Ingatlan

Kimagasló ár-érték arány a lesajnált alpiacon

Portfolio
Irodapiaci tranzakciókról az elmúlt időszakban elsősorban a B kategóriában érdekelt cégektől hallhattunk. A részpiacon működő cégek elmondása szerint, ez az a terület, ahol manapság a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező épületek között válogathatunk, így egy a válságot erős lábakkal túlélő, vagy éppen a válság okán a hazai ingatlanpiacra belépő cég számára a B kategóriás iroda- és ingatlanpiac kiváló lehetőségekkel kecsegtet. A kockázat azonban magas, így nem árt a szokásosnál is jobban feltérképezni a lehetőségeket és veszélyeket.
A B kategóriás irodaházak piaca már egy évvel ezelőtt is feltűnést keltett. Az akkori információk és piaci hírek szerint, a válság okozta bérlői mozgás, vagyis az A kategóriás épületekből a B kategóriásokba való átköltözés volt az, ami megmentette ezt a szegmenst. Az elsősorban hazai kis- és középvállalkozások által bérelt irodákban sokan az első körben kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe, és emiatt sokszor nehezen és csak késve tudták az egyéb kiadásaik mellett a bérleti díjakat is fizetni. A megnövekedett terheket viselni már nem tudó, illetve nem akaró cégek közül azonban sokan döntöttek a költözés mellett, valamint az irodapiacra bérlőként újonnan érkezők közül is többen gondolkodtak el a jóval alacsonyabb költségeket jelentő szerényebb szolgáltatásokat kínáló irodabérleteken.

A megközelítőleg fél millió négyzetméteres B kategóriás irodapiacon mintegy 280 ezer négyzetmétert tartanak új építésűnek, a maradék 220 ezer négyzetmétert pedig régebbi építésű, vagy olyan amit az elmúlt tíz-tizenöt évben újítottak fel. A két kategória között meglévő lényeges különbségek között a szolgáltatások mennyisége és minősége húzódik, amit elsősorban az ár, vagyis a bérleti és üzemeltetési díjakból eredő eltérések kárpótolnak. A hozzávetőleges becslések szerint, mintegy 30-40%-kal olcsóbban lehet iroda helyiséget bérelni az alacsonyabb kategóriában, amely ár azonban sokban függ a mérettől, az elhelyezkedéstől, és attól, hogy mekkora volt a minőségi váltás az épületek között. Adott esetben elődordulhat, hogy presztízs lokációban és kiváló minőségben megépített B kategóriás bérleményünkhöz magasabb négyzetméter áron juthatunk hozzá, mint egy rosszul pozicionált A kategóriás társához.

A szerencsés piaci körülményeknek elsősorban a piac legnagyobb szereplő örülhetnek a legjobban. A B&V Group, az Indotek, vagy éppen az Appeninn mind olyan cégek akik elsősorban a B kategóriás ingatlanpiacon érdekeltek, és a válság hozta lehetőségekkel sikeresen élnek is. Míg az Indotek elindította Reconcept Turn-Around Property Alapját, addig az Appeninn vásárlásokkal, a B&V Group pedig egy felújított irodaház értékesítésével hívta fel magára a szakma figyelmét.Kovács Melinda, a B&V Group Zrt. vezérigazgatója szerint, a B kategóriás irodák piacának szárnyalása legfőképpen a válságnak, valamint a bérlők számára egyre fontosabb jó ár-érték aránynak köszönhető. A jelenleg 6-9 euró/hó/nm között mozgó, piaci tapasztalatok alapján inkább az alsó határhoz közelebb lévő, bérleti díjak, és az ezért az árért kapott szolgáltatás sok esetben elegendő a bérlők számára.

Kovács tapasztalatai szerint a befektetési tranzakciókra jelenleg nagyon kevés a példa, hozamszintjeik pedig 8-10% között mozognak épülettől és lokációtól függően. Ennek a számnak azonban némileg ellent mond Székely Gábornak, az Appeninn Nyrt. igazgatótanács elnökének álláspontja, aki a Portfolio.hu-nak adott korábbi interjúban úgy nyilatkozott, hogy két számjegy alatt nem is tárgyal vásárlásról sem a B kategóriás irodapiac, sem az ingatlanpiac bármely alpiacán.A szektor sikerességével kapcsolatos kérdésünkre a B&V vezérigazgatója úgy reagált, "Már a válság előtt is volt egy ügyfélkör, aki kifejezetten ezeket az ingatlanokat kereste, de ezekről a tranzakciókról kevés információ látott napvilágot, pusztán azért mert ezek az ingatlanok nem olyan "divatosak" mint az új építésű A kategóriás társaik. Jellemző példa, hogy a nagy ügynökségek a mai napig nem veszik bele a statisztikákba a B kategóriás ingatlanokat, így ezek magyarországi állományáról nincs is pontos adat. Ezen túlmenően maguk a befektetők sem realizálták azt a tényt, hogy ezekkel az ingatlanokkal jobb pénzügyi eredményeket lehet realizálni, mint A kategóriás társaikkal. A válság irányította rá a szakma és a befektetők figyelmét erre a szegmensre. A bérlők - a korábbi ügyfélkör mellett - a válság miatt nyitottak, mert ez a legjelentősebb működési költség megtakarítási lehetőség a számukra."

A cégek hosszú távú költséghatékonysági stratégiái, valamint a felújított épületek egyre növekvő minősége és szolgáltatásai miatt, a jövőben várhatóan megmaradhat a B kategória népszerűsége, amennyiben a már most is padlón lévő A kategóriás versenytársak díjai nem esnek esetleg még tovább, vagy legalább egy jó időre nem stagnálnak a jelenlegi szinteken.

A jövőben egyértelmű versenyelőnyt azonban a különböző zöld minősítések jelenthetnek majd. Jelenleg csak néhány épület rendelkezik a tanúsítványokkal, ám már most szinte csak olyan új építésű fejlesztést találunk a piacon, amik alapvetőnek tekintik az energiahatékonyságot és annak hivatalos igazolását. Ez a jövőben a B kategóriában sem lesz máshogy, és ha jelentős időbeli csúszással is, de előbb-utóbb egyre több minősített épülettel találkozhatunk majd ezen a területen. "Jelenleg is dolgozunk két ilyen projekteken - vizsgáljuk két általunk üzemeltetett B kategóriás irodaház BREAM in Use, illetve LEED minősítésének megszerzési lehetőségét. Nyilván ez a módszer lényegesen bonyolultabb és költségesebb, mint a minősítések megszerzése egy eleve így tervezett épület esetében.", tette hozzá a B&V Group vezérigazgatója.

A B kategóriás szegmens jövőjével kapcsolatban pozitívak a piaci szereplők, és hosszú távú potenciált látnak a költséghatékony irodák, raktárak, üzlethelyiségek menedzselésében. A cégek tervei között további vásárlások, felújítások, terjeszkedések szerepelnek, és egyesek akár az A kategóriás piacra is szívesen betörnének, idővel.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parizs_shutter-20181115