Komoly növekedésre képesek a magyar kisvállalkozók: mutatjuk, hogy segítik őket
Gazdaság

Komoly növekedésre képesek a magyar kisvállalkozók: mutatjuk, hogy segítik őket

Portfolio
Október 8-án Pécsre érkezett a Portfolio gazdasági konferenciasorozata: a baranyai vármegyeszékhelyen fontos, a kkv-kat érintő információk hangzottak el - többek között a kormány új, a kisvállalkozások fejlesztéséért létrehozott intézkedéscsomagjáról.

Varga Péter, Pécs Polgármesteri Hivatalának gazdaságfejlesztési főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy kormányzati cél Dél-Magyarország fejlesztése. Az önkormányzat folyamatosan együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel: egy friss rangsorban Európában a 14. helyet kapta meg az egyetemvárosok között.

pecs1
Varga Péter

Elmondta, hogy az önkormányzat folyamatosan együttműködésre törekszik a helyi vállalkozásokkal, erősíteni kívánják a pécsi vállalkozók helyzetét, sokat tesznek azért, hogy fejlődjenek a helyi vállalkozások.

Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára előadásában úgy fogalmazott, hogy teljesen érthető, hogy a háztartások óvatosak, visszafogják a fogyasztásaikat, megtakarítanak. Ugyanakkor a fogyasztás beindítása a kormányzati gazdaságpolitika egyik eszköze a növekedés újraindításában. Cél, hogy serkentsék a belföldi termelést és beruházást, valamint, hogy tovább fokozzák a munkaerőpiaci aktivitást.

A kormányzat felülvizsgált kkv stratégiájának átfogó célja, hogy megerősítse a komoly növekedésre képes vállalkozói kör értékteremtő képességét, és biztosítsa a teljes kkv-szektor számára a működéshez szükséges kiszámítható kereteket.

A legnagyobb piaci elemzők szerint a GDP növekedés 2025-ben várhatóan 3% körül fog alakulni. Ehhez szükséges a hazai kkv-k megerősítése, ezért dolgozta a ki a kormány a kkv akciótervet - tette hozzá az államtitkár. A kisvállalkozások fejlesztéséért létrehozott intézkedéscsomag elemei:

  • a Széchenyi Kártya Program kedvezőbbé tétele;
  • a kkv-k beruházásait és versenyképességét támogató tőkeprogram;
  • a kkv-k exportját élénkítő új hitelprogram;
  • a kkv-k beruházásait célzottan támogató „1+1 program;
  • a kkv-k digitalizációs csomagja;
  • Vállalkozásfejlesztési uniós programok;
  • Vállalati elektromosautó-támogatási program;

Szabados Richárd szerint a stratégiai iparágak - mint például a járműipar, az egészségipar, az élelmiszeripar - fejlesztése esetében a digitalizáció a növekedés egyik kulcsa. A versenyképességi stratégia digitális fókuszában az AI és az elektromobilitás áll.

pecs2
Szabados Richárd

Hangsúlyozta, hogy a vállalkozások számára vissza nem térítendő támogatásokban is gondolkozik a kormány: ez azonban nem pénzosztás, cserébe vállalásokat kell tenniük, kockázatot kell vállalniuk a cégeknek.

Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megyei vállalkozások kihívásokkal teli helyzetét érzékeltetve elmondta, hogy 7,1% a beruházások visszaesése a baranyai vállalkozásoknál, a térségben meghatározó feldolgozóipar esetében ez a szám a 29%-ot is eléri. Ugyanakkor a vállalkozások 90%-a a lokális piacra dolgozik, rendkívül alacsony az export aránya.

sikf
Síkfői Tamás

A kamarai elnök a komoly fejlődési potenciállal rendelkező fejlesztési lehetőségek között kiemelte a Mohácsnál épülő új Duna-hidat, valamint az Airport Pécset. Szorgalmazta, hogy nyíljanak meg a kkv-k számára a „testreszabott” pályázati forrásokat, fejlesszék az egyetemi duális képzéseket és erősítsék a deregulációt a kkv szektorban.

