19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Befektetés

19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni

Ahelyett, hogy fogyasztana, megtakarít a magyar: miközben a kiskereskedelmi forgalommal komoly gondok vannak, a megtakarításoknál 2005 óta nem láttunk akkora emelkedést, mint az elmúlt egy évben. Ráadásul most már reálértéken is jelentősen gyarapodtak a háztartások, másfél évnyi visszaesést magunk mögött hagyva ezzel.  A relatíve magas megtakarítási ráta és a hozamkörnyezet egyaránt kedvez a piacnak, és hosszú idő után először újra akadt olyan megtakarítási forma a második negyedévben, amely tranzakciós alapon az állampapírokat és a befektetési alapokat egyaránt megverte. Fontos téma lesz mindez a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni a szakmai rendezvényre!
Future of Finance 2024 konferencia szeptember 17-én, nehogy lemaradj!

Közzétette szerdán „Előzetes pénzügyi számlák” statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank az idei második negyedévről, és ebből az előző negyedévhez hasonlóan szívderítő kép tárul elénk a megtakarítási piac alakulásáról.

105 ezer milliárd forint fölé emelkedett a háztartások bruttó pénzügyi eszközeinek az összértéke, ami így egy év alatt kimagasló, 15,8%-os növekedést jelent.

 Ez persze a teljes nemzetgazdasági adat, egy két évvel ezelőtti reprezentatív felmérésünk szerint a magyarok mindössze 39%-a rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással, fél évig pedig csak a 18%-unk húzná ki. Friss felmérések azonban azt mutatják, hogy javult a helyzet ezen a téren is.

Szokás szerint leválogattuk azokat a pénzügyi eszközöket, amelyek kifejezetten a megtakarítási piacon versengenek egymással. A Portfolio által megtakarításnak tekintett háztartási pénzügyi eszközök állománya június végén 57 ezer milliárd forint volt, vagyis

nominálisan 18,1%-kal, reálértéken nagyjából 13,5%-kal több, mint egy évvel korábban.

Ekkora nominális bővülésre 2005 utolsó negyedéve óta nem volt példa, és mint az alábbi ábrán látható, 2022 vége óta nemcsak nominálisan, de reálértéken is fokozatosan nő a megtakarítások volumenének éves növekedési üteme, magunk mögött tudva a vágtató infláció káros hatásait.

Bár a legtöbb pénzt, több mint 13 ezer milliárd forintot állampapírban tartjuk,

a leglátványosabb, 37%-os állománynövekedést mégis a befektetési alapok érték el az elmúlt egy évben,

a fontosabb eszközök közül de a többi megtakarítási forma is egyre jobban teljesít. Ez részben a lakossági kockázatvállalás erősödésére (sokakat rákényszerített az infláció, hogy kockázatot vállaljon), részben a tőkepiaci megtakarítások kedvező hozamkörnyezetére vezethető vissza.

Az infláció lecsengésének megfelelően az elmúlt három negyedévben megállt a készpénz és a bankbetétek visszaesése is, ezen időszak alatt több mint 1300 milliárd forinttal gyarapodtak például a folyószámla-egyenlegek.  A változások úgy mentek végbe, hogy az elmúlt évek slágerének számító állampapírok nem veszítettek: ha ezek kamatfizetését negatív tranzakciónak tekintjük (ahogy e statisztikájában az MNB is teszi), akkor is 1073 milliárd forintnyi tőkebeáramlást látunk náluk kilenc hónap alatt.

Az idei második negyedévben ugyanakkor a folyószámlabetétek tranzakciós bővülése az állampapírokét és a befektetési alapokét is megelőzte.

Ebben persze a cégtulajdonosok már kifizetett, de június végéig még be nem fektetett vagy el nem költött osztalékbevételének is lehet szerepe.

A megtakarítások 23%-a állampapírban, 21%-a befektetési jegyben, 19%-a folyószámlabetéten, 12%-a készpénzben van, ebben drasztikus változást nem hoztak az elmúlt negyedévek.

A tranzakciók mellett az átértékelődések is pozitívan befolyásolják immár ötödik negyedéve a háztartási megtakarításokat,

ugyanakkor az idei második negyedév nem hozott olyan kimagasló hozamokat a befektetőknek, mint az előző négy.

A kisebb volument képviselő, de tőkepiaci meghatározottságú pénzügyi eszközök közül a tőzsdei részvények, a nyugdíjpénztári megtakarítások és az életbiztosítások is

jelentős pozitív átértékelődést mutattak fel,

tranzakciós alapon pedig ezúttal az öngondoskodási termékek jelentős tőkebáramlást értek el, a részvények viszont most gyengébben muzsikáltak, pedig a hozamokra náluk továbbra sem lehetett panasz.

A háztartási megtakarítások gyarapodását támogatja a követekező években az is, hogy az MNB legutóbbi Inflációs jelentésében olvasható előrejelzés szerint a megtakarítási ráta (vagyis a rendelkezésre álló jövedelem arányában átlagosan félretett összeg) 10% felett maradhat a magyar háztartásoknál, ugyanakkor enyhe mérséklődésre számítanak a jegybank szakértői a fogyasztás élénkülésével egyidőben.

Future of Finance 2024 konferencia szeptember 17-én, nehogy lemaradj!

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-695626968