Varga Mihály belengette: már jövőre jönne a családok nagyobb támogatása
Gazdaság

Varga Mihály belengette: már jövőre jönne a családok nagyobb támogatása

Portfolio
A magyar gazdaság magas potenciális növekedéséről és várható kilábalásáról beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. A minisztert nem lepi meg, hogy a fogyasztás lassan áll helyre, de arra számít, hogy 2025-ben már erősebb lesz a vásárlási kedv. Varga Mihály beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetésben számolni kell az adókedvezmények növelésével, az elhalasztott beruházások megkezdésével, illetve az EU-források lehívása is terheli majd a büdzsét.
Megosztás

A fiskális egyensúly javítása

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján.

A növekedés az idei első félévben elindult, ami gyorsulni fog, jövőre pedig a nemzetközi intézmények azt vetítik előre, hogy 3-3,5%-kal nőhet a gazdaság. Ennél szeretnénk egy picit gyorsabban nőni - tette hozzá.

Élénkül a fogyasztás, a beruházási oldal meg fog lendülni, a kiépülő ipari kapacitások pedig növelik majd az exportot is.

Kormányzati cél a fiskális egyensúly javítása, a célzott gazdasági programok létrehozása, és a humántőke fejlesztése - mondta Varga.

Az óvatossági motívum nemcsak a lakosságnál, hanem a kormánynál is indokolt a szomszédunkban zajló háború miatt.

Végül reményét fejezte ki, hogy a jövő évi vándorgyűlésen már sokkal jobb gazdasági helyzetről, kilábalásról, a növekedés felgyorsulásáról lehet majd beszélni.

Megosztás

Autóeladások, ingatlanpiac

Az autóeladások és az ingatlantranzakciók is növekvő pályára kerültek Magyarországon.

Megosztás

Magánszektor eladósodása

Van még tere a magánszektor eladósodásának - vélekedett, amit azzal támasztott alá, hogy az EU-átlag alatt vagyunk ebben. Ugyanakkor kiemelte, hogy a magas kamatok ennek még gátjai, illetve a gyenge kereslet is gondot jelent.

Megosztás

Fogyasztási fordulat

A béremelkedések hozzá fognak járulni a fogyasztási fordulathoz - vélekedett.

Kifogásolta, hogy vannak, akik visszatekintő módon áraznak, de "ezen nem tudunk változtatni, alkalmazkodni kell hozzá".

Érdemes megjegyezni, hogy valójában a lakossági fogyasztás már egész dinamikusan bővül Magyarországon, a második negyedévben éves alapon 4%-kal. Bár ez lassabban jött el a vártnál, illetve a kiskereskedelmi forgalom havi adatai visszafogottabb lendületet sugallnak, de ennek az az oka, hogy az áruk helyett a lakosság inkább a szolgáltatások irányába fordult.

Megosztás

Magyar kilátások

A reálbér 9-10%-kal növekszik, akkor ez előbb-utóbb az óvatossági motívumot is oldani fogja. A fogyasztás a GDP-növekedés jelentős részét adja.

Az export nem húz úgy, ahogy szokott. Külkereskedelmi többletünk van, és a 2022-t jellemző ikerdeficit teljesen eltűnt.

A kormánynak a kkv-szektorra kell fókuszálni. A nagyon képesek megoldani a problémáikat, de a kkv-szektor számára az ősszel lesznek intézkedések - hangsúlyozta.

Az állami kiadások csökkentése folytatódni fog. Vissza kell térni a korábbi, feszes fiskális politikára, ami 3% alatti hiányt és csökkenő államadósságot jelent.

A kereslet élénkülni fog a hazai termékek és szolgáltatások iránt, és a kamatok tekintetében is optimisták vagyunk.

A kiskereskedelmi forgalom tekintetében hasonló cipőben járunk, mint az EU más országai. A magyar kiskereskedelem a jobbak, és nem a rosszabb országokhoz tartozik. Elismerte azonban, hogy a várakozásaikhoz képest lassabb a növekedés.

Más országokban még erősebb az óvatossági motívum, és sok országban csökkenést látunk a kiskereskedelemben.