Énekes Tamás, a HOLD Alapkezelő privátbankára és Nagy Attila, vezető online vagyonkezelő a tartós inflációs környezetben elérhető befektetési lehetőségekről tartottak előadást. A piaci adatok azt mutatják, hogy az infláció korábbi csökkenését okozó strukturális tényezőkben lényeges fordulat történt, amely tartósan magasabb hozamkörnyezet irányába mutat.

hold
Nagy Attila

A geopolitikai kockázat erősödik, emiatt rövidülnek az értékláncok, ez pedig érdemi hatással van a befektetésekre is. Úgy látják, a 2020-as években várhatóan tartósan magasabb nominális és reálhozamokkal kell együtt élnünk​.

Szalai Sándor, az E.ON Energiamegoldások KKV értékesítési vezetője felhívta a vállalkozók figyelmét arra, hogy a fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos fejlesztéseknek olyan pozitív hatásai lehetnek, mint a vevőszerzés, a finanszírozási lehetőségek növekedése, a befektetői bizalom növelése, az üzleti partnerkör bővítése, és a rendeleti megfelelés. Energiaköltségek csökkentéséről, fenntarthatóságról, energiahatékonysági beruházásokról tartott előadásában hangsúlyozta: folyamatosan alacsonyabb árakat tudnak kínálni ügyfeleiknek.

szalaisandor

Madarász András, a Goodwill Consulting Fejlesztési Tanácsadó értékesítési igazgatója a sikeres pályázatírásról tartotta előadását. Kiemelte, hogy a hangsúly a komplex projekteken van, nem lehet csak eszközbeszerzésben vagy telephelyfejlesztésben gondolkozni, azaz nem elég egy tevékenységre koncentrálni az adott pályázaton belül.

madaraszadnras
Madarász András

Az értékesítési igazgató beszámolt arról, hogy a digitalizációval kapcsolatban több pályázat is elérhető, bemutatta a jelenleg elérhető általános vállalkozás-fejlesztési pályázatokat, többek között a képzési pályázatot és az elektromos autókra igényelhető támogatásokat, valamint a 0%-os hitelprogramokat.

Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője szerint a jelenlegi gazdasági környezetben kiemelten fontos, hogy a vállalatok fokozott figyelmet fordítsanak pénzügyi stabilitásukra, több kulcsfontosságú területre érdemes koncentrálni a kockázatok csökkentése érdekében.

szilagyi péter
Szilágyi Péter

Beszámolt arról is, hogy a vállalati fizetésképtelenségek száma sok országban már visszatért a járvány előtti szintre, és hogy a jelenlegi gazdasági környezetben felértékelődik a kereskedelmi hitelek és előleg szerepe. Ugyanakkor tapasztalata szerint egyre kockázat-tudatosabbak a magyar cégek, megnőtt a fizetési tapasztalatok szerepe.

A konferenciát záró panelbeszélgetés - Arató Kitti, Oberbank Ag; Bogos Csaba, Gazek; Hoffmann Tamás, Holcim Magyarország; Hosszú Franciska, Hosszú Tányér – egyetértettek abban, hogy az elmúlt évek turbulens gazdasági helyzete, a Covid, a háború, az energiaárak emelkedése vagy a hatósági árak bevezetése minden vállalkozás életére jelentős hatással volt. A finanszírozási környezet is érdemben alakult át az elmúlt években: ezért érdemes megtalálni a megfelelő banki, finanszírozói partnert, aki hosszú távon tudja segíteni az üzletfejlesztési célokat.

pecspanel
Vállalatvezetői kerekasztal

A baranyai vállalkozók szorgalmazták, hogy legyen hosszabb távon kiszámíthatóbb a szabályozói környezet: előfordul ugyanis, hogy az éves terveket nagy üzemeknél is módosítani kell a hirtelen változó jogszabályi környezet miatt. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a digitalizáció minden szektorba végérvényesen megérkezett, ezt pedig érdemes jól használni az üzleti célok elérése érdekében.

A beszélgetés résztvevői hangsúlyozták a képzés és az oktatási intézményekkel történő együttműködés fontosságát: több szektorban is ebben látják a munkaerőhiány megoldását.

Címlapkép és fotók: Portfolio/Todoroff Lázár

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés