Sikeres évet zárt tavaly a GTC - Mik a tervek a jövőre?
Ingatlan

Sikeres évet zárt tavaly a GTC - Mik a tervek a jövőre?

Portfolio
A 2023-as ingatlanpiacot is jelentősen érintő makrogazdasági környezet, magas inflációs ráta és kamatköltségek, továbbá a regionális irodapiac bérbeadási nehézségei ellenére a GTC Group a 2023-as pénzügyi évben is sikeres időszakot zárt – jelentette ki Nagy Gyula, a cég vezérigazgatója. A számokat értékelve hozzátette, hogy a 2024-es évben tovább folytatják a cégcsoport növekedési stratégiájának megvalósítását, többek között megcélozzák a nyugat-európai piacokat, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek a már megkezdett zöld átállásra.

A GTC Group Lengyelországra és a kelet-közép-európai fővárosokra fókuszálva építette fel ingatlanportfólióját. Az elmúlt 30 évben 82 modern irodaház fejlesztését valósította meg, mintegy 1,4 millió négyzetméteren. Kereskedelmiingatlan-portfóliója jelenleg 46 egységből áll, melynek teljes bérbe adható alapterülete 753 ezer négyzetméter.

A cégcsoport nemrég publikált éves beszámolója szerint portfóliójukat 2023 végén 87 százalékos bérbeadottság jellemezte, miután a tavalyi évben 144 200 négyzetméternyi területet adott bérbe a társaság. A bérleti szerződések átlagos hossza 3,5 év, a portfólió 88 százaléka biztosít folyamatos jövedelemtermelést, melynek 65 százalékát, nagyrészt zöld minősítéssel rendelkező irodaterületek teszik ki.

Szeptember 25-én újra találkozik az ingatlanszakma!

A vállalat hosszabb távú tervei között szerepel további 500 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi és irodafejlesztés megvalósítása, melyből 51 ezer négyzetméter már kivitelezés alatt áll.

Nagy Gyula, a cégcsoport vezérigazgatója a Portfolio-nak elmondta, hogy a 2023-as évben egyértelműen tapasztalták az ingatlanpiac stagnálást, ugyanakkor a 2024-es évben már javuló tendencia figyelhető meg.

„Az általános kihívást jelentő piaci körülmények ellenére a 2023-as év a stabilizálódás bizonyos jeleit mutatta, sikerült fenntartani a stabil kihasználtságot, bővíteni a portfóliónkat és növelni a bevételeinket. Az év végén kereskedelmi területeink 87%-a volt kihasználva 3,5 éves átlagos bérleti idővel, és az indexálással fellendített bevételeink 10%-kal 183 millió euróra nőttek, az FFO (müködési cash flow) pedig elérte a 71 millió eurót” – tette hozzá, kiemelve, hogy a cégcsoport nyitott az új lehetőségekre és kihívásokra, amelyeket a következő időszak hoz.

Ennek egyik fontos eleme, hogy régiós szerepükön (a magyar piac mellett Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában vannak jelen) túl Nyugat-Európában is terjeszkednek, a kereskedelmi ingatlanokon és az irodapiacon túl pedig érdemi potenciált látnak olyan szegmensekben, mint például a residential market.

A terjeszkedést elsősorban portfólióvásárlással és infrastruktúra-vásárlással tervezzük

– tette hozzá a vezérigazgató.

A hibrid irodai munkavégzés az irodapiac egyik legnagyobb kihívása

Ezzel párhuzamosan a csoport folytatja ingatlankezelési és -fejlesztési tevékenységét Lengyelországban és Magyarországon, valamint a régiós országok fővárosaiban és nagyvárosaiban. „Azok a piacok, amelyeken tevékenykedünk, hosszú távú növekedési potenciált kínálnak. Ezeken a piacokon a további befektetéseket szigorú hozamkritériumok mellett tervezzük növelni” – mondta Nagy Gyula.

Ezzel párhuzamosan Budapesten is a hosszú távú növekedési tervek megvalósítása folyik, amivel alkalmazkodnak az elmúlt években megváltozott piaci körülményekhez. Ennek tipikus példája a hibrid irodai munkavégzés irodapiacra gyakorolt hatása: bár több cég visszaállt már az ötnapos irodai munkahétre, sokan vannak, akik 2 vagy 3 otthoni munkanapot is alkalmaznak. A GTC Groupnál úgy látják, a piac az elmúlt években már beállt erre a megváltozott komplex működési modellre, a leghatékonyabban pedig a portfólió diverzifikálásával lehet reagálni a helyzetre.

A vezérigazgató kiemelte, hogy energiagazdálkodási és fenntarthatósági stratégiájuk fontos elemeként 2023 elejétől a GTC Group ingatlanjaiban törekszik a zöldenergia-fogyasztásra, és a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak való megfelelésre. A zöld átállás folyamatos valamennyi piacukon, ugyanakkor az ESG-megfeleltetés érdemi invesztíciót – például a szükséges know-how biztosításához – igényel.

A cikk megjelenését a GTC Group támogatta.

Címlapkép forrása: GTC Group

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ingatlan-város-etele-plaza-parkolás-mobil-fenntarthatóság-bevásárlóközpont-parkolóhely