A kiskereskedelmi forgalom hazai alakulásáról, illetve regionális összevetéséről az alábbi cikkeinkben írtunk:

Megosztás

Nyersanyagáraknál is sok a bizonytalanság

A nyersanyagárak esetében a nemzetközi konfliktusok alakulása lesz döntő: az, hogy mi történik a Közel-keleten, az ukrán-orosz háború tekintetében, vagy éppen kínai-tajvani relációban, jelentősen kihat a nyersanyagpiacokra, amiben mi nem dúskálunk – ismertette a félelmeit Varga Mihály. Szerinte egy rendeződés történik, de hogy a következő időszakban ezek milyen módon változhatnak meg az árak, nyitott kérdés.

Megosztás

Mi a baj a németekkel?

Varga Mihály a német gazdasági modell problémáiba is részletesen belement: strukturális szerkezeti problémák vannak, amelynek egy eleme, hogy az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvénnyel lezárta a piacát, míg az EU a kínai termékekre kivetett vámokkal teszi ugyanezt. Úgy látja, hogy ez minden kedvezőtlenné teszi a német konjunktúra helyzetét.

Eközben pedig egy demográfiai, társadalmi átalakulás is hátráltatja a németeket.

Most azt tapasztaljuk, hogy ha Franciaország politikai bizonytalansága után, ha Németországban is a kormányzó erők példátlan kisebbségbe szorulnak, akkor a lehetőségeik is szűkülnek az intézkedésekre, és ez nem fogja segíteni a német gazdaság problémáinak a kezelését

– tette hozzá a tárcavezető.

Megosztás

Külső környezetnél vannak gondok

Magyarország a világ 94. legnépesebb országa, de exportban a 34., tehát egyáltalán nem mindegy, milyen a külső környezet, alapvető érdekünk, hogy ez javuljon – jelentette ki a tárcavezető. Úgy látja, hogy sok a bizonytalanság: a már említett német gazdasági problémák és a kínai hitelpiaci nehézségek is kockázatot jelentenek.

Kiemelte még az inflációs hatásokat, a nyersanyagárak hektikussá válását, valamint az autóipar technológiaváltását, amely még nem egy lezárt kérdés. Utóbbi kapcsán Varga Mihály megjegyezte, hogy a 2035-ös uniós belső égésű motorok kivezetéséről szóló döntést is elkezdték már felvizezni, ami kedvezőtlen az e-autózást fókuszba helyező magyar modellnek is.

Megosztás

A Fed is húzhat minket

A miniszter kifejtette, hogy mivel a Federal Reserve kamatcsökkentése is várhatóan elindul, ami hagyományos a feltörekvő gazdaságok növekedését segíti, ez Magyarországnak is segít majd.

Megosztás

A pénzügyi kondíciók

Az infláció letörése után az állampapírok hozamának csökkenése következik, monetáris oldalról egyre nagyobb tér nyílik a kamatok vágására is – mondta el Varga Mihály, aki viccesen megjegyezte, hogy most még jók a hozamok, amivel reklámozhatják a papírokat, de költségvetési szempontból az jelent majd kisebbséget, hogy olcsóbbá válik a kamatok fizetése.

Megosztás

Miért nem fogyaszt a lakosság?

A viták arról szólnak a miniszter szerint, hogy miért nem fogyaszt a lakosság, amiben ő azzal szokott érvelni, hogy bár 10 hónapja elindult a reálbérek növekedése, az emberek az elveszett, felhasznált befektetéseiket és megtakarításaikat építik vissza. Varga Mihály szerint már látszik, hogy megindult a megtakarítások növekedése, amit majd követ a fogyasztás, ha a hitelezés is beindul.

Megosztás

Reálgazdaság

Mind az ipar, mind a mezőgazdaság lejtmenetben van - hangsúlyozta. Az ipar lejtmenete a következő időszakban is okozhat problémákat. Ugyanakkor az építőipar és a szolgáltatások nőttek. A trendvonal alapján ez azt vetíti előre, hogy a szolgáltatások a következő időszakban tovább nőhet a szolgáltatások kibocsátása.

Megosztás

Adósságcsökkentés

Folytatni kell az adósság csökkentését a következő időszakban - mondta Varga. Kiemelte, hogy a magyar adósság az EU-átlag alatt van.

Megosztás

Adósság

Az elmúlt években a magyar adósság finanszírozásában komoly változások történtek - mondta Varga.

Az elmúlt 4 nehéz évben kérdőjel sem merült fel a magyar adósság finanszírozása kapcsán - fogalmazott, utalva arra, hogy az adósság egy része a lakossághoz került, illetve a devizaadósság 30% alatt volt.

