, a Taylor Wessing partnere elmondta, hogy a nemzetközi piacok bérlakás szegmensére vonatkozó szabályozáshoz képest, itthon a birtokvédelem rendkívül erős, így például egy esetleges nem fizetés esetén a bérbeadó nagyon nehezen tudja kiköltöztetni a bérlőjét. Egy másik különbség más országok és Magyarország között, hogy nálunk nem tekintik a bérleményt otthonuknak a benne lakók, ezen a szemléleten úgy lehetne változtatni, ha a kifejezetten hosszú távú - akár 10 éves - kiadás lenne előnyösebb a tulajdonosoknak. Összességében tehát,

A bérleti piac kifehérítésére, valamint egy, a hosszú távú bérlés esetén alkalmazott adókedvezmény alkalmazására lenne szükség.

101A0240
Kép forrása: Mudra László/Portfolio

Ódor Dániel végül arról is beszámolt, hogy konkrétan az intézményi bérlakásokra vonatkozóan nincsen szabályozás Magyarországon, ezt újként fel lehet építeni, de az biztos, hogy az alulszabályozottság nem segíti ennek a piacnak a kiépülését.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kemény üzenetek Csányi Sándortól: furcsa a kormány logikája, de ólommal a cipőnkben is jól futunk
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali