Egész Európában nem látsz olyat, amit a magyarok művelnek a megtakarításaikkal: mutatunk 10 érdekes ábrát
Befektetés

Egész Európában nem látsz olyat, amit a magyarok művelnek a megtakarításaikkal: mutatunk 10 érdekes ábrát

Bár egyes érvelések szerint a magas megtakarítás a ludas abban, hogy a magyarok nem fogyasztanak, a lakosság pénzügyi megtakarítása a GDP 70%-át sem érte el tavaly, ami a harmadik legrosszabb adat egész Európában az Eurostat friss adatai szerint. Kiderül még pár érdekesség: például az, hogy a kötvények egyik országban sem játszanak olyan fontos megtakarítási szerepet, mint Magyarországon, viszont túl sok pénz hever lekötetlenül, és cudarul állunk a hosszú távú öngondoskodásban.

Az Eurostat friss adatai szerint tavaly mintegy 25,5 ezermilliárd eurót tett ki az európai háztartások pénzügyi megtakarítása.

A pénzügyi megtakarítások alatt mostani cikkünkben a készpénzt, folyószámlabetétet, egyéb betétet, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt, tőzsdei részvényt, befektetési jegyet, valamint a nyugdíjcélú megtakarításokat és életbiztosításokat értjük.

Az alábbi ábra szerint a magyar lakosságnak 134 milliárd eurónyi pénzügyi megtakarítása volt, ami az ötödik legrosszabb adat.

Önmagában persze ez a 134 milliárd euró nem sokat mond, így megnéztük azt is, hogyan alakul a GDP-arányos pénzügyi megtakarítások sorrendje Európában. E szerint

a magyar háztartások pénzügyi megtakarítása a GDP 70%-át sem éri el, ami a harmadik legrosszabb adat EU-s szinten.

Hozzánk képest tavaly csak a románok és a lengyelek teljesítettek rosszabbul.

Kíváncsiak voltunk arra, hol azonosíthatóak a főbb különbségek az egyes országok háztartásainak pénzügyi megtakarítási szerkezetén belül. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ország esetében nagy szerepet tölt be a készpénz és betét jellegű megtakarítás a háztartásoknál, a görög, lengyel, portugál és szlovén lakosság a pénzügyi megtakarításai több mint 70%-át tartja ilyen eszközökben.

Úgy látszik, a kötvények egyik országban sem játszanak olyan fontos megtakarítási szerepet, mint Magyarországon, ami a lakosság pénzügyi megtakarításainak mintegy 27%-át tette ki itthon. Ez egyértelműen összefügg a lakossági állampapírok iránti kereslettel, az ábrán szereplő többi európai országban a lakossági állampapírpiac még gyerekcipőben jár. Igaz, az olaszok kezdenek felzárkózni és a többi ország is kezdi felismerni a lakosság szerepét az államadósság-finanszírozásban, így könnyen lehet, hogy idén már jelentősebb változások lesznek ezekben a számokban. Az Európa-szerte felfutó lakossági állampapírprogramokról bővebben itt írtunk:

Az is megállapítható, hogy a tőzsdei részvények részaránya egyik tagállamban sem számottevő a lakosságnál, Németország, Franciaország, Belgium, Svédország és Dánia esetében látható nagyobb aktivitás ezen a téren.

Érdekes adat, hogy a befektetési jegyek terén is jól áll a magyar lakosság: nálunk nagyobb részaránnyal csak a belga és a spanyol háztartások tartanak ezekből az eszközökből.

Az öngondoskodási termékek közül az életbiztosításokban egyértelműen a francia és dán lakosság jár az élen, míg a nyugdíjpénztári megtakarítások aránya tavaly az északi országokban, vagyis Hollandiában, Svédországban és Norvégiában emelkedett ki.

Külön megnézve a készpénz- és betétadatokat láthatjuk, hogy összegében a németek, a franciák és az olaszok tartanak a legtöbb megtakarítást ezekben az eszközökben, Németországban különösen kiemelkedik a magas készpénzállomány.

Érdekes viszont, hogy ha a készpénz és bankbetéten belüli arányokat nézzük, akkor Magyarország vezet a legmagasabb készpénz-aránnyal:

Azt eddig is tudtuk, hogy a magyar lakosság nem áll valami fényesen az öngondoskodási és nyugdíjcélú megtakarítások felhalmozásában, az alábbi ábra azonban még jobban rávilágít a szomorú valóságra: miközben Hollandiában, Dániában és Svédországban a háztartások pénzügyi megtakarításainak több mint fele van életbiztosítási és nyugdíjpénztári termékekben, addig nálunk ez az arány még a 10%-ot sem éri el, ami a második legrosszabb adat (Görögország van egyedül mögöttünk).

Mibe ment tavaly a legtöbb pénz?

Az állományi adatok mellett azt is megnéztük, hogy tranzakciós alapon melyek voltak tavaly a legkeresettebb megtakarítási termékek a lakosság körében.

Összességében a legtöbb friss pénzt a németek, a britek és a franciák tették pénzügyi termékekbe tavaly, a tranzakciós számok alapján Magyarországon mintegy 12 milliárd eurónyi friss pénzügy megtakarítás keletkezett.

Az állományi adatok után nem annyira meglepő, hogy

  • a készpénzfelhalmozás is Németországban volt a legjelentősebb tavaly,
  • kötvényekből az olaszok,
  • befektetési jegyekből a németek és a spanyolok vettek a legtöbbet, míg
  • a nyugdíjpénztárakba a briteknél érkezett a legtöbb friss megtakarítás.

Ha a tranzakciókon belüli arányokat nézzük, láthatjuk, hogy az egyes nemzeteknél melyek voltak a kedvenc megtakarítási termékek.

  • A készpénz és betét például a portugáloknál és a lengyeleknél bírt a legmagasabb aránnyal a tranzakciók arányában,
  • a kötvényekért az olaszok és a belgák voltak leginkább oda (a magyar arány „csupán” 62%),
  • a részvényeket arányaiban leginkább a belgák és az olaszok keresték,
  • a befektetési alapokért a szlovákok, a spanyolok és a görögök voltak nagyon oda,
  • az életbiztosításokba a dánoknál érkezett arányaiban a legtöbb friss pénz,
  • míg a nyugdíjpénztáraknál a szlovákok tűntek ki.

Magyarországon a legnagyobb kereslet a kötvényeket, majd a befektetési jegyeket jellemezte, a készpénz és betét jellegű eszközöknél, valamint a részvényeknél tőkekiáramlást lehetett látni.

Ha pedig megnézzük az öngondoskodási és egyéb megtakarítási termékek tranzakcióinak arányát, azt kapjuk, hogy az Egyesült Királyságban, Svédországban, Norvégiában és Hollandiában a friss lakossági pénzek több mint fele a hosszabb távú öngondoskodási termékeket kereste, míg Görögországban, Belgiumban, Olaszországban és Portugáliában áramlott ki a pénz az életbiztosításokból és nyugdíjcélú megtakarításokból.

A magyar lakosság a friss pénzek csak elenyésző, 5%-ot sem elérő részét allokálta öngondoskodásra tavaly, mellyel így mi állunk az ötödik legrosszabb helyen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Katona Bence 2023 Nemzeti Tőkeholding