Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Globál

Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett

Portfolio
20 órakor zártak az urnák Franciaországban, ahol ma tartották a rendkívüli nemzetgyűlési választások első fordulóját. Az első exit pollok szerint egyértelmű győzelmet aratott a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés, az Emmanuel Macron mögött álló erők pedig csak (bár a várakozásoknak megfelelően) a harmadik helyre futottak be. Mind az Új Népfront néven egyesült baloldal, mind Macron Együtt nevű választási szövetségének vezetői arra szólították fel pártjaik harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy a július 7-én esedékes második forduló előtt lépjenek vissza a Nemzeti Tömörülés jelöltjével szemben esélyesebb jelölt javára.

Az exit pollok szerint a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 34 százalékot szereztek. 29 százalékkal második helyen végzett a baloldali pártok szövetsége, amely Új Népfront néven indult. Az Emmanuel Macron államfő mögött álló, Együtt nevű választási formáció csak a dobogó harmadik fokára jutott fel 21,5 százalékkal.

Az Ifop és a Fiducial becslése szerint az 577 tagú Nemzetgyűlésben a Nemzeti Tömörülésnek 240-270, az Új Népfrontnak 180-200, a Macron mögött álló erőknek 60-90 mandátuma lehet. Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében. Az abszolút többséghez 289 képviselői hely megszerzésére lenne szükség, ez egyedül az Elabe exit pollja szerint lenne meg Le Pen pártjának.

Azonban azokban a választókörzetekben, ahol egyetlen jelölt sem érte el a szavazók 50 százalékának támogatását, második fordulóra kerül sor, amelyet július 7-én tartanak. A mostani mandátumbecslések az első fordulós eredmények alapján készültek, de

az esetleges visszalépések miatt a második fordulóra jelentősen változhat a helyzet.

Az első becslések szerint a Macron körüli koalíció 290-330 körzetben jutott be a második fordulóba az Ipsos közvélemény-kutató intézet szerint. Az Új Népfront 370-410 körzetben, a Nemzeti Tömörülés pedig 390-430 körzetben jut tovább.

A rendkívüli nemzetgyűlési választásokat június 9-én írta ki Emmanuel Macron, miután pártja súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon.

A nemzetgyűlési választások a félelnöki rendszerben Macron elnöki mandátumát nem veszélyeztetik, de jelentős akadályokat emelhetnek eléje, amennyiben társbérletben lesz kénytelen vezetni az országot egy másik erővel.

A nemzetgyűlési választásokat tisztán egyéni képviselős rendszerben, 577 választókörzetben rendezik meg. A mandátumot az a jelölt kapja meg, aki az első fordulóban a választók 50 százalékának és a regisztrált választók 25 százalékának a szavazatát megszerzi, vagy a második fordulóban az élen végez. Ahol az első fordulóban nincs eredmény, a második fordulóba a legalább 12,5 százalékot elért jelöltek juthatnak be.

A nemzetgyűlési választások első fordulóját rendkívül magasnak számító, 60 százalék fölötti részvétellel tartották.

Emmanuel Macron a választások után kiadott közleményében azt írta,

a Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és republikánus összefogásnak a második fordulóra.

Gabriel Attal miniszterelnök 22 óra tájban tartott beszédet, amelyben azt mondta,

a szélsőjobb a hatalom kapujában áll,

a második fordulóban így az a cél, hogy megakadályozzák, hogy a Nemzeti Tömörülés abszolút többséget szerezzen. Ezért felszólította a Macron mögött álló jelölteket, hogy ahol harmadik helyet szereztek, lépjenek vissza a Nemzeti Tömörülés jelöltjével szemben esélyesebb jelölt javára.

A Nemzeti Tömörülés de facto vezetőjét, Marine Le Pent már az első fordulóban megválasztották saját körzetében, Hénin-Beaumont-ban. A párt többszörös államfőjelöltje az exit pollok nyilvánosságra kerülése után azt mondta, Macron táborát „szinte eltörölték”.

A Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella győzelmi beszédében kijelentette, egyetlen ellenfelüknek a második fordulóban az Új Népfrontot tekintik, az elnök mögött álló erőknek már nincs esélyük a győzelemre.

Az eredmények ismeretében Jean-Luc Mélenchon, a baloldali Új Népfront legnagyobb ereje, az Engedetlen Franciaország vezetője azt mondta, hogy ahol jelöltjeik a harmadik helyen végeztek, ott visszalépnek az esélyesebb, nem szélsőjobboldali jelölt javára a Nemzeti Tömörülés megállítása érdekében. Raphaël Glucksmann, a Szocialista Párt elnöke szintén arra szólította fel az Új Népfront harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy lépjenek vissza Le Penék megállítása érdekében.

A Macron mögött álló, Együtt nevű választási koalíció arra szólította fel harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy lépjenek vissza azoknak a jelölteknek a javára, akik képesek legyőzni a Nemzeti Tömörülés jelöltjeit.

A Macron-féle választási formáció egyik tagpártja, az Horizons vezetője, Édouard Philippe, aki 2017 és 2020 között miniszterelnök is volt, azt mondta, hogy a második fordulóban nem szabad támogatni sem a Nemzeti Tömörülés, sem az Engedetlen Franciaország jelöltjeit. Az Új Népfrontból ugyanakkor a szocialisták, a zöldek és a kommunisták jelöltjei támogathatók szerinte.

A negyedik helyen végzett jobboldali konzervatív Köztársaságiak azt mondták, nem tesznek javaslatot a szavazóiknak, mely jelöltekre szavazzanak a második fordulóban.

A francia nemzetgyűlési választásokról ebben a cikkünkben közöltük a legfontosabb tudnivalókat:

Címlapkép forrása: Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
robert fico