Autópályától dűlőútig: megnéztük, hogy veszi fel a versenyt egy feltörekvő egri pincészet a legnagyobbakkal
Gazdaság

Autópályától dűlőútig: megnéztük, hogy veszi fel a versenyt egy feltörekvő egri pincészet a legnagyobbakkal

A hazai szőlészeti és borászati ágazatban a generációváltás gőzerővel zajlik, ugyanakkor az agrárium más szegmenseihez hasonlóan a pályát egyre kevesebben folytatják, akik viszont igen, azok határozott koncepció mentén képzelik el a pincészetük, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését. Gombamód szaporodnak a bio- és natúrborokkal foglalkozó apró borászatok, amelyek jórészt szerelemprojektnek indulnak, de egy idő után elengedhetetlen a bizonyos fokú professzionalizálódás. Egy biztos: megfelelő géppark nélkül nem lehet hatékonyan termelni és értékesíteni, ezért szükség van olyan multifunkcionális járműre, amely nem riad vissza a traktornyomos dűlőutaktól és a borosrekeszektől sem, de a sales tevékenységben is hatékonyan részt tud venni. Az Egri borvidék egyik feltörekvő pincészetét, a Havas és Tímár Pincészetet egy Suzuki Vitarával látogattuk meg.

Számos problémával küzd a hazai szőlészeti- és borászati ágazat, amelyek felsorolása helyett most inkább a pozitív tendenciákra érdemes koncentrálni. Az agrárium más szektoraihoz hasonlóan

a borászati ágazatban is dübörög a generációváltás, amely – sok áldozat mellett – számos lehetőséget is biztosít az ambiciózus fiatal gazdák számára.

Az új, határozott elképzeléssel rendelkező pincészetek megjelenése akár a szőlőterületek folyamatos visszaszorulását is megállíthatja, új, az aktuális trendeknek megfelelő fajták kerülhetnek a felhagyott területekre.

Suzuki vitara

A folyamat számos buktatóval jár, de egy pincészet átvétele, és saját képre formálása kezdetben inkább szerelemprojektként értelmezhető általában, mintsem racionális üzleti befektetésként. A szőlészettel, borászattal aztán könnyű szerelembe esni, és a hobbi lassan átveheti a korábbi főfoglalkozás helyét. Ehhez viszont a professzionalizálódás elkerülhetetlen, amelynek infrastrukturális és adminisztratív aspektusai egyaránt vannak. A szőlőfeldolgozás és borkészítés eszközei, a pincekörülmények fejlesztése, a géppark megújítása és bővítése, valamint a különböző engedélyek, őstermelői igazolás, stb. megszerzése szintén sok energiát emészthetnek fel.

A borértékesítés sikere pedig vízválasztó lehet a pincészet jövőjét illetően: általánosan kijelenthető, hogy hosszútávon fenntartható üzleti modell a jóminőségű palackos bor értékesítése, adott esetben falusi vendégasztal és turisztikai szolgáltatásokkal kiegészítve.

A Havas és Tímár Pincészet története is nagyon hasonlóképpen indult, két barát összefogásának eredményeként 2008-ban volt az első szüret, mára pedig – főként a felsőkategóriás borok esetében – egyre nagyobb szeletet hasít ki termékeikkel a piacból. A hétköznapi munkáért és operatív teendőkért Havas Balázs felel, aki a vendéglátóipari érettségi után Budafokon, a Soós István Borászati Technikumot, míg végül később a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakát is elvégezte.

Havas és tímár
Havas Balázs, a Havas és Tímár Pincészet egyik alapítója

A szakmai felkészültség azért is kiemelten fontos, mert a KSH 2023-as adatai alapján a hazai gazdaságokat vezetők csupán fele rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel, ezért a sikeres generációváltás egyik záloga is a biztos szakmai tudás lehet.

„Egyszemélyben vagyok a borászat egyik alapítója és tulajdonosa, borásza, szőlésze, grafikusa, marketingese, takarítója, kertésze, szakácsa, felszolgálója és minden egyéb teendőt ellátó dolgozója” – mondta Havas Balázs, a pincészet egyik alapítója. „A borászatunk ezért nem csak a nevében kézműves, hanem valóban ilyen értékeket és munkamódszereket vallunk: a metszéstől az értékesítésig mi csinálunk minden munkafolyamatot. Nincs alkalmazottunk és nincs űrtechnológiánk sem” – tette hozzá.

Havas és tímár

Ezerarcú borvidék

A borászat másfél hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de jellemzően 4-5 hektárról vásárol is szőlőt a környező dűlőkből. Az Egri borvidék az egyik legszínesebb Magyarországon mind szőlőfajták, mind a borok szempontjából. A Havas és Tímár Pincészetnél ennek megfelelően sokfajta bor készül az egész könnyed gyümölcsös rozétól a nagytestű, hordós erjesztésű fehérborig, vagy akár több évig hordóban érlelt vörösborig. Évente körülbelül 15-16 ezer palack bort készítenek, amely belföldön és a külpiacokon egyaránt gazdára talál.

A borászat fő értékesítési csatornái a budapesti top gasztronómia, borbárok, borszaküzletek, prémium delikát üzletek.

