Ingatlan

Rekord év a budapesti irodapiacon - A legnagyobb üzletek listája

Portfolio
Rekord mennyiségű A kategóriás irodaterület bérleti tranzakciót jelenthet be jövő héten a legnagyobb hazai ingatlan-tanácsadó cégek önszerveződése, a BIEF avagy BRF (Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma). Az évek óta egyre nehezebb helyzetbe kerülő ingatlanpiacon a válság első két éve után 2011-ben újra robbant a bomba, és a várakozások szerint mintegy 360 ezer négyzetméterrel új rekordot állítanak fel az irodabérleti tranzakciók mennyiségében. A helyzet persze nem minden szempontból tökéletes, hiszen az új ügyletek szinte teljes egészét a kategórián belüli költözések adták, így a kihasználatlansági ráta továbbra is stagnál.
A BRF adatai szerint, 2011 első három negyedévében mintegy 277 ezer négyzetméternyi irodaterületre kötöttek a cégek szerződést és piaci várakozások szerint az utolsó negyedévben ez további mintegy 100 ezer négyzetméterrel bővülhet, vagyis 2011 egészét tekintve 350-370 ezer négyzetméter körül alakulhat az éves ügyletek mértéke. Az első három negyedév adatait elemezve alig több mint 23 ezer négyzetméter jutott előbérletre, 107 ezer pedig új szerződésre, melyek nagyságrendileg egyenlően oszlottak meg a negyedévek között. Az irodabérleti tranzakciók nagyobb részét azonban a megújítások (115 ezer nm) és a bővülések (31,5 ezer nm) tették ki. Az azonban sokatmondó, hogy a rekord ellenére a kihasználatlansági ráta képtelen érzékelhető javulást mutatni. Ez egyértelműsíti, hogy a nagyobb kedvezményt, és egyéb bérlőket vonzó szolgáltatásokat nyújtó irodaházak kínálata miatt az új szerződések hátterében szinte kizárólag a kategórián belüli költözők állnak.

Rekord év a budapesti irodapiacon - A legnagyobb üzletek listája
A mára mintegy 3,1 millió négyzetméterrel rendelkező budapesti irodapiacon 2007-ben és 2008-ban 330 ezer négyzetméter irodapiaci bérleti tranzakció zajlott le, majd ezt követően 2009-ben és 2010-ben mintegy 290 ezer nm volt az A kategóriás irodapiac teljesítménye. A historikus adatokból jól látszik a válság kezdetéig tartó folyamatos emelkedés, és a visszaesés is. A mostani rekord nagyságú szám pedig a lejáró szerződések, a soha nem látott alacsony szinten lévő bérleti díjak és a piac extra rugalmasságának szerencsés együttállásából eredeztethető.

A tanácsadók által számunkra megosztott adataik szerint 2011 legnagyobb publikus irodabérleti tranzakciója egy ismeretlen bérlő több mint 20 ezer négyzetméteres bérlete volt a Spirál irodaházban. Ezt követte a South Buda Business Park egy 15 ezer négyzetmétert meghaladó üzlete, a képzeletbeli dobogóra pedig a City Gate Nokia Siemens Networks-szel kötött 13 ezer négyzetméteres tranzakciója is fel tudott kerülni. További jelentős bérleti szerződések kötettek többek között az Akadémia Bank Center-ben, a Millenium Tower I-ben, és az Eiffel Palace-ban. Mindenestre az a tény, hogy éves szinten a legnagyobb 30 irodabérleti tranzakció közé már 1000 négyzetméteres ügylettel be lehet kerülni, jól mutatja az arányokat.

Rekord év a budapesti irodapiacon - A legnagyobb üzletek listája
A befektetési tranzakciók tekintetében igen lassan indult be a 2011-es év, és az első hat hónap igencsak csöndes volt, hiszen az első féléves befektetési volumen mindössze 300 millió eurót tett ki, melynek nagy része a még 2010-ben egyeztetett Europolis és CA Immo közti regionális tranzakció tett ki. Ahogy arra a piacon sokan számítottak az év második fele, különösen a december, vált kimondottan aktívvá a befektetési piacon, amikor a chicagói központú Heitman csoport két nagyobb iroda portfólió megvásárlása mellett döntött. Az első tranzakcióban a TriGranit értékesített négy irodaházat . A vállalat 74 százalékos részesedését értékesítette a Millennium City Center komplexum négy irodaházán belül ( I, II, III tornyok és H épület), melynek teljes értéke 150 millió euró volt. Az év utolsó hetében pedig lezárult a 2011-es év második legnagyobb értékű irodaház tranzakciója is, melynek során az AVIVA értékesítette az Alkotás Point és Science Park irodaházakat a Heitman számára. Mivel a tranzakció pénzügyi részletei azonban nem kerültek nyilvánosságra, ezért csak vélhetően ez a második legnagyobb üzlet 2011-ben.

Rekord év a budapesti irodapiacon - A legnagyobb üzletek listája
Mindenesetre a nehéz évkezdés után sikerült felpörgetni a hazai ingatlanbefektetési piacot, ami nagyban köszönhető a befektetők számára kedvező árszinteknek, vagyis annak, hogy ma Magyarországon kifejezetten olcsón lehet a jelen helyzetben is biztonságosnak minősülő eszközöket vásárolni. A két nagy értékű adás-vétellel az éves befektetési volumen nagyjából 700 millió eurót ért el Magyarországon a Jones Lang LaSalle adatai szerint, ami 2007 óta a legmagasabb befektetési volumen, és több mint duplája a 2010-ben rögzített értéknek.

Rekord év a budapesti irodapiacon - A legnagyobb üzletek listája
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bét