Virág Barnabás az MNB kamatdöntése után: inkább a két további kamatcsökkentés felé billent el a mérleg
Gazdaság

Virág Barnabás az MNB kamatdöntése után: inkább a két további kamatcsökkentés felé billent el a mérleg

Portfolio
Mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, a jegybank 2023 májusa óta először tartott szünetet a kamatcsökkentésben. Virág Barnabás alelnök az esemény utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az MNB a következő üléseken óvatos megközelítést alkalmaz majd, a korábban jelzett 1-2 kamatcsökkentés idén tartható, a friss fejlemények alapján inkább a 2 kamatcsökkentés felé billent el a mérleg. A jegybank a pénzpiaci stabilitást, az infláció alakulását, a külső folyamatokat, hazánk kockázati megítélést fogja figyelembe venni következő ülésein, amelyeken adatvezérelt üzemmódot folytatnak, ülésről-ülésre döntenek majd.
Megosztás

A kártyahasználatból látszik, hogy külföldre áramlik a kereslet

A kereslet külföldre áramlásának mértékére egyelőre csak becslések vannak, de az MNB-nek vannak statisztikái a kártyahasználat alapján, abból látják, hogy a vásárlások mekkora része keletkezett külföldön – mondta kérdésünkre válaszul Virág Barnabás. Ez az egyik hipotézis arra vonatkozóan, hogy miért nem ugrik meg a lakossági kereslet a béremelkedések ellenére. Bővebben a következő inflációs jelentésben látunk majd erre számokat.

Ezzel kapcsolatban a Portfolio-n jelentetett meg hétfőn elemzést a Nemzetgazdasági Minisztérium:

Megosztás

Egyhangú volt a mai döntés

Egyhangú volt a mai döntés – mondta Virág.

Megosztás

Óvatosnak kell lenni a hosszú távú várakozásokkal

A hosszabb távú várakozásokat illetően a jó megközelítés most az óvatosság. Az elmúlt másfél év tanulsága az, hogy ha hosszú távon szeretnék belelátni a playbookokba, akkor azt havonta kéthavonta lehetne újraírni – mondta Virág Barnabás. Az előretekintő iránymutatást ezért a jegybank 3-6 hónapra adja meg. Az, hogy jövőre milyen kamatkörnyezet várható, az nagyban függ a globális folyamatoktól.

Megosztás

Mekkora kockázat a felpattanó infláció?

Mekkora kockázatot jelenthet a dezinflációra nézve, hogy várhatóan erősödik majd a gazdasági növekedés? - hangzott a kérdés. Virág Barnabás azt mondta, hogy az infláció árnyéka hosszú, a szereplők emlékében még ott van a korábbi időszak tapasztalata. Az MNB-nek azért kell küzdenie, hogy a várakozásokat fokozatosan lefelé nyomja. Az inflációs hajlam továbbra is megvan a gazdasági szereplőkben, amikor lehetőség van áremelésre, akkor azt nagyon gyorsan megteszik a szereplők. Ehhez a gazdaságpolitikai aktoroknak kell megfelelő politikával alkalmazkodnia, a reálkamatok pozitív tartományban maradnak. A kulcs apénzügyi stabilitás fenntartása.

Megosztás

Inkább két további kamatcsökkentés felé billent a mérleg

A korábbi ülésén az MNB azt mondta, hogy idén még 1-2 kamatcsökkentés belefér, az egyik kérdés az volt, hogy ezt fenntartja-e az MNB. Virág erre azt mondta, hogy ez továbbra is reális forgatókönyv, a mérleg inkább a két kamatcsökkentés irányába mozdult el, de az egyenleget sokkal könnyebb lesz szeptemberben megvonni.

Megosztás

Itt az előretekintő iránymutatás

A globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikájától a következő időszakban a kamatkondíciók további mérsékelt lazításáról lehet szó, adatvezérelt lesz a jegybank, ülésről-ülésre döntenek majd.

mnb3
Megosztás

A tartás és a kis mértékű csökkentés lesz napirenden a következő üléseken

Továbbra is körültekintő az adatvezérelt üzemmód indokolt a monetáris politikában – mondta Virág Barnabás. Az inflációs hajlam továbbra is ott van a gazdaságban, továbbra is fokuszba kell helyezni az inflációs várakozások fenntartható csökkentését. A gazdasági kilábalás megtorpant, ebben főleg a külső tényezőknek van fontos szerepe.