A belföldi értékesítés mellett tudatosan fordultak az exportpiacok felé is, amelyben nagy segítség volt az alapító borkereskedő múltja is. A covid járvány alatt a HoReCa szektor 80 százaléka bezárt, ugyanakkor a külföldi értékesítés lehetősége megerősödött, és az összes eladás felét tette ki. A vészhelyzet megszűnése után ez az arány visszaesett, de az amerikai, belga, francia, svájci, lengyel és dél-koreai kapcsolatok továbbra is fennmaradtak.

Havas és tímár

„A belépő borunk egy Kékfrankos Cabernet Sauvignon rozé, amely egy friss, könnyed, reduktív bor. Mindig ez a legfrissebb, ezért én ezzel szoktam a kóstolósort is indítani, ezután általában a hordós érlelésű fehérborok következnek. A vörösborokban is igyekszünk változatos kínálattal készülni, a Burger fantázianevű, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös vörösborunk a mindennapok bora. Ezt követi a Pinot Noir, a Bikavér, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a zászlósborunk pedig a Cabernet Francból készülő Franom Hordóválogatás, illetve egy nagy cuvéet is készítünk” – mondta el Havas Balázs.

Szakmai kuriózumnak számít a kékszőlőből, Cabernet Franc-ból készülő fehérbor, ami szintén hordóban erjed, és érlelődik"

A boroknak – főként adminisztratív okokból - nincs hivatalos bio-minősítése, azonban mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés során igyekeznek minimalizálni a vegyszeres beavatkozást. A szőlőben nincs gyomirtás, csak talajművelés, a permetezés esetében is előnyben részesítik a természetes anyagokat. A borkészítéshez fajélesztőt használnak, de minimális kénen kívül más adalékanyagot nem, és a borokat nem is derítik, sőt a vörösborokat nem is szűrik. Az, hogy ez a bor minőségének romlása nélkül történhessen meg, extra higiéniát és odafigyelést igényel: a hordókon kívül nincs természetes anyag a pincékben, amelyek elkezdhetnek korhadni vagy gombásodni, páramentesítőt, ózongenerátort, vízszűrőt is használnak.

Suzuki vitara

Tervek vannak bőven

Egy, a Havas és Tímár Pincészethez hasonló birtok életében soha nem áll meg a fejlesztés, mindig adódik egy újabb lehetőség, egy megvásárolható szomszédos pince, egy hektár szőlő. A közvetlen értékesítés, vagyis a pincelátogatás, borkóstolók szervezéséhez szükséges infrastruktúra, a kínálótér, a későbbiekben pedig vendégházak kialakítása is a tervek között szerepel. A legaktuálisabb beruházás egy profi készáruraktár lenne, amely nagyban megkönnyítené a mindennapi logisztikát.

Egy kis pincészet nem feltétlenül engedhet meg magának – és nem is biztos, hogy szüksége van rá – több céges autót, ezért

olyan járműre van szüksége, amely minden feladatot el tud látni, kezdve a sáros dűlőutak leküzdésétől az áruszállításig és a hatékony sales tevékenységig.

„Évi 40-50 ezer kilométert teszünk meg általában, ezért úgy gondolom, hogy egy négykerékmeghajtású Suzuki Vitara jó választás lehet, amely egyfajta harmadik partnerként tudná segíteni a munkánkat. Nem riad meg a traktornyomos földutaktól, a borosrekeszektől és a gumicsizmától sem, de egy exkluzív borkereskedés előtt is meg lehet vele állni, ha árut viszünk” – mondta Havas Balázs.

Suzuki vitara

A beruházásokhoz szükséges tőkét a borászat a saját profitjának visszaforgatásával teremti meg, mivel a pályázati feltételeknek sokszor egy ilyen életszakaszban lévő vállalkozás még nem felel meg, de a turisztikai támogatásokban nagy potenciál lehet.

Eger akár a felmelegedés nyertese is lehet

A klímaváltozás számos negatív hatása, az aszály, a gyakori jégverés vagy túl enyhe telek mellett akár pozitívan is befolyásolhatja az Egri borvidék jövőjét.

A felmelegedés kedvezhet a késői érésű kékszőlőfajtáknak, így a borvidék zászlósbora, az Egri Bikavér is újra méltó helyére kerülhet.

A borfajta már nemzetközi szinten is kezdi visszanyerni megérdemelt hírnevét, amelyben a kis, progresszív, feltétlen minőségre törekvő pincészeteknek is nagy szerepe van.

Ugyanakkor számos évtizedes-évszázados borkészítési hagyományt kell gyökeresen újra gondolni, hiszen a klímaváltozás a szüreti időpontokra, cukormennyiségre, sőt még a zöldmunkára is hatással van. Az a szőlész-borász, aki ezekhez nem tud időben alkalmazkodni, komoly nehézségekkel találhatja szembe magát. A jövőkép azonban egyértelműen pozitív: a borturizmus szempontjából kifejezetten előnyös helyzetben van a borrégió, hiszen Eger számos látnivalót tartogat, akár egy hetet is el lehet úgy tölteni turistaként, hogy minden napra jut egy új látnivaló. A kérdés csak az, hogy hosszútávon ki tudja-e használni a szektor a jó adottságokat, és tovább tud-e építkezni a komparatív előnyei mentén.

A cikk megjelenését a Magyar Suzuki Zrt. támogatta.

Címlapkép és fotók forrása: Portfolio - Stiller Ákos

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
nemzetközi-energia-németország-munkaerő-létszámleépítés-export-eredmények-jelentős-gazdaság