Sok áramot eszik a mesterséges intelligencia, de megéri
Gazdaság

Sok áramot eszik a mesterséges intelligencia, de megéri

Portfolio
Az AI nemcsak az energiafelhasználás hatékonyságát növelheti, hanem segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben is. Azonban az AI energiaigénye is jelentős, és megfelelő infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy ezeket az új technológiákat hatékonyan lehessen alkalmazni. Hajós Balázs, a Schneider Electric értékesítési igazgatója a Portfolio Energy Investment Forumon kiemelte, hogy az AI nem fogja elvenni a magyar munkaerő munkáját, hanem inkább a termelékenység és a hatékonyság növelésében fog segíteni, amely lehetőséget jelent Magyarország számára is.
A legforróbb digitális banki innovációkról, fintech újításokról is szó lesz a Portfolio november 5-ei Banking Technology rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

AI szerepe az energiatermelésben és -felhasználásban

A mesterséges intelligencia jelentős szerepet játszhat az energetikai rendszerek optimalizálásában, a jelenlegi technológiai megoldások már most elérhetőek, és az AI megfelelő alkalmazásával jelentős eredmények érhetőek el az energiahatékonyság növelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén. Az AI segítségével például hatékonyabban lehet kezelni az energiahálózatokat,

csökkentve a termelésből fakadó veszteségeket, és jobban összehangolható a kereslet és a termelés.

Ez különösen fontos a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélerőművek integrációja szempontjából, mivel ezek az energiák időszakos jellegűek, és az AI segíthet optimalizálni a felhasználásukat.

Hajós Balázs, a Schneider Electric értékesítési igazgatója
Hajós Balázs, a Schneider Electric értékesítési igazgatója

Gyorsan tanul

A mesterséges intelligencia fejlődése az utóbbi évtizedekben felgyorsult. Míg az elmúlt bő 30 évben szinte alig volt észrevehető előrelépés, az elmúlt öt évben a gépi tanulás és az AI egyre nagyobb teret hódított. Az AI a klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze lehet, mivel segíti az energiafelhasználás hatékonyabbá tételét és a fenntartható rendszerek kialakítását.

Több példát is ki lehet emelni a mesterséges intelligencia sikeres alkalmazásáról az energetikai iparban, így Horvátországot, ahol egy távhőrendszer AI-alapú optimalizálásával jelentős megtakarításokat értek el.

Egy másik példa Finnország, ahol egy bevásárlóközpontot sikerült nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá tenni az AI segítségével.

A mesterséges intelligencia nemcsak az energiahatékonyságot javította, hanem lehetővé tette, hogy a bevásárlóközpont több energiát termeljen, mint amennyit elfogyasztott.

AI és az energetikai infrastruktúra

Az AI nemcsak az energiahatékonyságban játszhat fontos szerepet, hanem az energetikai infrastruktúra modernizálásában is. A hagyományos infrastruktúra-fejlesztések helyett az AI-alapú megoldások lehetővé teszik, hogy olcsóbban és hatékonyabban okosítsuk fel a meglévő rendszereket. Ezzel nemcsak a költségeket lehet csökkenteni, hanem a fenntarthatóságot is növelni.

Az AI például segíthet előrejelezni, mikor fog meghibásodni egy generátor, és milyen karbantartási feladatokat kell elvégezni, hogy elkerüljük a problémákat.

Sok áramot eszik, de megéri

Bár az AI alkalmazása számos előnnyel jár, ennek is vannak költségei. Az AI működtetése, különösen a generatív AI rendszerek esetében, jelentős energiát igényel.

Míg egy hagyományos szerver 20 kilowattot fogyaszt, addig egy AI szerver 198 kilowattot,

és nemcsak a működéshez szükséges energia jelentős, hanem a hűtés is komoly energiafelhasználással jár.

Bár Magyarország jelenleg nem tekinthető az adatközpontok központjának, a jövőben ez megváltozhat. Az AI-alapú adatközpontok egyre inkább a felhasználási helyek közelébe fognak kerülni, például irodaházakba vagy gyártóipari létesítményekbe. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon is növekedni fog az adatközpontok energiaigénye, ami új kihívásokat jelent az energiaszektor számára.

Címlapkép és fotókforrása: Portfolio - Stiller Ákos

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újabb háborús konfliktus rémképe fenyeget – A tűzzel játszanak a világ egyik legfontosabb útvonalán

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Michel Barnier