Az elemzők szerint nehéz helyzetben van az EKB
Gazdaság

Az elemzők szerint nehéz helyzetben van az EKB

Portfolio
Az Európai Központi Bank nem fog gyorsabb kamatcsökkentéssel reagálni az euróövezeti gazdaság gyengülésére - írja a Bloomberg egy elelzmői felmérésre hivatkozva.

A válaszadók arra számítanak, hogy az EKB a júniusi első betéti kamatcsökkentést a jövő héten újabb csökkentéssel folytatja, és ezt a negyedéves ütemet fenntartja, amíg jövő szeptemberben el nem éri a 2,5%-ot. Az elemzők úgy látják, hogy a hitelfelvételi költségek 2026-ig ezen a szinten maradnak.

A jegybankároknak a gazdasági bővülés lanyhulásának és a makacs árnyomásnak a problémás keverékével kell szembenézniük. A legnagyobb növekedési lemaradó Németország, a régió legnagyobb gazdasága, ahol a gyártók már több mint egy éve küszködnek, a fogyasztók pedig visszafogottan költenek.

A 20 országot tömörítő országcsoporton belül a közelmúltban tapasztalt törékenység "erősíti az alkalmazkodó monetáris politika mellett szóló érveket" - mondta Dennis Shen, a Scope Ratings közgazdásza. De az inflációt továbbra sem győzték le, ami óvatossá teszi az EKB-t.

A legtöbben nem várják, hogy Christine Lagarde elnök egyértelmű jelzéseket adjon arról, hogy merre tartanak a kamatlábak - összhangban azzal, hogy az EKB hangsúlyt fektet a beérkező adatok értékelésére. Tekintettel a Kormányzótanácson belül a gazdaságról alkotott eltérő nézetekre, lehet, hogy minden lehetőséget nyitva tart.

"Lagarde fő kihívása az, hogy a nézetkülönbségek ellenére koherens politikai kilátásokat mutasson be, ami úgy érhető el, ha továbbra is az adatoktól függő megközelítést hangsúlyozza, és nem kötelezi el magát előre semmilyen kamatpálya mellett" - mondta Jussi Hiljanen, a SEB stratégája.

Míg a szigorúbb döntéshozók, köztük Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke és Isabel Schnabel, az Igazgatóság tagja a tartós inflációs kockázatokra figyelmeztettek, mások szerint az EKB-nak nem szabad a szükségesnél hosszabb ideig visszafognia a gazdaságot.

A felmérés válaszadói arra számítanak, hogy a központi bank csökkenteni fogja 2024-es növekedési kilátásait: júniusban még 0,9%-os növekedést várt idénre az EKB. Az előrejelzés többi részét valószínűleg változatlanul hagyják.

A jegybank működésére rálátó személyek szerint a politikai döntéshozatal nehezebbé válik, amint a hitelfelvételi költségek megközelítik a 3%-ot, ami a becslések szerint a felső határa annak a tartománynak, ahol a kamatlábak nem korlátozzák és nem is támogatják a gazdaságot. Schnabel a múlt héten azt mondta, hogy a tisztviselőknek óvatosabbnak kell lenniük az úgynevezett semleges kamatláb közelében, hogy ne akadályozzák az infláció visszatérését a 2%-os szintre. A legtöbb közgazdász arra számít, hogy a tényleges küszöb 3%-nál alacsonyabb lesz, a többség 2,25% vagy 2,5%-ra becsüli a semleges kamatlábat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész Európában nem látsz olyat, amit a magyarok művelnek a megtakarításaikkal: mutatunk 10 érdekes ábrát

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest repülőtér ferihegy