Azt szeretnénk, ha az intézményi finanszírozás a felét adná az adósságfinanszírozásnak, a lakosság és a deviza pedig 25-25%.

Megosztás

Költségvetés

Varga Mihály szerint a költségvetés elsődleges egyenlege idén már pozitív lesz, miközben 2021-ben még 4% feletti volt az elsődleges egyenleg hiánya. Ugyanakkor 2025-ben romlik az elsődleges egyenleg, de továbbra is többlet várható.

„Az elhalasztott beruházások egy részét, amit 2024-ről halasztunk el, azokat '25-26-ban el kell indítani, meg kell kezdeni, ami jelentkezni fog a költségvetésben. Az uniós kiadások a kifizetési ciklus lefutása miatt a hazai oldalt ezekben az években kezdik majd erőteljesebben terhelni. Továbbá azok a politikai pontok gyermekkedvezmény, adókedvezménynek a növelése is szépen be fog majd épülni a '25-ös költségvetés számai közé, tehát összességében az elsődleges egyenlegünk ezért fog egy kicsit kedvezőtlen módon változni, de még mindig nulla vagy nulla fölött várható” – ismertette a részleteket a miniszter.

 A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Varga Mihály egy fontos új elemet erősített meg: a gyerekkedvezmény beépülését. Amennyiben a családi adókedvezmény növeléséről, vagyis a személyi jövedelemadóban szereplő gyerektámogatások duplázásáról van szó (ez az elmúlt hetekben elhangzott ígéret), akkor ez egy igen jelentős kiadási tétel lehet. Mivel a 2025-ös költségvetési hiánycél teljesülése enélkül is kockázatokat hordozott, érdekes kérdés, hogy a hiánycél tartása mellett milyen eszközzel teremti meg a fedezetet erre a kormány.

Megosztás

Bérek

Úgy vélte, hogy a 2017-2022 közötti bérmegállapodás fontos volt. Ez arra épült, hogyha van bérnövekedés, akkor lehet csökkenteni a járulékokat. Ennek köszönhető, hogy a reálszférában jelentősen nőtt a hatékonyság.

Megosztás

Németország

A gond az, hogy Németország gazdasága gyenge, és a német potenciális növekedés alacsony.

A magyar potenciális GDP 3,2%, miközben a német 0,8%-os Vargáék becslése szerint.

Megosztás

Potenciális növekedés

A ma még moderált gazdasági növekedés Varga Mihály szerint fokozatosan fel fog gyorsulni. "A gazdaság kilátásai jók. A tényleges kibocsátás, a potenciális GDP továbbra is jó" - fogalmazott. Úgy véli, hogy a GDP-növekedésbe bár vannak ingadozások, de a potenciális növekedés erős. Ezért a következő években tartós növekedésre számít Varga Mihály. Úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedése magasabb, mint a régiós országoké.

Megosztás

Háború

Az orosz-ukrán háború még tart. Nem egy lezárt eseménysor után értékeljük a helyzetet - utalt a legfontosabb bizonytalanságra.

Megosztás

Óvatos derűlátás

Vihar után, vihar közben címmel tart előadást a miniszter. Óvatos, visszafogott derűlátással szeretném felvázolni a lehetőségeinket - mondta. Varga nyilvánvalóan Matolcsy Gyögy MNB-elnök tegnapi, kritikus beszédére utalva úgy fogalmazott, hogy a múltat le kell zárni, előre kell nézni, már csak azért is, mert "egymás meggyőzésének a lehetősége csekély".

Megosztás

Kezdődik

A pénzügyminisztereknek az tapsol, aki nem tudja, milyen pénzügyminiszternek lenni - mosolyogtatta meg a közönséget Varga Mihály.

Megosztás

Hamarosan megszólal Varga Mihály

Varga Mihály pénzügyminiszter 10:35-kor kezdi előadását a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. Varga Mihály előadását minden évben kiemelt figyelem övezi. Idén talán a korábbiaknál is nagyobb lehet az érdeklődés, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy a költségvetés helyzete a szakmai közönség mellett a szélesebb közvélemény számára is érdekesé vált.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész Európában nem látsz olyat, amit a magyarok művelnek a megtakarításaikkal: mutatunk 10 érdekes ábrát

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Varga Mihály versenyképességi tanács