Hogy fog így elindulni jövő héten az ukrán fűtési szezon?
Gazdaság

Hogy fog így elindulni jövő héten az ukrán fűtési szezon?

Portfolio
Az Energy Community egy nemzetközi szervezet, amely 2005-ben alakult, elsődleges célja, hogy az EU-val nem tagállami szomszédos országok energetikai jogszabályait harmonizálja az Európai Unió vonatkozó előírásaival. Az orosz-ukrán háború kitörése óta azonban legfontosabb feladatává az ukrán villamosenergia- és távfűtő rendszerek stabilizálása vált. Az ukrán fűtési szezon hagyományosan október 15-én indul, az infrastruktúrát ért támadások miatt azonban korántsem biztos, hogy el tud indulni a szolgáltatás. A szervezet létrehozott egy Ukraine Energy Support Fundot, amelyből finanszírozni lehet bizonyos eszközöket, amelyek elengedhetetlenek a folyamatos energiaellátáshoz. A beszerzési folyamatok során nyílt tendereken keresztül történik a vásárlás, és a fizetés közvetlenül a beszállítóknak történik. Az adományozók transzparensen nyomon követhetik, hogy milyen célra fordították a felajánlásukat - mondta el Balogh Ádám, a Energy Community Ukraine Support Task Force vezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.

Az Energy Community egy nemzetközi szervezet, amely 2005-ben alakult, elsődleges célja, hogy az EU-val nem tagállami szomszédos országok energetikai jogszabályait harmonizálja az Európai Unió vonatkozó előírásaival. Jelenleg a piacösszekapcsolás és az Electric Integration Package van a középpontban, különös tekintettel a Balkán és Ukrajna területére. Az Energy Community emellett aktív szereplője a nemzeti klímastratégiák kialakításának és a tarifameghatározási módszertanok kidolgozásának mind a gáz-, mind a villamosenergia-átvitel és -elosztás területén.

Balogh Ádám, a Energy Community Ukraine Support Task Force vezetője
Balogh Ádám, a Energy Community Ukraine Support Task Force vezetője

Felügyeli a megújuló energiaforrások aukcióinak lebonyolítását, és gondoskodik arról, hogy a résztvevő országok jogszabályai összhangban legyenek az energiacsomag előírásaival. Amennyiben ezek a jogszabályok eltérnek az EU előírásaitól,

akkor eljárást indíthat,

azonban különbség van az Unió és az Energy Community eljárásai között: míg az EU esetében bírósági döntés kötelező érvényű lehet, addig utóbbinak nincs ilyen kötelező bírósági döntés, de az eljárás következményekkel járhat például a csatlakozási tárgyalások során.

Fókuszban Ukrajna

Ukrajna energetikai helyzete különösen fontossá vált a háború következményeként. A villamosenergia-hálózat terhelése a háború előttihez képest jelentős mértékben csökkent,

az átlagos rendszerterhelés 30-50%-kal esett vissza,

különösen a termelőkapacitások és a távfűtési rendszerek elleni célzott támadások után. Az ukrán energiaminisztérium szerint körülbelül 9 gigawatt beépített kapacitás semmisült meg vagy rongálódott meg, ami nagyjából megfelel egy Magyarországnyi beépített termelőkapacitásnak. A hálózat működőképességének fenntartása érdekében az ukrán hatóságok folyamatosan dolgoznak a gyors helyreállításon és javításokon, hogy minél hamarabb vissza lehessen kapcsolni a fogyasztókat.

A tél közeledtével komoly kihívást jelent az ukrán energiarendszer stabilitásának megőrzése, különösen a távfűtési rendszerek állapota miatt.

A fűtési szezon október közepén kezdődik, és az energetikai infrastruktúra védelme és gyors helyreállítása alapvető fontosságú.

Ukraine Energy Support Fund

A termelőkapacitások helyreállítása az egyik legfontosabb prioritás, amely mellett új kapacitások telepítése is folyamatban van. Ezen kívül a tartalék áramellátás biztosítása, például dízelgenerátorok és akkumulátorok beszerzésével, különösen az egészségügy, oktatás és más alapvető szolgáltatások számára kulcsfontosságú.

Az Energy Community az ukrán hatóságokkal együttműködve, egy úgynevezett Ukraine Energy Support Fundot hozott létre,

amelynek célja, hogy enyhítse az ukrán energiainfrastruktúrát ért támadások hatásait. Nemzetközi segítségnyújtásból származó pénzből vásárolnak felszereléseket a javításokhoz, valamint új kapacitások telepítéséhez. A Fund nemzetközi kooperáció keretében működik, és szoros együttműködésben áll az ukrán energiaminisztériummal. Az ukrán cégek döntik el, hogy milyen felszerelésre van szükségük, amit az Energy Community vásárol meg, külső beszerzési ügynökökkel dolgozva.

A beszerzési folyamatok során nyílt tendereken keresztül történik a vásárlás, és a fizetés közvetlenül a beszállítóknak történik.

Az adományozók transzparensen nyomon követhetik, hogy milyen célra fordították a felajánlásukat,

és az Energy Community jelentést készít arról, hogy az adott eszközök leszállításra kerültek-e. A magánszektor számára is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a tenderfolyamatban.

Címlapkép és fotó forrása: Portfolio

ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Koronavírus oltás