Előretekintve a monetáris tanács továbbra is eltökélt az infláció csökkentése mellett, a döntés minden alkalommal a tartás és a kis mértékű kamatcsökkentés közt dől el. Figyelik a pénzpiaci stabilitást, országkockázati megítélést is az infláció mellett. Elmondása szerint pozitív reálkamatra van szükség, a legtöbb jegybank pozitív reálkamatot tart fent.

Megosztás

Az infláció zavarja a vállalatokat

A belföldi kereslet másik pillére a beruházások, ami az MNB várakozásához képest is gyenge lett. HA a beruházási rátát fix áron nézzük, akkor 2019 óta fokozottan csökkenő trendet látunk. Ennek okait az MNB abban látja, hogy jelen van a bizonytalanság, az inflációnak "hosszú az árnyéka", a szereplőket ez mindez visszatartja a beruházásoktól. Az inflációt továbbra is alacsonyan kell tartani – ez következik ebből, mondta Virág. A VOSZ felmérése szerint a vállalkozások az inflációt érzékelik továbbra is kihívásnak. A kamatok és a finanszírozás kérdésköre nincs a 4-5 legfontosabb kérdés között továbbra sem.

Megosztás

Az MNB szerint ezért nem nő a fogyasztás a nagy reálbér-emelkedés ellenére

A német gazdaság kapcsán kellemetlenek voltak a meglepetések, a hazai munkaerőpiac változatlanul erős, dinamikus reálbér-emelkedést láthatunk, a fogyasztás mégis gyenge. Virág Barnabás szerint nagy kérdés most az, hogy az erős bérnövekedés ellenére miért nem nő a fogyasztás. Ezzel az MNB kiemelten foglalkozik Virág szerint, erre 5 válasz adható:

  • A bérek emelkedése dinamikus, de ennek egy része fehéredési hatás lehet az MNB szerint.
  • A második tényező a jövedelem keletkezése oldalán várható. A nettő bérek a lakossági jövedelmek nagyjából felét adják, a másik felét transzferek. A transzferek érdemben alacsonyabb növekedést mutatnak, tehát a teljes jövedelemnövekedés nem akkora.
  • Nőnek a megtakarítások, ami a hosszú távú növekedési képesség szempontjából jó dolog – mondta Virág. Tehát ez önmagában értéke a magyar gazdaságnak. A megtakarítások nemcsak a belföldi pénzügyi rendszerben halmozódik, hanem egyre nagyobb része külföldön.
  • A lakáspiacon fordulat történt.
  • Az ötödik tényező, hogy egyre gyakoribb a határon túli vásárlás, főleg az online tereken. A hazai fogyasztás egy része így külföldön csapódik le.
mnb2
Megosztás

Fontos hónapok vannak előttünk

Összefoglalva Virág elmondta, hogy az augusztusi infláció sok kérdésre választ fog adni, főleg az élelmiszer-infláció kapcsán. A várakozásokat az inflációs cél közelében kell horgonyozni, a pénzpiaci stabilitást fenn kell tartani, a fegyelmezett monetáris politika elengedhetetlen ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a célhoz.

Megosztás

Külföldön is elakadt a dezinfláció

Külföldön is elakadt a dezinfláció, az ugyanis nem egyenes út, lesz mindben egy rázós szakasz, amikor az infláció hónapról-hónapra bekövetkező csökkenése megáll. A nyersanyagpiacon az olaj ára csökkent, a gázárak ezzel szemben emelkedtek a geopolitikai kockázatok miatt.

Megosztás
Megosztás

A maginfláció a következő év elején kezdhet el érdemben csökkenni

A maginfláció a jövő év eleji átárazások után kezdhet el érdemben csökkenni. Ez képes lehet biztosítani azt, hogy az MNB elérje jövőre az inflációs célját.

mnb
Megosztás

A kamatcsökkentés feltételei

Elsődleges lesz az augusztusi inflációs adat alakulás és az, hogy a nagy jegybankok hogyan döntenek. Továbbra is fontos lesz a kockázati megítélés alakulása, valamint a lakossági és a vállalati bizalom alakulása.

