Hőszivattyúval sokat spórolhatunk a fűtési költségen: hogy érdemes belevágni?
Ingatlan

Hőszivattyúval sokat spórolhatunk a fűtési költségen: hogy érdemes belevágni?

Portfolio
Az otthonfelújítási támogatásról szóló kormányrendelet szerint - többek között fűtéskorszerűsítésre is felhasználható – az állami támogatás a gyermekes családok számára. A felújításnál a költségek 50%-át, de legfeljebb 3 millió forint támogatást lehet igényelni. A támogatás maximális összegét pedig akkor kaphatja vissza az igénylő, ha annak 50%-a munkadíjról szól. Nem véletlen, hogy az idei lakásfelújítási program megmozgatta az ingatlantulajdonosok fantáziáját.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet adatai szerint korszerűsítéssel akár 20-40 százalékkal is csökkenthető az ingatlanok energiafelhasználása. A számítások szerint egy ilyen beruházás megtérülése 4-10 év között mozog.A hazai fűtési rendszerekben jelentős megtakarítási potenciál rejlik. Az egyik legkorszerűbb fűtési rendszer a hőszivattyú, amely akár teljes mértékben kiválthatja a meglévő fűtési rendszert. Ez a rendszer ráadásul villamos energiával működik, napelemes rendszerekkel kombinálva tehát még fenntarthatóbb forrásból teremtheti meg az otthon fűtési igényét. A hőszivattyúnak ráadásul több típusa is létezik:

  • Ha a levegőből nyerjük ki az energiát, és víz a hőt közvetítő közeg, akkor levegő-víz típusúról beszélünk.
  • Ha a földfelszín alatti energiákat víz segítségével nyerjük ki, és a fűtendő oldalon is víz a hő közvetítő közeg, akkor víz-víz fajtájáról beszélhetünk.

Bármelyik rendszerről legyen ugyanakkor szó, a hőszivattyú általános jellemzője, és egyben nagy előnye is, hogy alacsony az üzemeltetési költsége.

Sokkal hatékonyabb, mint más fűtési technológiák

Ráadásul a rendszer mellett fenntarthatósági érvek is szólnak: 1 egységnyi energiaforrásból 3-4-szeres (fűtési/hűtési) energiát képes szolgáltatni. Ugyanakkor környezetbarát, mert a működése során nem bocsát ki semmilyen károsanyagot, csak a környezeti levegőt áramoltatja – tudta meg a Portfolio a fűtőkészülékek tervezésében és gyártásában meghatározó piaci szereplőjének számító Immergas Hungária Kft-től.

hőszivattyú kültéri egység és beltéri rendszer

A hőszivattyúknál a hasznosított/felvett teljesítmény hányadosa, azaz a hatékonysági mutatója 3-4-es értéket mutat. A költségek nyelvére lefordítva: a hasznosított teljesítményt - a hőszivattyúkhoz képest - egy kondenzációs kazán esetében 30-50%-kal többért lehet előállítani, egy elektromos kazánnal vagy vízmelegítővel pedig 300-400%-kal többért.A rendszerek minden ingatlantípusnál ajánlhatók, új építésnél és felújításnál egyaránt. A beruházás ára 1-1,5 millió forinttól indul, amit érdemes például egy gázkészülék-cserével összehasonlítani. Ez utóbbi munkadíjjal együtt akár 1,2 millió forintba is kerülhet.

A legjobb, ha a hőszivattyús beruházást tervezők az alábbi sorrendet veszik figyelembe a projekt tervezésénél, kivitelezésénél:

  1. Előzetesen konzultáljunk egy, a megfelelő referenciákkal rendelkező szakemberrel.
  2. Terveztessük meg a beruházást egy gépész-szakértővel.
  3. Vásároljuk meg a rendszert egy szakkereskedésben.
  4. A kivitelezést hozzáértő szerelő végezze.
  5. Szakszervíz üzemelje be a rendszert.
  6. Igényeljük vissza a ráfordított összeg 50%-át a támogatási feltételek szerint.

A legújabb technológiák vannak jelen a piacon, de érdemes figyelni

A hőszivattyús piacot Magyarországon leginkább a folyamatos és gyors fejlődés jellemzi. Ritkábban lehet találkozni régebbi technológiákkal, mivel a kereslet nem elég nagy a komolyabb készletezéshez, így jellemzően a legújabb rendszerekhez lehet hozzájutni.

Mindenképp fontos, hogy a beruházó vegye igénybe szakember segítségét,

hiszen elérhetőek a piacon hőszivattyús technológiát alkalmazó, de nem pontosan az adott célnak megfelelő típusok is – ezeknél pedig sokszor csak utólag derül ki, hogy nem a megfelelőt választotta a vásárló. Figyelni kell még a jótállási időre, a megfelelő (márka)képviseletre és műszaki háttér meglétére, például szaktanácsadásra, szervizhálózatra.Árszintben van különbség, sok vevő csak a legolcsóbb terméket engedheti meg magának, de sokszor csak a használat során igazolódik be, hogy nem mindig olyan jó a termék, mint amilyen olcsó. Ugyanakkor ebben a kategóriában az „olcsó” is jelentős beruházást jelent

A cikk megjelenését az Immergas Hungária Kft. támogatta.

Címlapkép és fotók: Immergas Hungária

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Londonban már érintéses kártyás fizetéssel is adakozhatsz a hajléktalanoknak