A papírforma érvényesül az új lakások árában - Ezt okozta a 27 százalékos áfakulcs
Ingatlan

A papírforma érvényesül az új lakások árában - Ezt okozta a 27 százalékos áfakulcs

Portfolio
Sokan találgatták tavaly, hogy vajon a 2018 novembere után engedélyt kapott lakásfejesztések esetében mekkora áremelkedést okoz az idén január 1-jétől 27 százalékra visszaemelkedett lakásáfa. Voltak, akik úgy gondolták, hogy a lakásfejlesztők az áremelkedés egy részét átvállalják majd, míg mások úgy vélték, hogy akár a 22 százalékpontos különbség egészét a vásárlókra háríthatják. Az év eleji első tapasztalatokat néhány budapesti projekt példáján keresztül mutatjuk be.

Bár néhány projekt nem fedi le teljesen a piacot, igyekeztünk olyan fejlesztéseket választani, ahol azon túl, hogy a honlapon árak is szerepelnek, mindenfajta méretű és típusú lakás megtalálható, hogy elegendő adat álljon rendelkezésre az árváltozás nyomon követéséhez. A keresés során a honlapokon szereplő aktuális árakat vetettük össze a Budapesti Lakáspiaci Riport tavaly novemberi áraival.

A hazai építőipar jövőjéről is beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Ennek eredményeként egyes esetekben a fejlesztő honlapján most magasabb árak szerepelnek, mint a lakáspiaci riport adatbázisában, de a IX. és a XIII. kerületben is találkoztunk olyannal, ahol azonosak a számok. Ebben az esetben van, ahol külön feltüntették, hogy már tavaly is a 27 százalékos áfával számolt árak szerepeltek, és a december vége előtt kifizetett vételárrész arányban abból adtak kedvezményt. Más esetekben vagy valóban nem tervez áremelést a fejlesztő, de valószínűbb, hogy a honlapon nem frissítették még az árakat.

Egy XI. kerületi projektben viszont már január első napjaiban közzétették az új árlistát, ami a garzon, a kétszobás, valamint a három vagy annál többszobás lakások esetében is pontosan 20,95 százalékkal jelentett magasabb árcédulát a tavaly novemberihez képest. Noha egyébként is bevett gyakorlat, hogy az átadáshoz közeledve valamennyivel drágulnak a lakások, így a tavalyi évhez képest vizsgált árváltozásban van, ahol ez is szerepet játszhatott, de az áfakulcs változása nélkül valószínűleg korántsem lett volna ekkora az áremelkedés. 

lakaskiall
További részletek hamarosan!

A Budapesti Lakáspiaci Riport következő negyedéves kínálatából mindenesetre már kerületi vagy lakástípusok szerinti átlagokat is fogunk tudni számolni, de nem lehetnek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a magasabb áfakulcs az eddigieknél magasabb negyedéves áremelkedést fog okozni az új építésű lakások piacán. A kérdés, hogy ennek milyen hatása lesz a keresletre és a használt lakások áraira nézve.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Duna Terasz_Vista_kivitezes_julius