Azonban továbbra is vezérelv, hogy minden jövőbeli döntés óvatos és türelmes monetáris megközelítést fog alkalmazni.

Megosztás

Hatni kell a várakozásokra

Az infláció árnyéka hosszú, ezzel tisztában kell lenni, a fogyasztói és beruházási döntésekre hatással van az infláció érzete. A statisztikailag megfigyelt infláció 4% alatt alakult, a lakossági szereplők által érzékelt infláció 6-8%-os sávban áll, ami hatással van a szereplők döntéseire, a várakozásokat tovább kell közelíteni a 3%-os célhoz.

Megosztás

Főbb üzenetek

Az elmúlt időszakban változékony piaci környezet és geopolitikai feszültségek óvatosságot és türelmet igényelnek. Elsődleges az inflációs várakozások és a pénzügyi stabilitás fenntartása. Emiatt maradt a kamat most 6,75%.

Azonban a kamatkondíciók óvatos mérséklésére nyílhat tér.

Megosztás

Hamarosan megszólal Virág Barnabás a mai különleges kamatdöntésről

15 órakor kezdődik a jegybank sajtótájékoztatója, melyről itt tudósítunk. A sajtótájékoztató érdekessége, hogy hosszú idő után ismét "offline" formában tartja az MNB, vagyis az eseményen személyesen is meg lehet jelenni. (Pontosabb a "hibrid" jelző, mert eközben az MNB Youtube-csatornáján változatlanul követhető lesz az esemény.)

Címlapkép forrása: Portfolio

Megosztás

Döntött a jegybank - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Gazdasági információk tekintetében ma jön a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, elsőorban erre figyelnek a hazai befektetők. Az általunk megkérdezett elemzők szerint a kamatszint változatlan marad, ám arra is többen felhívták a figyelmet, hogy a Fed múlt pénteki eseménye meghatározhatja a jövőbeli kamatpályát, ezért Virág Barnabás alelnök üzeneteire oda kell majd figyelni. Emellett a Conference Board amerikai hangulatindexe is érdemel egy említést a nemzetközi piacokon. Egyelőre óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai.

Döntött a jegybank - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat
Megosztás

Ugrik a forint az MNB döntésére

Ma reggel stabilan 394,5-nél kezdte a napot a forint az euróval szemben, aztán volt egy mininális forintgyengülés 395-ig, majd 393,5-ig erősödött a magyar fizetőeszköz az MNB délutáni kamatdöntése előttig. Aztán kiderült, hogy 6,75%-on tartotta az irányadó rátát a jegybank, amely megegyezett a Portfolio elemzői konszenzusában valószínűsített forgatókönyvvel. Ezzel együtt is érdemes lesz figyelni 3 órától a jegybanki üzenetekre, hiszen újra személyes háttérbeszélgetés lesz a döntés hátteréről és a kilátásokról.

Ugrik a forint az MNB döntésére
Megosztás

Itt az MNB kamatdöntése: másfél év után új szakasz kezdődik a magyar monetáris politikában

Változatlanul hagyta az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, az továbbra is 6,75%. A lassan másfél éve tartó kamatcsökkentési ciklusban ez volt az első szünet, ám ez nem okozott meglepetést.

Itt az MNB kamatdöntése: másfél év után új szakasz kezdődik a magyar monetáris politikában
Megosztás

Megszólal a kamatdöntés után Virág Barnabás: visszatér a régi rendszerhez a jegybank a tájékoztatókon

A kamatdöntés ismertetése után holnap is megtartja a kamatdöntés utáni tájékoztatóját, amely ezúttal már nem online lesz - jelezte közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Megszólal a kamatdöntés után Virág Barnabás: visszatér a régi rendszerhez a jegybank a tájékoztatókon
RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást jelent, ami érthető is, mert ma már gyakran olcsóbban ki lehet jönni több

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Minden szomszédjától áramimportra szorult Magyarország